Quantcast

Ar Lietuva, apgręždama migrantus, nestumia jų į mirties nasrus?

  • Teksto dydis:

Lietuvos pasieniečiai sekmadienį apgręžė 51 migrantą, bandžiusį neteisėtai kirsti Lietuvos sieną iš Baltarusijos. Iš viso nuo šių metų pradžios Lietuvos pasieniečiai į šalį neįleido daugiau nei 3,5 tūkst. migrantų. Kokia situacija dabar? Apie tai LNK žurnalistų pokalbis su vidaus reikalų viceministru Arnoldu Abramavičiumi.

– Pasienyje situacija ne tokia, kokios norėtųsi, nes bandymų kirsti sieną pasitaiko gana dažnai – kiekvieną parą iki 100 bandymų. Labiausiai nerimo kelia fizinio barjero – koncertinos – gadinimas. Gadinant infrastruktūrą, ieškant plyšių neteisėtai migrantai bando kirsti Lietuvos sieną.

– Kas gadina apsauginę tvorą?

– Ne visame perimetre yra kamerų. Tik 55 proc. dengia Baltarusijos sieną kol kas. Iki Naujųjų metų yra tikslas uždengti visą perimetrą. Fizinis barjeras jau beveik įrengtas, liko kokių 10 km. Gadina patys migrantai, visą įrangą jiems duoda Baltarusijos pareigūnai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip ji gadinama?

– Yra visokių metodų. Jei yra tik koncertina, be fizinio barjero, užtenka kopėčių ar audeklo. Tačiau yra fizinis barjeras – 4 m tvora ir jau tokių priemonių nepakanka. Reikalingos žirklės, replės. Migrantai savo kišenėse tokių prietaisų neturi, reikia būti tam pasiruošus. Tiek pareigūnai, tiek kontrabandininkai jiems tai parūpina.

– Ar Lietuva, apgręždama visus migrantus, nestumia jų į mirties nasrus?

– Neteko girdėti, kad jų lauktų mirtis Baltarusijos pusėje. Nuosekliai vykdome atgrasymo politiką, ekstremalios situacijos ir nepaprastosios padėties metu siena uždaryta ir vienintelis kelias jiems – grįžti į Baltarusiją ir į savo kilmės šalį. Įleidžiame labai minimaliai. Per šešis septynis mėnesius įleidome tik 147 asmenis. Absoliuti dalis buvo baltarusiai, prašantys prieglobsčio Lietuvoje.

Reikalingos žirklės, replės. Migrantai savo kišenėse tokių prietaisų neturi, reikia būti tam pasiruošus. Tiek pareigūnai, tiek kontrabandininkai jiems tai parūpina.

– Ar žinomas likimas tų, kurie ilgą laiką buvo sulaikyti Lietuvoje?

– Pernai tokiu laiku priėmėme 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Per tą laiką daugiau nei 1 tūkst. pavyko grąžinti į kilmės šalis. Dalis, suėjus dvylikos mėnesių laikotarpiui, jau gavo teisę laisvai judėti Lietuvos teritorijoje. Dalis jų paliko stovyklas. Šiandien penkiuose registracijos centruose yra 1,1 tūkst. gyventojų. Iš jų apie 400 turi teisę judėti po Lietuvą. Yra tikimybė, kad centruose skaičius sumažės.

– Kiek grąžinta žmonių, sulaikytų Lenkijoje ar Vokietijoje?

– Pirmos barjeras – Lietuvos pareigūnai sulaiko ir grąžina. Grąžina iš Lenkijos – per metus apie 120 asmenų. Iš Vokietijos grąžinta šiemet nebuvo, o pernai keli šimtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įvykių stebėtoja

Įvykių  stebėtoja portretas
Ypatinga padėtis pasienyje . Hibridinis caro Putlerio bei cariuko Lukašenkos karas prieš mus , NATO . ir ES .Laikas jau naudoti kulkas .

Susmąstykit \\\\\.../////

Susmąstykit  \\\\\...///// portretas
Koks Lietuvos dydis lyginant su Afika,Azija ar mes galim fyziškai ,pagal plotą,patalpinti tokį srautą?___Pažiūrėkit pasaulio žemėlapį,žandikauliai išnirs.____Jie veisėsi,kiek Alaxas davė,dabar mes kalti,turim juos patalpint,pašert (košernai).___Tai mūsų saviždybė.____Apgręžimą 100 proc.palaikau,nes kito kelio nėra,arba patys žūsim.

Anonimas

Anonimas portretas
Mes ju nekvietem prie stalo,uztenka ir savu tarmaiedu,
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių