Quantcast

Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadieno naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Viruso plitimas. Per parą registruoti du nauji koronaviruso atvejai, vienas iš jų – įvežtinis iš Serbijos, kitas nustatytas Panevėžio apskrities gyventojui, užsikrėtimo aplinkybes specialistai dar aiškinasi. Ligoninėse gydoma 19 sergančiųjų, du iš jų – reanimacijoje.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje patvirtinti keturi nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, Baltarusijoje – 173 nauji atvejai, mirė šeši žmonės, Lenkijoje – 380, mirė šeši anksčiau užsikrėtę pacientai, Ukrainoje registruoti 829 nauji atvejai ir 16 mirčių, Rusijoje – 5,8 tūkst. naujų atvejų, 165 užsikrėtusieji mirė.

Skurstantieji. Statistikos departamentas pranešė, kad apie 215 tūkst. arba 7,7 proc. žmonių Lietuvoje pernai gyveno žemiau skurdo ribos. Tai 3,4 procentinio punkto mažiau nei 2018 metais. Šią informaciją premjeras Saulius Skvernelis pavadino nuteikiančia optimistiškai, tuo tarpu prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog nors tendencijos džiugina, tačiau skurdo rizikos lygis vis dar išlieka aukštas. Ekspertų teigimu, situacija rodo mažėjančią socialinę nelygybę, ką nulėmė, be kitų faktorių, ir valstybės politika.

Alkoholio vartojimas. Alkoholio vartojimo ribojimai bei padidinti akcizai nepaskatino gyventojų negerti, teigia Vilniaus universiteto mokslininkai. 64 proc. respondentų nurodė per pastaruosius 12 mėnesių vartoję alkoholį (2016 metais – 57 proc.), negėrę – 34 proc. (2016 metais – 41 proc.). Vis dėlto sumažėjo per savaitę išgertas grynojo alkoholio kiekis, o didžiausias mažėjimas pastebimas tarp girtaujančiųjų.

Nedarbingumas saviizoliacijai. Nuo šiol asmenys, kurie į koronaviruso paveiktas šalis išvyksta ne darbo reikalais, nebegalės gauti nedarbingumo privalomai 14 dienų saviizoliacijai. Išimtis bus taikoma vykstantiems darbo reikalais, taip pat išvykusiems prieš šalį paskelbiant paveikta koronaviruso. Taip siekiama apsisaugoti nuo piktnaudžiavimo.

„City Bee“ vairuotojo byla. Vilniaus apygardos teismas mirtiną avariją „City Bee“ automobiliu neblaivų sukėlusį Raimundą Savukyną nuteisė kalėti šešerius su puse metų. Žuvusios merginos artimiesiems priteista per 60 tūkst. eurų neturtinės žalos, kurią solidariai su nuteistuoju turės atlyginti ir automobilių nuomos bendrovė: teismo vertinimu, ji yra atsakinga, nes privalėjo imtis priemonių, kad neblaivūs asmenys negalėtų pasinaudoti transporto priemonėmis. Bendrovė ruošiasi tokį teismo sprendimą skųsti.

Techniniai nesklandumai. Dėl sutrikusių Registrų centro sistemų trečiadienį vis dar neveikia e.sveikatos sistema, todėl pacientams išlieka sudėtingiau gauti receptinius vaistus, su iššūkiais susiduria medikai bei vaistininkai. Nesklandumų patyrė notarai, Užimtumo tarnyba, kai kurie bankai.

Sulaikymai Baltarusijoje. Baltarusijoje nuo prezidento rinkimų kampanijos pradžios buvo sulaikyta per 1,1 tūkst. žmonių, kas trečiam iš jų buvo skirtos baudos, o kas šeštam – administracinis areštas, skelbia žmogaus teisių gynėjai.

Gulago istoriko byla. Garsios žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padalinio šiaurės vakarinėje Karelijos respublikoje vadovas Jurijus Dmitrijevas nuteistas kalėti pusketvirtų metų už lytinį savo įdukros išnaudojimą. J. Dmitrijevo šalininkai, tarp kurių yra nemažai iškilių Rusijos ir užsienio visuomenės veikėjų, sako, kad šia byla siekiama istoriką nubausti už tai, jog jis ragino atkreipti dėmesį į sovietų represijas ir jų aukas.

Įtampa tarp Kinijos ir JAV. JAV Teisingumo departamentas apkaltino du Kinijos kompiuterinius įsilaužėlius vogus prekybos paslapčių iš įmonių vienuolikoje valstybių, įskaitant Lietuvą. Kinija šiuos kaltinimus vadina šmeižtu. Be to, Pekinas pranešė, jog Jungtinės Valstijos nurodė Kinijai uždaryti savo konsulatą Hjustone ir pavadino tai „politine provokacija“, dar labiau pakenksiančia diplomatiniams santykiams. JAV valstybės departamentas savo ruožtu paskelbė, kad atstovybė buvo uždaryta, siekiant apsaugoti amerikiečių duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių