Quantcast

Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Tyrimas dėl skiepijimo. Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo skiepijant nuo COVID-19 Žalgirio klinikoje. Pasak teisėsaugos, klinikoje pažeidžiant eiliškumą paskiepyta apie 20 žmonių, kurie nebuvo Žalgirio klinikos darbuotojai ir neatitiko gyventojų prioritetinės grupės. Šilalės rajono ligoninės bei „Ambulansas“ Šilalės greitosios medicinos pagalbos stoties atveju nustatyta, kad buvo paskiepyti keturi asmenys, kurie negalėjo būti įtraukti į sąrašą bei paskiepyti COVID-19 vakcina, bet baudžiamoji byla nepradėta, argumentuojant tuo, kad tai buvo pavieniai atvejai.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 953 nauji COVID-19 atvejai, mirė 24 žmonės. Ligoninėse gydomi 1596 COVID-19 pacientai, 163 iš jų – reanimacijoje.

* Prezidentūra pranešė, vasarį Lietuva gaus apie 200 tūkst. vakcinų dozių.

* Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad baigta vakcinacija pirmąja skiepų doze socialinės globos įstaigose. Paskiepyta 10 tūkst. globotinių ir darbuotojų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tikisi per vasarį paskiepyti ikimokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogus.

* „Pfizer-BioNTech“ vakcinos gamintojai paskelbė, kad jų sukurta vakcina nuo COVID-19 veiksmingai apsaugo nuo naujų koronaviruso atmainų, atrastų Didžiojoje Britanijoje ir Pietų Afrikoje.

* Vokietijos vakcinos vertinimo komisija paskelbė rekomendacijas „AstraZeneca“ vakciną naudoti tik skiepijant jaunesnius nei 65-erių metų amžiaus žmones, motyvuodama tai duomenų apie jos efektyvumą vyresniems žmonėms stygiumi.

* Pasaulio sveikatos organizacijos komanda Kinijos Uhano mieste baigė karantiną ir pradeda tyrimą dėl COVID-19 kilmės. Prasidedant misijai, JAV ir Kinija apsikeitė abipusiais kaltinimais dėl tyrimo pobūdžio.

Vaiko teisės. Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai pranešė, jog karantinas tapo iššūkiu ginant vaiko teises praėjusiais metais. Nors pranešimų gauta daugiau, pažeidimų nustatyta mažiau. Gyvybės langeliuose atsidūrė 10 naujagimių, ankstesniais metais tokių atvejų būdavo trys-keturi. Specialistai tai sieja su išaugusiu neapibrėžtumu ir įtampa.

Korupcijos lygis. „Transparency International“ pranešė, kad korupcijos suvokimo indekso tyrime Lietuvos balas išlieka nepakitęs. Lietuva užima 14 vietą tarp Europos Sąjungos valstybių. „Tai – priminimas, jog iš esmės susitvarkę su kyšininkavimu sau turime kelti kitokius antikorupcinius tikslus. Mūsų iššūkiai – giminių ir bičiulių, politinių partijų interesų protegavimas“, – sako „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Abortai Lenkijoje. Lenkijoje įsigaliojo prieštaringai vertinamas teismo sprendimas, beveik visiškai uždraudžiantis abortus. Jis išprovokavo naujų masinių protestų šalyje, per kuriuos tūkstančiai žmonių išėjo į gatves, nepaisydami suvaržymų dėl koronaviruso pandemijos. Įsigaliojus valstybės oficialiajame leidinyje paskelbtai teismo nutarčiai Lenkijoje nutraukti nėštumą leidžiama tik išžaginimo arba kraujomaišos atveju, taip pat kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

A. Navalno situacija. Maskvos srities teismas pripažino teisėtu Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui skirtą 30 parų areštą. Tuo tarpu po kratų, susijusių su ikiteisminiu tyrimu dėl galimų koronaviruso pandemijos metu taikomų suvaržymų pažeidimų per praėjusios savaitės protestus sulaikyta A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo teisininkė Liubov Sobol ir A. Navalno brolis Olegas. 

Teismas Vokietijoje. Vokietijoje ketvirtadienį kalėti iki gyvos galvos nuteistas neonacis, nužudęs migrantus palaikydavusį politiką Walterį Luebcke. Šis 2019 metais įvykdytas nusikaltimas yra pirma politinė žmogžudystė nuo Antrojo pasaulinio karo.

JAV ekstremizmo grėsmė. Jungtinių Valstijų Krašto saugumo departamentas visos šalies mastu paskelbė įspėjimą apie terorizmo pavojų dėl potencialios prieš vyriausybę nusistačiusių vidaus ekstremistų, nenorinčių matyti Joe Bideno prezidentu, grėsmės.

JAV ekonomika. Jungtinių Valstijų vyriausybė paskelbė, kad pernai  šalies ekonomika smuko 3,5 proc. Tai – didžiausias ūkio smukimas nuo 1946 metų.


Šiame straipsnyje: naujienosįvykiaiapžvalga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių