Quantcast

Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 1486 nauji COVID-19 atvejai, mirė 15 žmonių, 3,5 tūkst. žmonių paskiepyti pirmąja vakcinos doze.

* Nuo COVID-19 ligoninėse gydomų pacientų skaičius viršijo tūkstantį ir šiuo metu siekia 1014. Reanimacijoje gydoma 116 pacientų. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, jog reanimacijų užimtumui pasiekus 200 žmonių, medikams gali tekti rinktis, kuriuos iš jų gelbėti.

* A. Dulkys pranešė, kad Vilniuje sunkia COVID-19 forma susirgo 14-metis paauglys. Pasak ministro, medikai jau septynias dienas kovoja dėl namuose užsikrėtusio vaiko, kuris nebuvo paskiepytas, gyvybės, bei ragino nepasiskiepijusius susimąstyti.

* Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad svarstant grįžti prie karantino režimo, ekonominių veiklų riboti neplanuojama. „Yra visada tas klausimas dėl renginių, bet kadangi renginiai dabar vyksta su galimybių pasais, matyt, kad reikia gerbti savo žodį, žmonės ėmėsi visų saugumo priemonių, pasiskiepijo ar persirgo, jau tos sąlygos buvo nustatytos“, – sakė ji.

* Jungtinės Valstijos leido naudoti pastiprinamąją „Pfizer“ vakcinos dozę vyresniems nei 65 metų žmonėms, taip pat didelės rizikos grupėms dėl ligų ar darbo pobūdžio priskiriamiems suaugusiesiems.

Alkoholio vartojimas. Naujausi Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad Lietuva patenka į penketuką šalių, kurios per penkerius metus labiausiai sumažino alkoholio vartojimą. Vienas Lietuvos gyventojas 2015 metais suvartojo vidutiniškai apie 15,4 litro, o 2019 metais – 12,8 litro gryno alkoholio – 35 proc. daugiau nei vidutiniškai ES.

Dujų brangimas. Dėl brangstančių dujų didžiausia dujų vartotoja šalyje Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ pranešė, kad jos veikla tapo nuostolinga ir dalį jos sustabdė, ragindama ieškoti greitų sprendimų. Nuo kitų metų sausio dujos gerokai brangs ir buitiniams vartotojams. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius sako, jog bus bandoma sumažinti kainų augimą, o tam reikės ir valdžios sprendimų.

Į Seimą 21-erių. Seimas per pirmąjį balsavimą dėl Konstitucijos pataisos priėmimo pritarė iniciatyvai leisti kandidatuoti į parlamentą nuo 21 metų amžiaus vietoje dabartinių 25-erių.

Telefonų įkrovikliai. Europos Sąjunga nusprendė per dvejus metus suvienodinti visus išmaniųjų telefonų kroviklius. Viliamasi, kad taip bus sumažintas elektroninių atliekų kiekis. Šiam sprendimui priešinasi JAV gamintoja „Apple“, teigdama, kad tai sustabdys progresą ir nulems dar daugiau taršos.

JAV migrantų krizė. Į Meksiką plūstant dešimtims tūkstančių migrantų iš Haičio, siekiančių patekti į Jungtines Valstijas, šalies prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras paragino JAV imtis greitų veiksmų sprendžiant šią krizę. Tuo tarpu Jungtinių Valstijų specialusis pasiuntinys Haityje Daniel Foote atsistatydino iš pareigų, pareiškęs, jog nenori būti siejamas su nehumanišku JAV elgesiu deportuojant šios šalies migrantus iš pasienio į jų gimtąją šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių