Quantcast

Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Atlaisvinimo planai. Vyriausybė pranešė svarstanti nuo balandžio 12 dienos atverti visą prekybą, įskaitant parduotuves prekybos centruose. Premjerė Ingrida Šimonytė akcentuoja, kad tam lemiamos reikšmės turės prekybininkų elgesys Velykų savaitgalį. Ji taip pat užsiminė apie galimybę pamažu atverti renginius lauke ir patalpose. Sprendimus Vyriausybė gali priimti kitą savaitę.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyta 810 naujų COVID-19 atvejų, mirė 10 žmonių. Ligoninėse gydoma 816 COVID-19 pacientų, iš jų 90 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 350. Šis rodiklis auga nuo kovo vidurio. Lietuva pagal jį yra 20 vietoje Europos Sąjungoje, pagal mirštamumą – keturiolikta. Prieš savaitę Lietuva užėmė atitinkamai 21 ir 14 vietas.

* Vyriausybės kanclerė pranešė, kad masinė vakcinacija turėtų prasidėti iki birželio 1-osios. Kitą trečiadienį Vyriausybė ketina priimti sprendimus, susijusius su tolesne šio proceso organizavimo tvarka.

* Ištyrus 496 ėminius Lietuvoje nustatyta dar 216 „britiškosios“ ir du Pietų Afrikos koronaviruso atmainų atvejai.

* Švietimo ir Sveikatos ministerijos pranešė, kad prioriteto tvarka skiepijant dėstytojus, studentai bus vakcinuojami bendrai, o kontaktinis mokymas aukštosiose mokyklose galėtų vykti ir nepaskiepijus studentų, nes jie turi mažesnę riziką sunkiai susirgti.

* Prezidentas Gitanas Nausėda su kariuomenės ir ministerijos vadovais aptarė karių vakcinacijos klausimus. Kariuomenės vado Valdemaro Rupšio siūlymu, kariuomenė galėtų skiepyti karius savarankiškai pagal vado nustatytus prioritetus. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas kariuomenė tikisi paskiepyti per tris mėnesius.

* Latvija ir Estija užsitikrino papildomą „Pfizer“ ir „BioNTech“ gaminamų vakcinų kiekį, skiriamą prasčiausioje epidemiologinėje situacijoje esančioms šalims. Estija padėkojo Lietuvai už paramą šiame procese.

M.A.M.A pažeidimai. Policija pranešė pradėjusi 42 administracines teisenas muzikos apdovanojimų M.A.M.A. transliacijos dalyviams. Aštuoniems žmonėms, sutikusiems su pažeidimu, jau skirtos baudos, dar 12 gavo šaukimus atvykti protokolo surašymui.

Linkevičiaus apdovanojimas. Buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius gavo Palmerio apdovanojimą, diplomatams skiriamą už nuopelnus pasaulio demokratijai ir taikai. Nevyriausybinė organizacija „Freedom House“ pranešė, kad eksministras apdovanotas už Lietuvos Vyriausybės paramą Baltarusijos demokratiniam judėjimui.

Kandidatai į VRK. Prezidentas Seimui pateikė VDU profesoriaus politologo Šarūno Liekio ir buvusiu VU Komunikacijos fakulteto dekano Andriaus Vaišnio kandidatūras į naujos sudėties Vyriausiosios rinkimų komisiją. Šią komisiją sudaro Seimas.

Teismo sprendimas. Teismas nurodė grąžinti buvusį Aplinkos apsaugos departamento vadovą Vaidą Laukį į skyriaus vedėjo pareigas, iš kurių jis buvo atleistas pernai rugpjūtį. Teismas konstatavo, jog buvęs aplinkosaugininkų vadovas negalėjo būti atleistas negavus Darbo inspekcijos sutikimo, nes buvo profesinės sąjungos pirmininku.

Nelaimė Taivane. Rytų Taivane nuo bėgių nulėkus traukiniui žuvo mažiausiai 48 žmonės, dar 66 atsidūrė ligoninėje. Avariją galėjo sukelti priežiūros mašina, nuslydusi pylimo šlaitu ir įsirėžusi į traukinį prieš jam įvažiuojant į tunelį netoli pakrantės miesto Hualiano.

Dešinysis aljansas. Vengrijos bei Lenkijos ministrai pirmininkai kartu su Italijos euroskeptikų populistų lyderiu Matteo Salvini sutarė dėl naujo politinio aljanso bendrųjų veiklos krypčių. Šis aljansas žada būti dešinesnis už pagrindinę konservatyvią Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakciją Europos Parlamente.

Branduolinė programa. Galingosios valstybės ir Iranas rengia derybas dėl galimo JAV grįžimo į daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos. Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas sako esąs pasirengęs su tam tikromis sąlygomis vėl prisijungti prie sutarties iš kurios šalis pasitraukė jo pirmtako valdymo metais.

Įtampa Ukrainoje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Maskvą telkiant pajėgas prie jo šalies sienų ir siekiant sukurti grėsmingą atmosferą. Jungtinės Valstijos įspėjo Rusiją nebauginti Ukrainos. Rusija savo ruožtu įspėjo, kad imtųsi papildomų saugumo priemonių, jeigu Vakarai atsiųstų savo pajėgų į Ukrainą. Kai kurie stebėtojai sako, kad pranešimai apie Rusijos pajėgų telkimą yra išbandymas JAV prezidento administracijai.

Padėtis Mianmare. Mianmaro chunta sulaukė naujos kritikos paaiškėjus, jog per prodemokratiškus protestus žuvo beveik 50 vaikų. Chunta savo ruožtu apkaltino nušalintą šalies civilinę lyderę Aung San Suu Kyi dėl kolonijinių laikų valstybės paslapčių įstatymo pažeidimo, o interneto paslaugų tiekėjams buvo liepta visoje šalyje išjungti belaidį interneto ryšį.

Netikras koncertas. Briuselio raitoji ir riaušių policija pasitelkusi vandens patranką išvaikė apie 2 tūkst. žmonių minią, susirinkusią viename miesto parkų į koncertą, kuris pasirodė tebuvęs Melagių dienos pokštas. Trys pareigūnai buvo sužeisti, vienas jų nuvežtas į ligoninę. Keturi asmenys areštuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių