Quantcast

Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

„Juodoji“ zona. Lietuva įžengė į blogiausią iš keturių, „juodąją“, pandemijos spalvinę zoną. Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, bus svarstoma ir dėl privalomų kaukių ir karantino sugrąžinimo.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 1155 nauji COVID-19 atvejai, mirė 18 žmonių, 2,7 tūkst. žmonių gavo pirmąjį skiepą. Ligoninėse nuo COVID-19 šiuo metu gydomi 997 žmonės.

* Per savaitę aktyvių koronaviruso protrūkių išaugo beveik dvigubai – nuo 205 iki 374, o didžiausias augimas fiksuotas ugdymo įstaigose, skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

* Jungtinės Valstijos paskelbė atšaukiančios pusantrų metų galiojusį kelionių draudimą ir į šalį nuo lapkričio įsileis visus nuo COVID-19 pasiskiepijusius, testuotus asmenis.

* Bendrovė „Johnson & Johnson“ paskelbė duomenis, rodančius, kad suleidus antrąją jos sukurtos vakcinos „Janssen“ dozę dar labiau stiprėja po pirmojo skiepo įgyjamas imunitetas.

* Latvijoje per parą mirė 13 COVID-19 pacientų – daugiausiai nuo vasaros pradžios.

Migrantų krizė:

* Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad Lietuvoje suregistruoti 2 962 neteisėti migrantai, 2,8 tūkst. iš jų pasiprašė prieglobsčio. 512 migrantų bei izoliuoti dėl COVID-19 liko nesuregistruoti. 500 migrantų pasišalino iš apgyvendinimo vietų, dalis vėliau sugrąžinti.

* Teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Europos Žmogaus Teisių Teismui besiskundusių afganistaniečių neteisėto slėpimo Lietuvoje.

Saugumo spragos. Kibernetinio saugumo centras atliko Lietuvoje parduodamų trijų Kinijos gamintojų „Huawei“, „Xiaomi“  ir „OnePlus“ išmaniųjų 5G įrenginių tyrimą bei pirmuose dviejuose nustatė kibernetinio saugumo rizikų, susijusių su gamintojo įdiegtomis programėlėmis, duomenų nutekėjimo rizika ir galimais žodžio laisvės ribojimais. Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad kiniškų išmaniųjų telefonų yra įsigijusios virš 200 valstybės ir savivaldybių institucijų.

Skaičiuoklė. Lietuvoje pradėjo veikti skaičiuoklė, skirta palengvinti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimą. Joje galima pamatyti preliminarias tiekėjų siūlomas kainas pagal suvartojamą elektros kiekį.

Bauda bankui. Lietuvos banko valdyba skyrė 300 tūkst. eurų baudą ir įspėjimą lietuviško kapitalo Medicinos bankui, neužtikrinusiam tinkamo pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimų laikymosi.

Nauja vadovė. „Swedbank“ pradėjo vadovauti bankininkė Inga Skisaker. Anksčiau ji buvo „Nordea“ banko Lietuvoje vadovė.

Trudeau pergalė. Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau liberalai liko valdžioje po įtemptų pirmalaikių rinkimų, rodo televizijos prognozės.

EŽTT sprendimas. Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė išvadą, kad Rusija yra atsakinga už 2006 metais Londone įvykdytą disidento buvusio agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimą radioaktyviu poloniu. Kemlius pareiškė, jog šis sprendimas – nepagrįstas.

Skripalių apnuodijimas. Jungtinės Karalystės policija pranešė turinti pakankamai įrodymų, kad iškeltų kaltinimus trečiam Rusijos piliečiui dėl buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo „Novičiok“ 2018 metų kovą.

Grįžimas į mokyklas. Talibanas pažadėjo, kad Afganistano mergaitės galės sugrįžti į mokyklas „kai tik bus galima“. Valdžią šalyje perėmęs judėjimas anksčiau iškrovokavo pasipiktinimo bangą sprendimais, faktiškai eliminavusiais moteris ir mergaites iš viešojo gyvenimo.

Evakuacija Kanaruose. Ispanijos La Palmos salą, kurioje praeitą savaitgalį prasidėjo ugnikalnio išsiveržimas, supurtė keli nedideli žemės drebėjimai. Iš Palmos salos Tenerifėje jau perkelta apie 360 ​​turistų, artimiausiu metu evakuacijos laukia dar apie 180 žmonių.

Perversmas Sudane. Valstybinė Sudano žiniasklaida pranešė, jog šalyje sužlugdytas mėginimas įvykdyti perversmą, tačiau sąmokslininkų neįvardijo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių