Quantcast

Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 176 nauji koronaviruso atvejai – daugiausiai nuo birželio 11-osios. Mirčių nefiksuojama šeštą dieną iš eilės. Pirma doze paskiepyta beveik 7 tūkst. žmonių. 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 39. Gydomų ligoninėse žmonių šiek tiek sumažėjo iki 62.

* Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė, jog blogėjant epidemiologinei situacijai būtų galima kalbėti apie nesiskiepijusiųjų karantiną: daugiau paslaugų taptų prieinama tik su galimybių pasu, į jį svarstoma nebeįtraukti testavimo.

* Lietuva pasirašė susitarimą su Norvegija, jog mainys apie 100 tūkst. „Pfizer“ vakcinų į panašų kiekį „Janssen“. Taip nuspręsta dėl skirtingo šių vakcinų populiarumo šalyse. Ateityje šias vakcinas šalys viena kitai grąžins.

* Ekspertų taryba prie Vyriausybės pasiūlė trečia vakcinos doze skiepyti žmones su nuslopintu imunitetu. A. Dulkys sako, kad ši galimybė turėtų būti sudaryta iki kitos savaitės. Taip pat svarstoma galimybė žmones skiepyti skirtingų gamintojų vakcinomis.

* Statistikos departamentas pradėjo skelbti informaciją, kokia dalis konkrečių įmonių darbuotojų turi imunitetą COVID-19.

* Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sako, kad pasauliui nesiseka stabdyti COVID-19. Jis pabrėžė, kad netolygus vakcinavimas gali pabloginti krizę.

* PSO taip pat paskelbė prognozes, jog pavojingesnė delta viruso atmaina per keletą mėnesių turėtų tapti dominuojanti pasaulyje.

Migrantų krizė:

* Pasieniečiai sulaikė 70 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusių migrantų, 62 prisistatė Irako piliečiais. Bendras migrantų skaičius šiemet pasiekė 2228.

* Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė pataisas, kurios susiaurina migrantų teises, tačiau pažymėjo, kad prieglobsčio prašytojų teisės neturi būti ribojamos labiau, nei tai būtina. Šalies vadovas paragino įstatymo trūkumus ištaisyti artimiausiu metu.

Užrašai ant gatvės. Dėl užrašų ant buvusio ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio gyvenamos Upės gatvės asfalto teistas Gediminas Vaitkevičius išteisintas dėl šmeižimo ir viešosios tvarkos pažeidimo. Teismas įvertino, kad G. Vaitkevičius reiškė savo poziciją ir politinę kritiką bei nesutrikdė tvarkos, nesiekė parodyti nepagarbos aplinkai. S. Skvernelis sprendimą žada skųsti.

Mero priesaika. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nepateikė išvados, ar Plungės meras liberalas Audrius Klišonis sulaužė priesaiką – teismas paskelbė, jog bylą nutraukia, nes taryba nenurodė jokių veiksmų ar pažeidimų, kuriais jis yra kaltinamas. Šis sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

2032-ųjų olimpiada. Australijos miestas Brisbenas gavo teisę 2032-aisiais surengti vasaros Olimpines žaidynes. Anksčiau žaidynės yra vykusios Melburne ir Sidnėjuje.

Potvyniai Kinijoje. Centrinės Kinijos mieste per smarkių liūčių sukeltas žemės nuošliaužas ir potvynius žuvo mažiausiai 25 žmonės. Per beprecedentes liūtis Henano provincijoje persipildžius užtvankoms prezidentas Xi Jinpingas susiklosčiusią padėtį pavadino „itin sunkia“. Pasak vietos pareigūnų, šioje provincijoje dėl liūčių sugriuvus kelioms užtvankoms ir upėms išsiliejus iš savo krantų Džengdžou mieste teko evakuoti beveik 200 tūkst. žmonių. Dalis žmonių buvo įkalinti užlietuose metro vagonuose.

Baudos Lenkijai. Europos Komisija įspėjo Lenkiją, kad reikalaus baudų, jei šalis nevykdys Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismo sprendimo dėl teismų sistemos reformų. Šalis iki rugpjūčio 16 dienos turi informuoti apie numatomas priemones.

Spaudimas žiniasklaidai. Baltarusijos teisingumo ministerija paprašė Aukščiausiojo Teismo likviduoti Baltarusijos žurnalistų asociaciją. Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos saugumo tarnybos atliko kratas žmogaus teisių ir opozicijos grupių bei nepriklausomos žiniasklaidos biuruose ir namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Cia Lietuvos tokia ateitis jeigu mes visi like Lietuvos zmones no ju laiku neapsiginsime NEMIEGOK LIETUVI !!!!

Robis

Robis  portretas
Galvoja kaip į termosą prišikti.

Robis

Robis   portretas
Žmogėdra alkanas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių