Quantcast

Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje šeštadienį pranešta apie 589 naujus COVID-19 atvejus per parą, nuo šios infekcinės ligos mirė 13 žmonių. Sekmadienį paskelbta apie 397 naujus koronaviruso atvejus ir dar šešias mirtis. Sekmadienio duomenimis, pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 222,8 atvejo.

*Airija sekmadienį laikinai sustabdė „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą, reaguodama į pranešimus iš Norvegijos, jog suaugusiems žmonėms po paskiepijimo susiformavo kraujo krešulių. Airija ne pirmoji šalis, kuri priima tokį sprendimą, nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, jog nėra jokios priežasties nenaudoti šios vakcinos kovai su pandemija.

*Švedijos ir Jungtinės Karalystės farmacijos įmonė „AstraZeneca“ šeštadienį paskelbė turėsianti dar labiau sumažinti planuotą Europos Sąjungai skirtą vakcinos nuo koronaviruso kiekį dėl stringančios gamybos ir eksporto ribojimų.

*Austrija, Čekija, Slovėnija, Bulgarija ir Latvija paragino surengti Europos Sąjungos viršūnių susitikimą ir aptarti „didžiulius skirtumus“ skirstant vakcinas nuo COVID-19, rodo šeštadienį paskelbtas laiškas. Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) penktadienį užsiminė, jog kai kurios ES narės galėjo pasirašyti „slaptų kontraktų“ su vakcinų kompanijomis, kad gautų daugiau dozių nei joms priklauso pagal bendrus bloko susitarimus.

Programišiai taikosi į studentus. Vilniaus kolegija pranešė apie galimą incidentą, per kurį pavogti asmeniniai jos studentų duomenys – vardai, asmens kodai, namų adresai. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) pradėjo tyrimą. Centro direktorius BNS teigė neatmetantis galimybės, kad galėjo būti pavogti ir studentų pažymiai.

Kunigas galimai išnaudojo vaiką. Vilniaus arkivyskupija šeštadienį pranešė sustabdžiusi kunigo veiklą, JAV žiniasklaidai pranešus apie įtarimus išžaginimu. Paskelbta, kad Vilniaus kunigas Aloyzas Volskis prieš daugiau kaip dešimtmetį galimai seksualiai išnaudojo nepilnametį JAV, Detroite. Vilniaus arkivyskupo Gintaro Grušo teigimu, A. Volskis savo kaltę neigia. Kunigui pastaruoju metu buvo leidžiama be oficialaus paskyrimo tarnauti Vilniuje.

Rinkimai Vokietijoje. Dviejų svarbių Vokietijos regionų gyventojai sekmadienį balsuoja rinkimuose, kuriuose kanclerės Angelos Merkel vadovaujamiems konservatoriams dėl korupcijos skandalo ir virtinės su pandemija susijusių sprendimų prognozuojamas pralaimėjimas. Renkami nauji regioniniai parlamentai Reino krašte-Pfalce ir Badene-Viurtemberge. Manoma, kad šio balsavimo rezultatai leis nuspėti rudenį vyksiančių visos Vokietijos parlamento rinkimų rezultatus.

Rusijos sulaikymai. Rusijos policija šeštadienį pranešė sulaikiusi apie 200 žmonių, susirinkusių Maskvoje į nepriklausomų savivaldos deputatų suvažiavimą, argumentuodama, kad jie įtariami „sanitarijos ir epidemiologijos reikalavimų pažeidimu“ ir kad tarp jų buvo „nepageidaujamų organizacijų“ narių. Opozicijos politikai ir aktyvistai ketino aptarti rugsėjį vyksiančius parlamento ir vietos valdžios rinkimus per pirmąjį tokio pobūdžio forumą.

Sirijos karo dešimtmetis. 2011 metų kovą Sirijoje prasidėjęs pilietinis karas per dešimtmetį pasiglemžė apie 389 tūkst. žmonių gyvybių, sekmadienį pranešė karo stebėtojų grupė. Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi NVO „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, jog tarp aukų yra apie 117 tūkst. civilių, įskaitant daugiau kaip 22 tūkst. vaikų.

Smurtas Mianmare. Mianmare tęsiantis protestams prieš karinę valdžią, sekmadienį žuvo mažiausiai vienas protestuotojas prieš neseniai šalyje įvykusį karinį perversmą, o šeštadienį nušauti keturi žmonės. Neramumai Mianmare tęsiasi nuo tada, kai kariuomenė vasario 1 dieną nuvertė šalies vadovę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).

Bolivijos areštas. Bolivijos buvusi laikinoji prezidentė Jeanine Anez (Džaninė Anjes) šeštadienį areštuota dėl 2019 metų politinės krizės, kai pakeitė savo pirmtaką Evo Moralesą (Evą Moralesą).

Lježo protestai. Per rytų Belgijos Lježo mieste šeštadienį surengtą judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodųjų gyvybės svarbios“, BLM) demonstraciją prasiveržus smurtui ir plėšikavimui, buvo sužeisti keli policijos pareigūnai. Eitynių dalyviai protestavo prieš jaunos moters areštą šiame mieste.

Susitarimas JAV. JAV Mineapolio miestas sudarė 27 mln. dolerių taikos sutartį su juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido), mirusio dėl šiurkščių policininko veiksmų jį sulaikant, šeima, pranešė jos advokatai. Buvęs policininkas Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas) šiuo metu yra teisiamas dėl to 2020 metų gegužės incidento, pasibaigusio G. Floydo mirtimi.

Teismas Britanijoje. Prieš Londono teismą šeštadienį stojo policijos pareigūnas Wayne'as Couzensas (Veinas Kuzensas), apkaltintas visą šalį sukrėtusiu jaunos londonietės Sarah Everard (Saros Everard) nužudymu.

Stichija Ekvadore. Potvyniai ir Sangajaus ugnikalnio sukeltas pelenų lietus Ekvadore sunaikino apie 60 tūkst. hektarų žemės ir pasėlių ir sujaukė 350 tūkst. žmonių gyvenimus, šeštadienį paskelbė šalies rizikos valdymo tarnyba (SNGRE). Ši Pietų Amerikos valstybė įsikūrusi seisminio aktyvumo zonoje.

Dvynių gimstamumas. Dvynių gimstamumas yra pasiekęs dar niekada neregėtas aukštumas, sakoma penktadienį paskelbtoje studijoje ir nurodoma, kad pagrindinis to veiksnys yra dirbtinis apvaisinimas. Šiuo metu beveik kas 40-as pasaulyje gimstantis vaikas yra dvynys.

Bitkoino vertės rekordai. Kriptovaliutos bitkoino vertė šeštadienį pirmą kartą trumpam buvo viršijusi 60 tūkst. dolerių (50,3 tūkst. eurų). Bitkoino vertė sparčiai kilo nuo praėjusių metų kovo, kai ji buvo ties 5 tūkst. dolerių riba.

Apdovanojimai per pandemiją. Muzikos pasaulis sekmadienį per „Grammy“ apdovanojimų ceremoniją pagerbs ryškiausias muzikos žvaigždes. Įprastais laikais ištaiginga ceremonija šįkart dėl pandemijos virs daugiausia virtualiu renginiu su keliais gyvais pasirodymais ir iš anksto padarytais įrašais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o sostinej pilnas centras miestieciu,juk kaukiu nebereik nesiot,bet vien tik rusiska kalba sklinda,lyg rusijos mieste butum, iskur tu rusakalbiu tiek daug atsirado
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių