Quantcast

Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 32 COVID-19 atvejai, pusė iš jų – Vilniaus apskrityje. Po kontakto su žinomais sergančiaisiais užsikrėtė 24 žmonės, vienas atvejis įvežtinis iš Maltos, septynių žmonių užsikrėtimo aplinkybės nežinomos. Ligoninėse nuo koronaviruso gydomi 36 žmonės, septyni iš jų – reanimacijoje. Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, Vyriausybė įstaigoms ir įmonėms rekomenduoja įvesti darbą pamainomis. Latvijoje per parą patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, Estijoje – du, Baltarusijoje – 156, Lenkijoje – 502.

Situacija Baltarusijoje:

* Lietuva, Latvija ir Estija koordinuotai paskelbė sankcijas Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ir dar 29 režimo atstovams dėl rinkimų rezultatų klastojimo ir smurto prieš protestuotojus. Jiems bus draudžiama atvykti į Baltijos šalis. Europos Sąjunga bendras sankcijas ketina paskelbti rugsėjo antroje pusėje.

* A. Lukašenka pareiškė esantis pasirengęs konstitucinėms reformoms, tačiau atmetė opozicijos raginimus grąžinti 1994 metų konstituciją. Apie galimas permainas politinėje struktūroje A. Lukašenka užsiminė susitikime su Aukščiausiojo Teismo pirmininku. Baltarusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad naujas Konstitucijos projektas bus pateiktas visuomenės svarstymui.

* Baltarusijos gynybos ministerija paskelbė, kad baigia karines pratybas Gardino regione netoli sienos su Lietuva ir Lenkija.

* Baltarusijos pasieniečiai neleido į šalį grįžti Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininkui, Minsko-Magiliavo arkivyskupui Tadeušui Kondrusevičiui. „Vaikščiojo, vaikščiojo, paskui grąžino dokumentus ir pasakė, kad man draudžiama įvažiuoti į Baltarusiją“, – telefonu iš Lenkijos BNS sakė V. Kondrusevičius. Dvasininkas yra Baltarusijos pilietis, turi šios valstybės pasą. Dvasininkas yra baigęs Kauno kunigų seminariją, anksčiau dirbo Vilniuje, Druskininkuose.

* Vokietijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Baltarusijos pasiuntinį išreikšti protesto dėl valdžios sprendimo atimti žurnalistų akreditacijas.

* Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus trečiadienį vyks konsultacijų į Maskvą. Jį priims Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, pranešė Maskva.

* Analitikai perspėja, kad Baltarusijos valiuta sparčiai praranda vertę, o gyvybiškai svarbaus IT sektoriaus įmonės grasina persikelti kitur. Pastaruoju metu baltarusiai užplūdo bankų skyrius ir valiutos keityklas, mėgindami įsigyti užsienio valiutos, kad išgelbėtų bent dalį savo santaupų. Daugiau kaip 2 tūkst. IT sektoriaus darbuotojų pasirašė atvirą laišką, ragindami surengti naujus rinkimus, užbaigti politinį smurtą bei interneto varžymus.

Prezidento iniciatyva. Naujųjų mokslo metų išvakarėse prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė iniciatyvą, kad vaikai į mokyklą pradėtų eiti vienais metais anksčiau, o visiems vaikams iš socialinę riziką patiriančių šeimų būtų užtikrintas privalomas ikimokyklinis ugdymas. Prezidento teigimu, tai sudarytų geresnes „starto galimybes“ visiems vaikams. Įstatymų pataisas Seimui G. Nausėda žada pateikti kitą savaitę.

Ekonomikos statistika. Lietuvos ekonomika antrąjį šių metų ketvirtį smuko šiek tiek daugiau nei skaičiuota anksčiau, rodo Statistikos departamento paskelbtas antrasis įvertis. Palyginti su atitinkamu 2019-ųjų laikotarpiu bendrasis vidaus produktas sumažėjo 4 proc., o palyginti su pirmais trim metų mėnesiais –  5,5 proc. Liepos mėnesį skelbiant pirmąjį įvertį rodikliai buvo 0,4 procentinio punkto geresni. „Tai labai simbolinis pokytis. Faktas išlieka visiškai nepasikeitęs: Lietuvos ekonomika per antrąjį šių metų ketvirtį ir ypač per pirmąjį šių metų pusmetį su pandemija, su jos pasekmėmis susidorojo geriausiai Europos Sąjungoje“, – BNS sakė „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Istorinis skrydis. Izraeliui ir Jungtiniams Arabų Emyratams normalizavus dvišalius santykius, iš Tel Avivo į Abu Dabį surengtas pirmasis istorijoje komercinis skrydis. Lėktuvu skrido ir JAV prezidento Donaldo Trumpo žentas Jaredas Kushneris. Jungtiniai Arabų Emyratai šį mėnesį tapo trečiąja arabų šalimi, užmezgusia santykius su Izraeliu.

Minėjimas Lenkijoje. Lenkija pirmadienį mini 40 metų sukaktį nuo profesinės sąjungos „Solidarumas“ atsiradimo. „Solidarumas“ suvaidino esminį vaidmenį Lenkijai žengiant demokratijos link. „Tai buvo didžiausia pergalė per Lenkijos istoriją, ir jos vertė ne tik ta, kad buvo nugalėtas senasis režimas, bet kad nugalėtieji buvo paskatinti likti draugais“, – sakė „Solidarumo“ įkūrėjas Lechas Walesa prie Gdansko laivų statyklos vartų surengtoje ceremonijoje. Jis taip pat perspėjo dėl populizmo ir demagogijos žalos dabartinėje Lenkijos politikoje.

Rusijos atsakas. Rusija pirmadienį pranešė išsiunčianti tris diplomatus iš Slovakijos ambasados Maskvoje. Taip rusai reagavo į slovakų sprendimą anksčiau šį mėnesį išsiųsti tris Rusijos diplomatus už „sunkų nusikaltimą“. Vietos žiniasklaida skelbė, kad išsiųsti Rusijos pareigūnai gali būti susiję su pernai Berlyno parke įvykdytu buvusio čečėnų sukilėlio nužudymu. Tai trečias kartas per savaitę, kai Rusija išsiunčia iš  šalies Europos diplomatus – anksčiau iš šalies buvo priversti išvykti norvegų ir austrų diplomatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
BALTARUSIJOS BANDITAS NR,1 TAIKOS METU GATVĖMIS VAIKŠTO SU AUTOMATU RANKOSE IR DAR NORI VADINTIS PREZIDENTU , Š L Y K Š T U .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių