Quantcast

Architektūros istorikas: sovietmečio paveldas Lietuvoje negali pretenduoti į UNESCO

Lietuvoje nėra tokių sovietinio paveldo objektų, kurie galėtų pretenduoti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, sako architektūros istorikas Vaidas Petrulis.

Taip jis pirmadienį BNS komentavo Seimo nario konservatoriaus Kęstučio Masiulio kreipimąsi į kultūros ministrą Šarūną Birutį, kad būtų atsisakyta planų Žaliąjį tiltą įtraukti į Pasaulio paveldo sąrašą.

Parlamentaras pirmadienį viešai išplatino pareiškimą, kad „Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamas ICOMOS Lietuvos nacionalinis komitetas priėmė nutarimą siekti į Pasaulio paveldo sąrašą įrašyti Žaliąjį tiltą“. Atsakingais asmenimis už tai esą paskirti menotyrininkai Vaidas Petrulis ir Marija Drėmaitė.

„Tikrai nėra siūlymo įtraukti (į Pasaulio paveldo sąrašą - BNS)“, - BNS teigė V.Petrulis.

Pasak jo, tarptautinis komitetas buvo iškėlęs iniciatyvą pasvarstyti, ar Rytų Europoje esama socialistinio laikotarpio paveldo objektų, kurie galėtų pretenduoti į Pasaulio paveldo sąrašą. Ta tema Varšuvoje surengta tarptautinė konferencija.

„Mes visi susirinkome iš Ukrainos, iš Lenkijos, iš Vokietijos, iš visų buvusių Rytų bloko šalių, tiesiog pristatėme kas ką turime. Kitaip tariant buvo toks darbinis susitikimas. Lietuva su savo masteliais jokiu būdu nepretenduoja (į sąrašą - BNS). Kalba eina apie buvusius Mokslininkų namus Varšuvoje, apie Berlyno Stalino alėją, apie rimtesnius objektus. O Lietuvoje, jeigu apie XX amžiaus paveldą kalbėtume, tik Kauno tarpukario architektūra gali į tą pusę galvoti“, - tvirtino architektūros istorikas.

Jo teigimu, dar praėjusių metų sausį ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto biuro posėdyje aptarta, kokie socialistinio realizmo laikotarpio objektai yra, išskirti Kauno 9–tasis fortas, Lazdynų mikrorajonas Vilniuje, kino teatras „Pergalė“ Vilniuje, Mokslininkų namai Vilniuje, vad. Pero namai Kaune, Žaliasis tiltas Vilniuje.
Pastarasis ir sukėlė parlamentaro K.Masiulio pasipiktinimą.

„Trakų pilies sąraše nėra, Pažaislio vienuolyno nėra, Palangos Birutės parko nėra, bet bus įrašytas Žaliasis tiltas. Tai šitaip Lietuva prisistatys pasauliui? Su partizanų krauju susitepusių kareivių skulptūromis? Ar tai Lietuvos unikalumas? Socialistinio realizmo statinių gausu nuo Berlyno iki Vladivostoko. Vien svarstymai apie tokią galimybę įžeidžia daugybę Lietuvos tremtinių, patriotų ir laisvės kovotojų. Žaliasis tiltas yra ženklas brutalios sovietinės okupacijos, kuri ne vienam Lietuvos gyventojui reiškė mirtį, kankinimus, tremtį, skausmą ir ašaras. Tai skandalas!,“ – piktinosi politikas.

ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto biuro atstovas teigė, kad jų posėdis tiesiog buvo ne taip suprastas.

„Mes važiavome į konferenciją, kurioje padiskutavome, kas yra nuo kiekvienos šalies. Lietuva šiuo atveju neturi adekvačių objektų, kurie galėtų pretenduoti, kaip kitos šalys. Pavyzdžiui, Rumunija turi įspūdingus rūmus, Ukrainoje Charkovo centras yra“, - tvirtino V.Petrulis.

Jo teigimu, Žaliojo tilto skulptūros Vilniuje yra „vietinio lygmens edukacinis objektas“.

Pirmadienį išplatintame Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinės sekretorės Marijos Drėmaitės ir Lietuvos nacionalinio ICOMOS komiteto pirmininkės Marijos Nemunienės pareiškime taip pat akcentuojama, kad Seimo narys neteisingai interpretavo darbinę ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto biuro posėdžio medžiagą.

„Pabrėžiame, kad esame labai nustebinti tokiu neatsakingu politiko Kęstučio Masiulio pareiškimu, kuris diskredituoja UNESCO vardą, tarptautinius principus ir dezinformuoja visuomenę!“ - teigiama pareiškime.

Jame pabrėžta, kad jokių siūlymų įrašyti Žaliąjį tiltą į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą nei Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, nei ICOMOS Lietuvos nacionalinis komitetas neteikė, todėl politiko „viešinama informacija yra klaidinanti ir kiršinanti visuomenę“.

Tarptautinė paminklų ir paveldo vietovių taryba (ICOMOS) – tarptautinė nevyriausybinė organizacija, vienijanti kultūros paveldo apsaugos ir restauravimo specialistus. Jos tikslas – skatinti teorinių žinių, metodologijos, mokslinių technologijų taikymą rūpinantis architektūrinio ir archeologinio paveldo išsaugojimu.

ICOMOS vienija apie 11 tūkst. narių iš 127 valstybių ir 101 nacionalinį komitetą.

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė ir Struvės geodezinio lanko punktai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsiprašau, tai TRUMPAREGIŠKA!

Atsiprašau, tai TRUMPAREGIŠKA!  portretas
Tai to paties lygio teiginys, kaip ir mūsų bažnyčios (krikščioniškos meilės principą skelbiančios!) pasipriešinimas oficialiai pripažinti senąjį baltų tikėjimą! Logika ta pati, kaip ir atsisakymas pripažinti kitas žemės bei žmonijos raidos epochas. Tačiau MOKSLUI, pasaulio pažinimui vertinga viskas kaip buvo. Taip ir sovietmečio statiniai. Jie nėra architektūros MENO šedevrai, tačiau jie yra mūsų architektūros ISTORIJOS paminklai, rodantys, kaip kartu su vadovaujančia ideologija kito ir miesto miesto veidas, kaip romantiškas Vilnius buvo verčiamas buldozeriu suverstu, sustumtu Vilniumi. Lygiai taip pat ir tas šlykštus margaspalvis „spuogas” už Spaudos rūmų, ar stiklo dėžė bei bambalis, užversti ant Šeškinės kalvų panoramos turės būti palikti prisiminimui kaip GĖDINGAS šių laikų palikimas.

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
O kur pretenduos pastatai - stiklianiai, nužudantys tūkstančius nekaltų paukštelių?

,hjtde

,hjtde portretas
Versti visus koloradu reliktus, kad nei smarves neliktu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių