Quantcast

Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje patvirtinti 735 nauji COVID-19 atvejai bei septynios mirtys – tai didžiausias iki šiol registruotas paros mirčių skaičius. Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydoma 415 žmonių, 35 iš jų – reanimacijoje.

* Vyriausybė ir medikai ragina žmones vengti giminių susibūrimų Vėlinių savaitgalį, o artimųjų kapus aplankyti kitu metu, kai kapinėse mažiau žmonių.

* Išnaudojus Santaros klinikų pajėgumus, Vilniaus regiono COVID-19 pacientai pradėti guldyti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę. Kauno regione COVID-19 pacientai pradedami guldyti į Marijampolės ir Jurbarko ligonines, kur jiems įrengta atitinkamai 30 ir 20 lovų.

* Britai įvedė privalomą dviejų savaičių saviizoliaciją iš Lietuvos atvykstantiems žmonėms. Šis reikalavimas įsigalios sekmadienį 6 valandą ryto Lietuvos laiku.

Sienos uždarymas. Baltarusija, motyvuodama siekiu suvaldyti COVID-19 pandemiją, apribojo galimybes atvykti į šalį. Įleidžiami tik baltarusiai bei užsieniečiai, kurie turi darbo vizas, darbo sutartis ar leidimus gyventi Baltarusijoje. Krovininio transporto srautai neribojami.

VPT vadovas. Premjeras Saulius Skvernelis pateikė Centrinės perkančiosios organizacijos direktoriaus Dariaus Vedricko kandidatūrą į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovo postą. VPT nuolatinio vadovo neturi nuo praėjusių metų spalio, kai iš šių pareigų pasitraukė Diana Vilytė. Tarnybai laikinai vadovauja direktoriaus pavaduotoja Jovita Petkuvienė.

Lietuvos BVP. Lietuvos bendrasis vidaus produktas per šių metų tris ketvirčius, palyginti su 2019-ųjų sausio-rugsėjo mėnesiais sumažėjo 1,4 proc.. Trečiąjį ketvirtį jis buvo 3,7 proc. didesnis nei šių metų balandžio-birželio mėnesiais. Tai rodo, jog ekonomika po pavasario karantino grįžo į įprastą ritmą, tačiau epidemiologinei situacijai blogėjant, paskutiniojo ketvirčio tendencijos vėl gali būti prastesnės.

Ministro karjera. Kadenciją baigiantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pretenduoja tapti Lietuvos generaliniu konsulu Los Andžele. Jo kandidatūrą netrukus turėtų svarstyti Užsienio reikalų ministerijos atestacinė komisija, BNS pranešė informuoti šaltiniai.

Kinų įtūžis. Kinijos ambasada Lietuvoje penktadienį išsakė pasipiktinimą dėl Laisvės partijos siekio palaikyti Taivano nepriklausomybę. „Ambasada reiškia stiprų pasipiktinimą ir tvirtą prieštaravimą. Pasaulyje yra tik viena Kinija, o Taivanas yra neatskiriama Kinijos teritorijos dalis“, – teigiama ambasados pareiškime. Taip kinai sureagavo į paviešintus Laisvės partijos pasiūlymus dėl Vyriausybės programos. Juose rašoma, jog būtų siekiama „aktyviai palaikyti Taivano nepriklausomybės pripažinimo ir valstybingumo stiprinimo siekius“.

Žemės drebėjimas. Egėjo jūroje prie Graikijos ir Turkijos krantų penktadienio popietę įvyko maždaug septynių balų stiprumo žemės drebėjimas. Pranešama, kad yra sugriautų pastatų, duomenų apie aukas kol kas nėra.

Teisėjų įgaliojimai. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pateikė parlamentui įstatymo projektą dėl visų dabartinių Konstitucinio Teismo teisėjų įgaliojimų nutraukimo. Jis taip pat siūlo pripažinti nesukeliančiu teisinių pasekmių šio teismo sprendimą dėl kai kurių antikorupcinių įstatymų nuostatų prieštaravimo konstitucijai.

Musulmonų protestai. Dešimtys tūkstančių musulmonų Bangladeše ir Pakistane surengė demonstracijas, nukreiptas prieš Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną dėl jo laikysenos islamo ekstremizmo atžvilgiu. Po išpuolio prie bažnyčios Nicos mieste Prancūzijoje šiuo metu tvyro įtampa. E. Macronas šį nusikaltimą pavadino „islamistiniu teroro išpuoliu“, o jo užsienio reikalų ministras perspėjo, kad šiuo metu prancūzams yra iškilusi grėsmė visame pasaulyje.

Virusų grėsmė. Jungtinių Tautų biologinės įvairovės komisija įspėja, kad pasaulyje esama iki 850 tūkst. virusų rūšių, paplitusių gyvūnų organizmuose ir potencialiai galinčių užkrėsti žmones, kaip nutiko ir naujojo koronaviruso atveju. Pasak jų, gamtinių buveinių naikinimas ir nevaržomas vartojimas smarkiai didina tikimybę, kad ateityje kai kurios gyvūnams būdingos ligos persiduos žmonėms.

Eutanazija. Naujosios Zelandijos rinkėjai referendume nubalsavo už eutanazijos įteisinimą, tačiau prieš marihuanos legalizavimą rekreaciniais tikslais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Kaltas dėl visko veryga
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių