Quantcast

Įvertino visuomenę įaudrinusią G. Nausėdos frazę: šitas skandalas jam į naudą

  • Teksto dydis:

Šalies prezidentas Gitanas Nausėda duodamas interviu Vokietijos kariuomenę palygino su mergina. Sakė, kad jos kariuomenė – ne mergina, kurią būtų galima nusivežti prie ežero gerai praleisti laiko po atviru dangumi, esą tai yra rimta kariuomenė, kuriai reikėtų pasiūlyti vedybų sutartį. Šis pasakymas iš karto sulaukė daug kritikos iš visuomenės. Žmogaus teisių ekspertai sako, kad tai gali atrodyti kaip moters sudaiktinimas ir tai yra seksistinė kalba, praneša LNK.

Viešųjų ryšių specialistas Liutauras Ulevičius išsakė savo nuomonę.

– Kaip jums atrodo toks prezidento kalbėjimo tonas, pasirinkta retorika?

– Pirmas dalykas – tai jam būdinga. Jis yra tokio tipo personažas ir jis leidžia sau taip kalbėti.

– Kas čia per tipas?

– Tai yra tradicinių pažiūrų Lietuvos vyras. Tradicinių pažiūrų, turiu mintyje, susiformavusių prieš 20–30 metų. Jis tą ir demonstruoja. Jis galvoja, kad vyras gali pakviesti merginą, kad vyras turi rodyti iniciatyvą ir t. t. Šioje vietoje jis būtent kalba  auditorijai apie save savo patirtimi.

– Tokiu būdu jis tarsi išskiria moteris, kurioms reikėtų siūlyti vedybinę sutartį, tas rimtas ir to vertas kaip Vokietijos kariuomenė. Ir tas kitas, kuriomis galima pasinaudoti nusivežus prie ežero. Ar Vokietija, kurios kariuomenėje tarnauja ir nemažai moterų, prezidento pasisakymą suprastų?

– Klausimas apie trumpalaikius ir ilgalaikius santykius. Suprantu, kad visi prezidento oponentai norėtų pasakyti, kad jie apskritai negali būti gamtoje kaip tokie. Vienos nakties nuotykiai turėtų būti uždrausti ir bažnyčia, matyt, dar turėtų ant jų uždėti kryžių. Juokas juokais. Bet šioje vietoje hiperbolizacija galimai  į abi puses. Manyčiau, kad skandalas kuriamas tuščioj vietoj. Taip, prezidentas turi savo vertybines pozicijas, be šitoje vietoje kažkokios nepagarbos arba išankstinių nuostatų. O kas čia blogo? Ar jis turėjo pasiūlyti berniuką nusivežti prie ežero? Irgi būtų nesąmonė.

Šioje vietoje taip, jo juokas gal ir nelabai vykęs, nelabai visoms grupėms priimtinas ir kaip prezidentui nedera. Kaip prezidentas turėtų susilaikyti arba įvertinti, kad jo žodžiai galės įžeisti net ir tas grupes, kurios gali įvairiai interpretuoti. Nekaltas tas nukentėjęs ar nusivylęs žmogus, kurį šitas žodis įžeidė. Galbūt ta interpretacija neteisinga, galbūt prezidentas turėjo visai ką kita minty. Čia yra prezidento komunikacijos klaida.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

– Bet ar galima kažkaip kitaip interpretuoti jo pasisakymą?

– Taip. Ar galima uždrausti žmogui nusivežti draugą ar draugę trumpalaikiam laiko praleidimui?

– Tai yra kategorizavimas. Vieni žmonės verti tik trumpalaikio vakaro?

– Apie vertingumą prezidentas nieko nesakė. Galbūt po to gero vakaro prie ežero galima pasiūlyti ir vedybinę sutartį?

– Prezidentas pasakė, kad šituo atveju netiks toks variantas. Čia jau reikia rimto įsipareigojimo. Tokiu atveju moterys tokiu pasakymu yra sudaiktinamos?

– Nesutikčiau. Manau, kad prezidentas šitoje vietoje tos minties neturėjo. Sutinku, kad galima taip interpretuoti. Čia prezidento klaida, kad jis tai interpretuoja ganėtinai laisvai ir palieka tam erdvę.

 Manyčiau, kad šitas skandalas net jam į naudą. Tuščioje vietoje jis gauna sau vertingų pliusų savo rinkėjų diapazone.

– Jo elektoratas supras tokį pasakymą?

– Visiškai. Manyčiau, kad šitas skandalas net jam į naudą. Tuščioje vietoje jis gauna sau vertingų pliusų savo rinkėjų diapazone.

– Kitaip tariant, seksistinių rinkėjų?

– Deja, visuomenė yra labai įvairi. Yra tie, kurie nusivils. O tie, kurie nusivylė prezidento vertybinėmis nuostatomis, atrodo, jie jau seniai į tai užmetę akį. Tuo tarpu tie, kurie jį remia, tai jį tik palaikys.

– Ar mūsų prezidentą galima lyginti su Donaldu Trumpu? Ar jų retorika yra panaši?

– D. Trumpas leido sau gerokai daugiau. Iki jo dar toloka. Bet sutampančių požymių ir tai, kad vieni ar kiti dalykai jį primena, žinoma, yra.


LNK žurnalistė aiškinosi, ką apie prezidento komentarą galvoja Lietuvos Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė „Pirma mintis, pamačius šį pasisakymą, atrodė, kad frazę ištarė ne prezidentas, o užstalėje išgėrę vyrukai, kurie nelabai galvoja, ką sako. Ir nelabai galvoja, kas juos išgirs ir kas sužinos apie tai, ką kalba“, – nuostabos neslėpė J. Juškaitė.

– Ar tokiam asmeniui kaip valstybės vadovas išvis dera tokie palyginimai, juokai?

– Iš prezidento turbūt visi tikimės šiek tiek solidesnės ir rimtesnės komunikacijos. Šiuo atveju, prezidentas savo pasisakymu tarsi suskirstė moteris į rimtas ir nerimtas. Į tas nerimtas, kurias galima vežtis kažkur prie ežero linksmai praleisti laiką, kur irgi neaišku, kas yra turima omenyje. Žinome tokių istorijų, kai važiuojama prie ežero ir kas nutinka. Žinome smurto ir prievartos lygius Lietuvoje. Palikta labai daug interpretacijos. Taip pat prezidentas tam tikra prasme implikuoja, kad tos moterys, kurios yra nesusituokusios arba su kuriomis nepasirašomos vedybų sutartys, yra kažkokios nerimtos. Turbūt ir tarp klausytojų yra labai daug tokių turi rimtus santykius, galbūt nesudarė santuokos, tačiau į savo santykius žiūri turbūt kitaip nei pasisakė prezidentas.

Atrodė, kad frazę ištarė ne prezidentas, o užstalėje išgėrę vyrukai, kurie nelabai galvoja, ką sako.

– Komunikacijos specialistas sakė, kad galima šį pasakymą visaip interpretuoti?

– Čia turbūt ir yra didžioji problema, kad jį galima visaip interpretuoti. Žvelgiant iš Žmogaus teisių perspektyvos, jis atrodo moterį paverčiantis objektu. Vyras – aktyvus, kažką nusiveža prie ežero, su kažkuo sudaro santuokas. Kažkurios moterys rimtos, kažkurios – nerimtos. Man sunku net įsivaizduoti, jei ši citata patektų į Vokietijos žiniasklaidą. Ir kaip gerokai progresyvesnėje valstybėje, kuri daugiau yra kalbėjusi apie lyčių lygybę, aktyviau savo politikoje tuos principus įgyvendina. Kaip pažiūrėtų į vokiečių karių dislokavimą šalyje, kurios valstybės vadovas leidžia sau tokius juokelius.

– Tokių vadovų turėjo ir JAV. Ar galima sakyti, kad prezidentas G. Nausėda persiėmė „trumpiška“ retorika?

– Turbūt galima sakyti. Norėčiau, kad prezidentas vis dėlto iki tokio lygmens nenusivažiuotų. Nelyginčiau mūsų prezidento su D. Trumpu. D. Trumpas, kaip žinome, turėjome ir aktyvių kaltinimų seksualiniu smurtu, seksualiniu priekabiavimu. Ir D. Trumpas tiesiai šviesiai sakė, kad jam tai – normalus elgesys su moterimis. Mūsų prezidento su D. Trumpu nenorėčiau lyginti. Retorika šiek tiek slysta į tą pusę, bet labai norisi tikėti, kad prezidentas pasidarys išvadas ir komunikuos aiškiau, neimplikuodamas seksistinių dalykų.

– Tokie retoriniai slystelėjimai gali turėti įtakos jo rinkėjų simpatijoms arba antipatijoms?

– Turint omenyje, kad Lietuvoje su lyčių lygybe galbūt nėra viskas labai gerai, galbūt daliai rinkėjų ir patiks. Bet reakcija feisbuke ir kituose socialiniuose tinkluose aiškiai rodo, kad yra žmonių, kurie sako: žiūrėkit, vis dėlto reikėtų rimčiau, solidžiau, nesuponuojant tokių keistų minčių, kurios kilo perskaičius ir pamačius, ką prezidentas pakomentavo.

– Paskutiniu metu stebint viešąją erdvę atrodo, kad politikoje tam tikrą pažangą turime. Kažkada premjeras yra sakęs, kad moteris galėtų papuošti ministrų kabinetą. Ar dažnai dar pasitaiko užmatyti kažko panašaus?

– Turime ir Seimo narių, kurie kalbėjo apie tai, kad premjerės šeiminė padėtis konkretaus Seimo nario požiūriu neleidžia atlikti pareigų tinkamai. Turėjome kitų pasisakymų, kurie buvo susiję su mergaitiškais pasišnekėjimais ir kalbomis Tų pasisakymų yra ir, deja, mūsų politikoje dalyvaujantys vyrai vis „išmeta“ į viešąją erdvę. Svarbu, kad visuomenė diskutuoja ir kad kyla pasipiktinimas, kyla klausimų. Kad tie dalykai tiesiog nenueina į viešą erdvę kaip normalūs, priimtini ir visiems keliantys džiugesį. Nes taip nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Netekejusi

Netekejusi portretas
Jau neklausau jo kalbu .Vaje .....Geroveje atsirado paneliu tema ...geda

aš portretas
o spauda tik ir ieško priekabių,,ne tai p nusišypsojo,netaip pasakė, kaip norėjo taip ir pasakė, nematau nieko blogo,,dar ne taip kartais reikėtų atsakyti kad parsidavėliai suprastų

ha ha ha

ha ha ha portretas
kvailos feministes puola prezidenta. Nieko blogo nera pasikviest nekalta mergele i pasimatyma, bet tai visai skirtingi dalykai nei kariuomenes reikalai. Nesugeba suprast reiksmes :) Kvailes
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių