Quantcast

Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Migrantų krizė:

* Praėjusią parą pasieniečiai sulaikė dar 118 neteisėtų migrantų iš Baltarusijos. Šiemet į Lietuvą iš viso bandė patekti 3145 migrantai.

* Po susitikimo su politinių partijų lyderiais prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad nepaprastos padėties klausimas siekiant suvaldyti neteisėtą migraciją gali būti sprendžiamas artimiausioje ateityje.

* Šalies vadovas teigė, kad partijų lyderiai laikosi vieningos užsienio politikos krypties, tačiau dėl šiuo metu kylančių problemų mato skirtingus sprendimo būdus. Jis taip pat teigė, kad sutarimas dėl Lietuvos užsienio politikos principų oficialiai galėtų būti įformintas rudenį.

* Premjerė Ingrida Šimonytė žada Seimo frakcijoms artimiausiu metu pristatyti Vyriausybės numatytas priemones dėl valstybės sienos apsaugos sustiprinimo. Ji taip pat teigė, kad nereikėtų puoselėti daug lūkesčių dėl spartaus nelegalios migracijos iš Irako problemos sprendimo, šios šalies delegacijai šią savaitę viešint Lietuvoje.

* Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai sutarė koordinuoti veiksmus dėl migrantų krizės, ją įvardinę Baltarusijos režimo hibridine ataka prieš Baltijos šalis, Europos Sąjungą (ES) ir NATO.

* Pietų Lietuvos pasienio užkardose apsilankiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tiksi, jog neteisėti migrantai bus kuo greičiau iškelti iš pasienio užkardų, siekiant daugiau pasieniečių sudaryti galimybę vykdyti tiesiogines savo funkcijas. Ji taip pat pabrėžė, kad pagrindinis tikslas ir užduotis – kaip galima greičiau migrantus išsiųsti į jų kilmės šalis.

* Vidaus reikalų ministerija teigia radusi kompromisą su vietos bendruomene dėl migrantų apgyvendinimo Rūdninkų poligone.

* Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pradėjo tyrimą dėl melagienos apie kuriamas migrantų stovyklas. Sufabrikuotame pranešime teigiama, kad migrantų stovyklos kuriamos Alytuje, Kelmėje, Prienuose, Radviliškyje ir Telšiuose, šia informacija buvo dalinamasi siunčiant žmonėms nuorodas į neva Prienų rajono savivaldybės puslapį.

* Dėl planų Dieveniškių teritorijoje apgyvendinti neteisėtus migrantus prie Vyriausybės protestavo keli šimtai žmonių. Miestelio bendruomenės atstovai teigia, kad labiausiai buvo šokiruoti valdžios požiūrio į vietos gyventojus, nes dėl sprendimo apgyvendinti neteisėtus migrantus su jais nebuvo tariamasi.

Koronaviruso situacija:

* Praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 380 naujų koronaviruso atvejų, nuo šios ligos mirė vienas žmogus, ligoninėse gydomi 136 COVID-19 pacientai, 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 91,4.

* Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė sako, kad Lietuvos ligoninėse daugėjant dėl koronaviruso gydomų pacientų, sprendimai dėl įvedamų papildomų ribojimų galėtų būti priimti jau kitą savaitę.

* Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) kas savaitę atnaujinamame COVID-19 žemėlapyje Lietuva atsidūrė pilkojoje zonoje. Į šią zoną šalis įtraukta kaip nepateikusi duomenų. Keliautojams iš pilkosios zonos valstybių Europos Sąjungoje gali būti taikomi griežtesni reikalavimai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras aiškinasi, dėl kokių priežasčių Lietuva įvertinta kaip nepateikusi duomenų.

* Estijoje per praėjusią parą nustatyti 222 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, Latvijoje – 67, Lenkijoje – 167, o Rusijoje – per 23,2 tūkstančio.

* Tokijo olimpinių žaidynių organizacinis komitetas pranešė, kad tarp asmenų, susijusių su olimpiada, nustatyti dar 24 koronavirusinės infekcijos atvejai.

„Valstiečių“ pirmininko rinkimai. Į konfliktą su opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu įsivėlęs parlamentaras Tomas Tomilinas paskelbė, kad dalyvaus partijos pirmininko rinkimuose rudenį. Savo ruožtu „valstiečių“ lyderis pareiškė ketinantis siūlyti tarybai suspenduoti jo narystę dvejiems metams.

Papildomos lėšos keliams. Savivaldybių keliams papildomai paskirstyta 20 mln. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų. Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad savivaldybės neprivalės šių pinigų naudoti tik žvyrkeliams asfaltuoti – jos galės laisvai naudoti pinigus vietinės reikšmės keliams savo nuožiūra.

Pagalba Palangos oro uostui. Europos Komisija leido suteikti 10,25 mln. eurų valstybės pagalbą Palangos oro uostui. Lėšos bus skirtos oro uosto kilimo-tūpimo bei riedėjimo takų ir pietinių bei šiaurinių orlaivių peronų rekonstrukcijai ir inžinerinių tinklų atnaujinimui.

Buvusios ligoninės Žvėryne pardavimas. Už buvusios Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės kompleksą Vilniuje, Žvėryne, aukcione pasiūlyta 12,1 mln. eurų – 2,3 karto daugiau nei pradinė kaina. Kas laimėjo aukcioną, kol kas neskelbiama – naujas savininkas paprastai įregistruojamas Registrų centre po to, kai šalys pasirašys sutartį ir pirkėjas perves pinigus.

Istorinis susitikimas. JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį Baltuosiuose rūmuose susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja ir išreiškė paramą jos šalies demokratiniams siekiams.

Teisėjų peticija. Lenkijoje tūkstančiai teisėjų ir prokurorų pasirašė peticiją, raginančią valstybės ir teismų sistemos institucijas laikytis pastaruoju metu Europos Sąjungos aukščiausiosios instancijos teismo priimtų nutarimų ir nedelsiant sustabdyti naujosios teisėjų drausminimo kolegijos darbą.

Senato sprendimas. JAV Senatas trečiadienį vakare uždegė žalią šviesą svarstyti istorinį trilijonų dolerių vertės infrastruktūros paketą. Jei jį patvirtins Kongresas, Amerikos sausumos ir vandens kelių bei tiltų atnaujinimui bus skirtas istorinio masto federalinis finansavimas, visiems amerikiečiams užtikrintas plačiajuostis interneto ryšys ir išplėtotos švarios energijos programos.   

Netektis. Būdamas 72 metų mirė JAV bliuzroko grupės „ZZ Top“ boso gitaristas Dusty Hillas (Dastis Hilas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių