Quantcast

Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Migrantų krizė:

* Pasieniečiai nuo antradienio ryto iki trečiadienio ryto sulaikė 53 nelegalius migrantus, patekusius į Lietuvą iš Baltarusijos. Nuo metų pradžios jų jau sulaikyta 1 416.

* Premjerė Ingrida Šimonytė patvirtino, kad Lietuvos kariuomenė padės pasieniečiams patruliuoti prie valstybės sienos. Anot jos, institucijos taip pat pradės diegti papildomą „fizinį barjerą“, atskirsiantį Lietuvą ir Baltarusiją, tačiau konkrečių priemonių neįvardijo.

* Kitą savaitę Seimas planuoja rinktis į neeilinę sesiją priimti įstatymui, leisiančiam migrantų prieglobsčio prašymus nagrinėti trumpiau.

* Nuspręsta, kad į Lietuvą patenkantys migrantai ilgainiui bus apgyvendinti specialiose stovyklose. „Ar jų bus viena, ar dvi, ar trys – negalime atsakyti, priklausys nuo kiekio“, – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Diplomatinis karas. Baltarusija sumažino Lietuvos diplomatinį personalą šalyje iki vieno konsulinio ir trijų techninių-administracinių darbuotojų. Į tai atsakydama Lietuva paskelbė iš šalies išsiunčianti didžiąją daugumą Baltarusijos ambasadoje Vilniuje dirbančio diplomatinio personalo. Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad tokiu būdu Minsko režimas toliau saviizoliuojasi ir rūpinasi tik savo išlikimu.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 33 nauji COVID-19 atvejai, mirčių neužfiksuota. 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų sumažėjo iki 16, teigiamų diagnostinių testų dalis siekia 0,5 procento. „Man labai gaila, bet aš manau, kad mes turėsime pagrindo konstatuoti, kad situacijos gerėjimas sustojo“, – sako premjerė Ingrida Šimonytė.

* Sveikatos apsaugos ministerija svarsto įvesti prievolę periodiškai dėl koronaviruso testuotis nepasiskiepijusiems ir COVID-19 nepersirgusiems pardavėjams, kavinių darbuotojams, viešojo transporto vairuotojams ir krovinių vežėjams, renginių vedėjams bei kitų profesijų atstovams.

* Latvijos vyriausybė nusprendė, kad šalies darbdaviai turės teisę atleisti darbuotojus, kurie iki šių metų rugsėjo 15 dienos nebus gavę COVID-19 sertifikato.

* Indonezija išplėtė COVID-19 apribojimus, šaliai praėjusią parą fiksavus rekordinį mirčių skaičių – 1040.

* Japonijos žiniasklaida praneša, kad per olimpines žaidynes Tokijuje bus paskelbta nepaprastoji padėtis. Šis žingsnis gali turėti įtakos sprendimui, ar žiūrovams bus leista gyvai stebėti olimpiados varžybas.

Zelenskis Lietuvoje. Vilniuje viešintis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis reiškė apmaudą dėl neaiškių šalies įstojimo į ES ir NATO perspektyvų. Jis teigė, kad nepaisant karo šalies rytuose, Ukraina sparčiai įgyvendinta reformas, tačiau jai keliami itin aukšti reikalavimai. „Manau, kad svarbiausia, jog ukrainiečių tauta per tą laiką, dienas ar metus neprarastų tikėjimo, kad tikrai ES mato Ukrainą lygiateise nare“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Swedbank“ vadovė. Lietuvos „Swedbank“ vadove išrinkta anksčiau „Nordea“ bankui Lietuvoje vadovavusi Inga Skisaker. Ji prie „Swedbank“ prisijungs rugpjūčio 9 dieną. „Swedbank“ nuolatinio vadovo Lietuvoje neturėjo nuo kovo mėnesio, kuomet pasitraukė Dovilė Grigienė.

Antra kadencija. Finansų ministrė Gintarė Skaistė antrai kadencijai paskyrė konkursą laimėjusią Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovę Editą Janušienę. Ji inspekcijai vadovauja nuo 2017-ųjų liepos.

Konsulo sulaikymas. Rusijos federalinė saugumo tarnyba sulaikė Estijos konsulą Sankt Peterburge Martą Latte tuo metu, kai jis, kaip teigiama, iš vieno ruso gavo slaptų dokumentų. Estijos užsienio reikalų ministerija tai pavadino provokacija. Vėliau Rusija konsulą paskelbė nepageidaujamu asmeniu šalyje.

Haičio prezidentas. Savo namuose nužudytas Haičio prezidentas Jovenelis Moise'as. Šalies vadovą nužudė grupė ginkluotų asmenų, J. Moise'o žmona paguldyta į ligoninę. Tarptautinė bendruomenė išreiškė pasipiktinimą dėl tokių veiksmų, o kaimyninė Dominikos Respublika užvėrė sieną su Haičiu. Šalies vadovu tapo apie įvykį pranešęs laikinasis premjeras Claude'as Josephas.

Pašautas žurnalistas. Amsterdamo centre pašautas garsus apie nusikaltimus rašantis olandų žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Peteris R. de Vriesas. Jo būklė sunki.

Palaikymas LGBTQ. Sakartvelo sostinėje tūkstančiai demonstrantų pasmerkė išpuolius prieš LGBTQ bendruomenę, privertusius atšaukti planuotą „Pride“ paradą.

Talibano išpuolis. Afganistano vyriausybės delegacija Teherane susitiko su Talibano atstovais. Derybos vyksta Talibanui pradėjus puolimą prieš Afganistano provincijų sostines, Jungtinėms Valstijoms baigiant išvesti savo pajėgas iš šalies.

Švedijos premjeras. Vos prieš kelias savaites atstatydintas Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas po jam palankaus balsavimo parlamente sugrąžintas į pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių