Quantcast

Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje užfiksuotas naujų COVID-19 atvejų paros rekordas – 311, du sirgusieji mirė. Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 245 žmonės, 21 iš jų – reanimacijoje. Susirgimų rekordai fiksuojami ir kaimyninėse šalyse – Lenkija per parą nustatė 10 tūkst. naujų atvejų, Latvija – 188.

* Lietuvos Vyriausybė įvedė ribojimų, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą:

pirma, kavinių, barų, restoranų ir naktinių klubų darbo laikas nuo pirmadienio bus ribojamas iki vidurnakčio, jie įpareigoti registruoti lankytojus. Barų atstovai svarsto dėl šio sprendimo kreiptis į teismą;

antra, nuo pirmadienio dviem savaitėms skelbiamas karantinas dvylikoje savivaldybių: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono savivaldybių teritorijose, be to, pratęstas karantinas Raseinių rajone;

trečia, pasibaigus kitą savaitę suplanuotoms atostogoms, moksleiviai dar vieną savaitę po jų mokysis nuotoliniu būdu.

* Čekijos vyriausybė įveda karantiną: nuo ketvirtadienio uždaromos visos mažmeninės prekybos vietos, išskyrus maisto parduotuves ir vaistines, žmonėms leidžiama namus palikti tik vykstant į darbą, apsipirkti arba pas gydytoją.

Seimo rinkimai:

* Iš anksto balsuojantys rinkėjai kol kas dvigubai aktyvesni nei pirmajame ture: per pirmas dvi išankstinio balsavimo dienas savo valią jau pareiškė 3,02 proc. visų rinkėjų, kai per pirmąjį turą tuo pačiu laikotarpiu buvo balsavę 1,52 proc. visų rinkėjų.

* Iš anksto balsavęs socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas teigia, jog centro-dešinės koalicijos formavime jo partija nedalyvautų. Jis teigia, kad pasibaigus antrajam turui bus svarstomi du variantai – koalicija su „valstiečiais“ arba darbas opozicijoje.

Kibernetinio saugumo centras. Vyriausybė nutarė pateikti paraišką Televizijos bokšte Vilniuje įkurti Europos Sąjungos kibernetinio saugumo centrą. Be Lietuvos, steigti tokį centrą taip pat pretenduoja Belgija, Rumunija, Ispanija, Lenkija ir Liuksemburgas.

Įpareigojimas žemdirbiams. Europos Sąjungos žemės ūkio ministrai susitarė taikyti griežtesnes aplinkos apsaugos ir kovos su klimato kaita taisykles vykdant bendrąją žemės ūkio politiką. Derybose Lietuvai atstovavęs viceministras Evaldas Gustas BNS sakė, kad pagal naują tvarką mažiausiai 20 proc. ES tiesioginių išmokų reikės skirti aplinkosaugai, ir tai gali sukelti iššūkių Lietuvos ūkininkams.

„Lifosos“ skola. Teismas įpareigojo Kėdainių fosforo trąšų gamyklą „Lifosa“ sumokėti daugiau nei 14 mln. eurų skolą su palūkanomis už viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) – šis mokestis taikomas elektros vartotojams ir grindžiamas būtinybe skatinti žaliąją energetiką. Įmonė teismo sprendimą planuoja skųsti.

Ieškinys „Google“. JAV vyriausybė pateikė ilgai lauktą ieškinį prieš „Google“ dėl neteisėto monopolinio elgesio, siekiant išsaugoti dominavimą paieškos sistemų internete srityje. Laikraštis „The New York Times“ tai pavadino „pačiu agresyviausiu žingsniu prieš technologijų gigantą pastaraisiais dešimtmečiais“. „Google“ teigia, kad ieškinyje yra daug netikslumų.

Karas Karabache. Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas paskelbė, kad nemato galimybių diplomatinėmis priemonės išspręsti konfliktą su Azerbaidžanu dėl Kalnų Karabacho, kur jau beveik mėnesį tęsiasi susirėmimai. „Diplomatinio sprendimo nebus ilgą laiką“, – kreipdamasis į armėnus sakė premjeras. Jis paragino armėnus vykti savanoriais į frontą.

Žūtys spūstyje. Afganistano rytiniame Džalalabado mieste mažiausiai 11 moterų žuvo per spūstį stadione, kur tūkstančiai žmonių buvo susirinkę pateikti Pakistano konsulatui prašymus išduoti vizas. Pakistano konsulatas vizų išdavimą praėjusią savaitę atnaujino po septynių mėnesių pauzės dėl koronaviruso. Tūkstančiai žmonių į stadioną buvo nukreipti, kad minios nesirinktų prie vizų centro.

Smurtas Nigerijoje. Nigerijos didžiausiame mieste Lagose tęsiantis protestams prieš policijos žiaurumą pranešama apie aukas. Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ paskelbė, kad nuo saugumo pajėgų šūvių žuvo keli demonstrantai, miesto gubernatorius teigia, kad žūčių nebuvo, bet dešimtys žmonių buvo sužeisti. Protestai prieš teisėsaugos žiaurumą šioje Vakarų Afrikos šalyje tęsiasi dvi savaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių