Quantcast

Ar žinojote: karantinavimo laikotarpiu tėvai gali gauti 14 dienų nedarbingumą

Dėl koronaviruso iki kovo 27 dienos Lietuvoje nutarus uždaryti ugdymo įstaigas, tėvai gali gauti dviejų savaičių biuletenį.

„Tai yra karantinavimo laikotarpiu tėvai gauna 14 dienų biuletenį“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė, paaiškinusi, kaip elgtis šeimoms, neturinčioms kam palikti mažamečius vaikus.

Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka siektų 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.  

Viceministrė nemano, kad „Sodrai“ dėl to iškiltų problemų. „Manau, kad mes esame pasirengę. Kol kas žmonių srautas nėra labai didelis. Turime tik berods 944 žmones, kurie kreipėsi dėl nedarbingumo“, – sakė ji.

Pasak viceministrės, ši priemonė jau taikoma, tačiau, jeigu problemos dėl koronaviruso užsitęstų, būtų siūloma nauja priemonė – dalinis darbas.

Tai yra karantinavimo laikotarpiu tėvai gauna 14 dienų biuletenį.

„Iš esmės tai nebūtų liga, nes jūs esate sveikas, ir jūsų vaikas taip pat yra sveikas. Tiesiog jūs prižiūrite vaiką namuose ir gaunate dalinio darbo išmoką“, – sakė E. Radišauskienė. Pasak jos, jau artimiausiu metu Seimui bus pasiūlyta įteisinti šią priemonę.

Jeigu yra galimybė dirbti nuotolinį darbą, tėvai, pasak viceministrės, renkasi tokį darbą ir gauna visą darbo užmokestį. „Tikrai nepatariame vaikų vesti į darbą“, – sakė E. Radišauskienė.

Jos teigimu, taip pat planuojama tikslinti tvarkas dėl pilnamečių neįgaliųjų priežiūros. „Šiuo metu, jeigu tai įmanoma, siūlome teikti jiems paslaugas namuose“, – sakė E. Radišauskienė.

Pasak viceministrės, atsižvelgiant į medikų nuogąstavimus, planuojama keisti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą, kad susirgus medikams jiems būtų kompensuojamas visas darbo užmokestis.

Šios ir kitos galimos priemonės situacijai dėl koronaviruso suvaldyti buvo aptartos penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto surengtame pasitarime.

Beje, komitetui pritrūko kvorumo. Dėl anksčiau suplanuotų renginių posėdyje negalėjo dalyvauti sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Komiteto posėdyje atsisakė dalyvauti Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas. Pasak komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės, jis tokį sprendimą priėmė, nes ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje jam teko sėdėti netoli parlamentaro Egidijaus Vareikio, kuris, grįžęs iš Prancūzijos, paskelbtos pavojinga dėl koronaviruso, nepaisė rekomendacijų likti dvi savaites namie.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės teigimu, kitą savaitę komitetas vėl rinksis aptarti su koronavirusu susijusias problemas ir galimus įstatymų pakeitimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Jurgi ne tavo reikalas , gal dirba gal maximoi gal lidle, gal ligoninei , sedek ramiai nepanikaves...

Pirmam

Pirmam portretas
Jau viens laimings apderges

Jurgiui

Jurgiui portretas
Lauke nieks nedraudžia būti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių