Quantcast

Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje pasiektas naujas paros atvejų rekordas – 776, mirė trys sirgusieji COVID-19. Ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 348 žmonės, 36 iš jų – reanimacijoje.

* Vyriausybė apribojo žiūrovų skaičių sporto ir kultūros renginiuose: uždarose patalpose galės būti iki 300 žiūrovų, lauke – iki 400 žiūrovų, jei tarp jų išlaikomas dviejų metrų atstumas. Kiti masiniai renginiai bus draudžiami.

* Sostinėje nuo penktadienio COVID-19 pacientai bus pradėti guldyti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę Antakalnyje. Toks sprendimas priimtas, nes beveik užpildytos koronaviruso pacientams skirtos lovos Santaros klinikose.

* Lietuvos kariuomenėje nustatyta per 100 koronaviruso atvejų, daugiau nei 600 karių ir darbuotojų yra saviizoliacijoje. Kariuomenės atstovų teigimu, sergančiųjų yra įvairiuose daliniuose, šie židiniai nėra dideli.

* Situacija sparčiai blogėja ir kitose Europos šalyse. Rekordai vėl užfiksuoti kaimyninėje Lenkijoje – per pastarąją parą ten nustatyta 18,8 tūkst. atvejų, mirė 236 žmonės. Griežtus suvaržymus artimiausiu metu ruošiasi skelbti Vokietija ir Prancūzija – tikimasi, kad dabar suvaržius socialinį gyvenimą situaciją pavyktų normalizuoti iki Kalėdų laikotarpio. Pasaulyje per pastarąją parą buvo užregistruota daugiau kaip 500 tūkst. naujų koronavirusinės infekcijos atvejų – rekordinis paros skaičius.

Prezidento žinia. Artėjant deryboms su dešiniųjų lyderiais dėl naujos Vyriausybės sudėties, prezidentas Gitanas Nausėda spaudos konferencijoje detalizavo savo gerovės valstybės viziją įvairiose srityse, pradedant socialinės atskirties mažinimu ir baigiant gynybos finansavimo didinimu. Šalies vadovas sakė, kad ketina vertinti, kiek kandidatų į ministrus pažiūros dera su jo vizija, bet smulkmeniškų egzaminų nerengs. Prezidentas taip pat paragino rinkimų laimėtojus nedelsiant parengti koronaviruso pandemijos valdymo planą.

Civilinė sauga. Vyriausybė pritarė, kad būtų pertvarkomas ekstremalių situacijų valdymas, visus civilinės saugos klausimus sutelkiant Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente. Galutinį sprendimą dėl ekstremalių situacijų valdymo turės priimti Seimas, pakeitimai įsigaliotų 2021 metų gruodį.

Rusijos nota. Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas atsiuntė notą Lietuvai, ragindamas peržiūrėti rengiamą naują trijų Baltijos šalių elektros prekybos su Rusija metodiką. Ši metodika apriboti rusiškos elektros patekimą į bendrą rinką. Taip siekiama užtikrinti Astravo atominės elektrinės boikotą.

Pinigų plovimo prevencija. Ministrų kabinetas pritarė Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro steigimui. Tikimasi, jog šis centras padės efektyviau kovoti su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimo rizikomis. Centro steigimą paskatino Šiaurės ir Baltijos šalių regioną pastaraisiais metais krečiantys pinigų plovimo skandalai.

Retransliacijos stabdymas. Lietuvos radijo ir televizijos komisija pradėjo procedūrą dėl televizijos programos „RTR Planeta“ retransliacijos stabdymo, motyvuojant laidose kurstomu karu, nesantaika ir tautine neapykanta. Neleistina skelbti informacija šioje programoje nustatyta jau antrą kartą. Jei per metus yra nustatomi trys tokio pobūdžio pažeidimai, komisija gali laikinai sustabdyti televizijos programos retransliavimą Lietuvoje.

Kalnų Karabachas. Azerbaidžanas paskelbė, kad per armėnų raketų smūgį Berdės rajone netoli Kalnų Karabacho fronto linijos žuvo 19 civilių, tačiau Jerevanas paneigė įvykdęs ataką. Tai būtų daugiausia civilių gyventojų aukų nusinešusi ataka nuo tada, kai rugsėjo 27 dieną Azerbaidžano ir armėnų pajėgos atnaujino susirėmimus. Nuo tada jau žuvo daugiau nei 100 civilių gyventojų abejose pusėse.

Karikatūros. Turkija pažadėjo imtis teisinių ir diplomatinių veiksmų dėl turkų prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą pašiepiančios karikatūros prancūzų satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“. Tuo tarpu Malyje teisiamas džihadistas iš Mauritanijos Fawazas Ould Ahmedas teismui pasakė, kad klubą Bamake 2015 metais atakavo keršydamas už „Charlie Hebdo“ paskelbtas pranašo Muhammado karikatūras. Per išpuolį užpuolikams šaudant Malio sostinės bare ir restorane „La Terrasse“ tuomet žuvo penki žmonės: prancūzas, belgas ir trys maliečiai. Džihadistas sakė nesigailintis dėl įvykdyto išpuolio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
svarbiausias ivykis tai vilniuje statomi stulpai sviestuvams su 5G iranga kurios spinduliuote ypac kenksminga vaikams o nuo visuomenes slepima londone jas zmones vercia ir dauzo o musu /runkeliams/ dzin;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių