Quantcast

Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Narkevičiaus tyrimas. Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl buvusio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus elgesio. Teisėsauga paskelbė negavusi jokių objektyvių duomenų, kurie pagrįstų verslininko Aleksandro Ribnikovo pernai gegužę viešai mestus kaltinimus tuometiniam ministrui, esą už viešuosius pirkimus jis reikalavo rekonstruoti tėvų namą. Dėl šios istorijos J. Narkevičius buvo raginamas atsistatydinti, bet liko savo pareigose iki Vyriausybės kadencijos pabaigos.

Koronaviruso situacija:

* Koronaviruso sukeltų mirčių skaičius Lietuvoje viršijo 3 tūkstančius. Per parą patvirtinti 487 nauji COVID-19 atvejai, mirė 19 žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1027 COVID-19 pacientai, 130 iš jų – reanimacijoje. 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 298 atvejus. Statistikos departamentas atnaujino savo statistiką apie COVID-19, paskelbdamas daugiau duomenų apie mirtis, kurios gali būti susijusios su koronavirusu.

* Pagal 14 dienų sergamumą, Lietuva šiuo metu yra 11-a Europos Sąjungoje. Pagal mirtis – dešimta.

* Į Lietuvą atgabenta antroji AstraZeneca“ vakcinos siunta – 12,6 tūkst. dozių. Ja skiepijami švietimo darbuotojai, taip pat pradėti skiepyti kandidatai į šalies sporto rinktines, atstovausiančias Lietuvai 2021 metų Tokijo olimpinėse ir paralimpinėse žaidynėse.

* Vilniaus policija karantino pažeidimų nubaudė 32 vakarėlį Vilniuje surengusius užsienio šalių studentus. Jie turės sumokėti po 250 eurų.

* Latvijos premjeras Krišjanis Karinis ir prezidentas Egilas Levitas buvo paskiepyti nuo COVID-19. Abu jie paskiepyti „AstraZeneca“ vakcina. Latvijos vadovai sako, kad savo pavyzdžiu nori paskatinti pasiskiepyti abejojančius.

* Įsigaliojo draudimas vykti į Latviją be svarbios priežasties. Jis galioja vykstantiems iš visų Europos Sąjungos ir Europos erdvės šalių, Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės bei tęsis iki vasario 25 dienos.

Ekonomikos prognozės. Europos Komisija nuo 3 proc. iki 2,2 proc. sumažino šių metų Lietuvos BVP augimo prognozes. Komisijos teigimu, augimas pirmąjį pusmetį bus vangus dėl karantino suvaržymų.

Prezidento siūlymai. Prezidentas pateikė savo siūlymus dėl mokestinių pakeitimų. Šalies vadovas siūlo pelno mokesčio paskatą sparčiau atlyginimus kelsiančioms įmonėms įmonėms bei didinti 35 tūkst. eurų viršijančių pajamų apmokestinimą, kai pajamos gaunamos iš individualios veiklos, kapitalo prieaugio ir dividendų.

Darbo vietos. Užimtumo tarnyba paskelbė, kad sausį Lietuvoje registruota beveik 8 proc. darbo vietų mažiau nei gruodį ir penktadaliu mažiau nei prieš metus. Tuo tarpu jaunimo nedarbas, lyginant su ankstesniu mėnesiu, nežymiai sumažėjo.

Šešėlinė vyriausybė. Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija paskelbė sudariusi šešėlinę vyriausybę, jai vadovauja partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Pirmajame savo posėdyje ji paskelbė iniciatyvą pradėti interpeliaciją aplinkos ministrui liberalui Simonui Gentvilui. Saulius Skvernelis šešėlinės vyriausybės veikloje dalyvauti atsisakė.

Rekordinis laimėjimas. Vilnietis laimėjo didžiausią loterijos prizą Lietuvos istorijoje – laimingas „Vikinglotto“ bilietas jam pelnė daugiau kaip 13 mln. eurų.

Protestai Lenkijoje. Lenkijos prokuratūra vienai iš protestų prieš abortų draudimus šalyje organizatorių Martai Lempart pateikė kaltinimus pandemijos apribojimų pažeidimais, pareigūno įžeidimu ir parama bažnyčių užpuolimams. Jai gresia iki aštuonerių metų nelaisvės. Ji kaltinimus atmeta.

Lukašenkos manevrai. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sušaukė sau lojalius delegatus į vadinamąjį „liaudies susirinkimą“. Dėl suklastotų rinkimų masinių protestų sulaukęs A. Lukašenka savo kalboje tikino, esą Baltarusija atlaikė užsienio jėgų apsiaustį. Prieš susirinkimą A. Lukašenka žadėjo konstitucines reformas, tačiau jų kol kas nepristatė.

JAV ir Kinijos vadovai. Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pirmąkart nuo darbo šiame poste pradžios telefonu pasikalbėjo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, per jį kelti klausimai dėl žmogaus teisių ir prekybos. J. Bidenas taip pat nurodė iš naujo apsvarstyti Amerikos karinę strategiją Kinijos atžvilgiu ir pareiškė, kad šaliai būtina laikytis „stiprios“ pozicijos.

Politika feisbuke. Socialinis tinklas „Facebook“ paskelbė, kad pradeda riboti politinį turinį. Bandomieji pakeitimai nuo šios savaitės bus taikomi nedidelei žmonių daliai Kanadoje, Brazilijoje ir Indonezijoje, o artimiausiomis savaitėmis bus įvesti ir Jungtinėse Valstijose. Toks turinys nebebus siūlomas automatiškai, tačiau nepalies informacijos apie pandemiją, vartotojai vis dar galės savarankiškai dalyvauti diskusijose.

Garai Marse. Mokslininkai paskelbė straipsnį apie pastebėtus vandens garus, pasklidusius aukštai plonoje Marso atmosferoje. Senovinių upių slėnių ir vagų liekanos rodo, kad kadaise Marso paviršiumi tekėjo skystas vanduo. Šiuo metu didžioji dalis planetoje išlikusio vandens tikriausiai susitelkusi poliarinėse ledo kepurėse arba grunte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyrtas pastebetas nebuvo

gyrtas pastebetas nebuvo portretas
bet atejes y darba labai godziai stiklinem gerdavo vandeny ...

Sarka

Sarka portretas
O tai Narkeviciaus atsiprasys uz smeizta? Turetu ne tik Rybakovas ,bet ir prezidento patareju svita atsiprasyti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių