Quantcast

Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje penktadienį ir šeštadienį bendrai patvirtinti 79 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 3083.

* Epidemiologams nerimą kelia koronaviruso protrūkis Šiauliuose, kur infekcija nustatyta ir dviem Romuvos gimnazijos ir Dainų progimnazijos moksleiviams. Ugdymo įstaigose – apie 60 tiesioginį kontaktą turėjusių žmonių, kurių daugiausia moksleiviai. Koronaviruso atvejai Šiauliuose siejami su židiniu siuvimo įmonėje „Interscalit“, iš viso nuo trečiadienio nustatyta 13 susijusių infekcijos atvejų.

* Koronavirusas nustatytas ir Aukštadvario seniūnui Laimiui Kvedaravičiui. Trakų rajono savivaldybė dėl to nuo pirmadienio gyventojus aptarnaus nuotoliniu būdu. Kontaktą su sergančiuoju turėjo kiti savivaldybės seniūnai ir administracijos direktorius.

* Latvijoje penktadienį ir šeštadienį patvirtinta iš viso 12 atvejų, Estijoje – 60. Ukrainoje pasiektas dar vienas dienos atvejų rekordas nuo epidemijos pradžios – penktadienį čia nustatyti 2836 atvejai, iš viso per savaitgalį Ukrainoje nustatyta 4,9 tūkst. atvejų, registruotos 85 mirtys.

* Čekijoje pirmą kartą per parą nustatyta daugiau kaip 700 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų – penktadienį patvirtinti 798 nauji susirgimai, tai yra didžiausias skaičius nuo epidemijos pradžios. Nuo trečiadienio dėl spartaus koronaviruso plitimo sostinėje Prahoje įvesta papildomų ribojimų – prekybos centruose ir parduotuvėse privaloma dėvėti kaukes, barai, restoranai ir naktiniai klubai privalo užsidaryti vidurnaktį.

Situacija Baltarusijoje:

* Baltarusijoje protestuotojai sekmadienį rengia masinę demonstraciją prieš autoritarinį šalies vadovą Aliaksandrą Lukašenką. Pranešama, kad į akciją Minsko centre susirinko per 100 tūkst. žmonių. Prieš tai prie Minsko traktorių gamyklos susirėmime tarp OMON pareigūnų ir protestuotojų nukentėjo keli žmonės, liudininkai praneša, kad guminėmis lazdomis ginkluoti pareigūnai sutrukdė protestuotojams suformuoti koloną ir eiti į demonstraciją Minsko centre. Pranešama apie dešimtis areštuotų protestuotojų.

* Šeštadienį per protestus Baltarusijoje buvo sulaikyta apie 90 protestuotojų.

* Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidento postą Sviatlana Cichanouskaja dar kartą paprašė užsienio šalių, įskaitant Rusiją, gerbti Baltarusijos suverenitetą ir nepriklausomybę. Lietuvoje esanti Baltarusijos opozicijos lyderė tvirtino esanti už dialogą su bet kurios šalies atstovais.

* S. Cichanouskajos bendražygė, Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Volha Kavalkova išvyko iš Baltarusijos ir yra Lenkijoje. Opozicijos atstovė sieną perėjo pėsčia, teigė Baltarusijos pasieniečiai. Rugpjūčio pabaigoje V. Kovalkova buvo apkaltinta nesankcionuoto renginio organizavimu ir nubausta 10 parų administracinio arešto.

Gyvūnų gerovė. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimus dėl gyvūnų laikymo sąlygų Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose. Preliminariais duomenimis, kelios dešimtys prastomis sąlygomis laikytų šunelių paimta iš galimai nelegalių veisyklų Kretingos ir Tauragės rajonuose. Šiuo metu specialistai aiškinasi situaciją Širvintų rajone.

Spaudimas Maskvai. Jungtinė Karalystė sekmadienį pareiškė, kad Rusija turi atsakyti į „virtinę labai rimtų klausimų“ apie opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą. Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) teigė, kad „akivaizdu“, jog Kremliaus kritikas buvo apnuodytas SSRS sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, panaudota prieš Rusijos buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį 2018 metais Solsberyje. Tuo metu Maskva sekmadienį apkaltino Vokietiją vilkinant Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo tyrimą, Berlynui anksčiau pareikalavus, kad Rusija pasiaiškintų dėl šio įvykio, ir pagrasinus priešingu atveju svarstyti sankcijas. Vokietijos atlikti tyrimai parodė, kad prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo apnuodytas viena iš sovietų laikais sukurtų nervus paralyžiuojančių „Novičioko“ grupės medžiagų.

Išpuolis Birmingame. Antrame pagal dydį Anglijos mieste Birmingame sekmadienio naktį peiliu mirtinai sužalotas vyras, dar septyni žmonės sužeisti, dviejų iš jų būklė kritinė. Policija kol kas nesieja šio išpuolio su terorizmu, tyrimas pradėtas dėl nužudymo. Išpuolis užfiksuotas Birmingamo centre, kur intensyvus naktinis gyvenimas. Ieškomas vienas įtariamasis.

Taifūnas Japonijoje. Pietų Japoniją sekmadienį pradėjo talžyti galingas taifūnas „Haishen“ – trims milijonams gyventojų patarta evakuotis, ypač iš Kiūšiū salos, kurią stichija turėtų pasiekti ateinančią naktį. Gyventojai perspėjami dėl smarkaus vėjo, galimo rekordinio lietaus, didelio bangavimo ir potencialių potvynių.

Sprogimas mečetėje. Per sprogimą vienoje Bangladešo mečetėje žuvo mažiausiai 24 žmonės. Virtinė sprogimų įvyko baigiantis penktadienio vakarinėms maldoms centriniame Narajangandžo rajone. Pareigūnai įtaria, kad mečetėje buvo susikaupusios iš požeminio dujotiekio nutekėjusios dujos. Dakos ligoninėje vis dar kovojama dėl kiek daugiau nei dešimties kritiškai sužeistų žmonių gyvybių, medikų teigimu, jie patyrė labai sunkius nudegimus.

L. Messi drama. „Barcelona“ gerbėjai gali lengviau atsikvėpti – vienas geriausių pasaulio futbolininkų argentinietis Lionelis Messi penktadienį paskelbė liekantis katalonų klube žaisti dar vieną sezoną. 33-ejų futbolininkas teigė norintis išvykti, tačiau nusprendė pasilikti norėdamas išvengti teismo procesų prieš klubą, kurį myli. L. Messi drama dėl jo likimo „Barcelona“ klube tęsėsi dvi savaites, kai argentinietis nepasirodė komandos treniruotėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuvoje žmonės turi partizanų mentalitetą, slapstosi nuo epidemiologų ir toliau platina virusą. Ką daryti? Galima mažinti sunkumus tiems, kurie yra klusnūs ir izoliuojasi. Žinoma, kad žmonės daugiausia platina infekciją ligos pradžioje. Todėl atsiveria galimybė palengvinti žmonių dalią, taip padidinant klusnesnių skaičių ir sumažinant viruso perdavimo tarp žmonių dažnį. "Sveikatos priežiūros institucijos nurodo izoliuoti žmones, kurie neabejotinai yra užsikrėtę „Sars-CoV-2“. Taip siekiama užkirsti kelią viruso perdavimui kitiems. Dabar Vokietijos epidemiologas Drostenas siūlo pacientui penkias dienas nuo diagnozės pabūti izoliacijoje namuose. „Tada atliekamas testas ir, jei viruso apkrova yra maža, izoliacija panaikinama“, - rašė jis Vokietijos spaudos agentūrai." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

sitas iskrypes gaidynas ... tai kaip dopingas

sitas  iskrypes  gaidynas ... tai kaip  dopingas portretas
policajams ir omonuj ---situ iskrypeliu jau jie tai tikrai nepasigailes .... siknos trukines horizontaliai ,o ne vertikaliai...

tam --fix---

tam --fix--- portretas
dabar negali skalauja dantis , ....veliau klaupsis...
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių