Quantcast

Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 1226 nauji COVID-19 atvejai, mirė penki žmonės. Ligoninėse gydomi 1236 COVID-19 pacientai, iš jų 116 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 603.

* Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė lankėsi įmonėje „Northway Biotech“. Jos teigimu, Lietuva turi potencialo gaminti vakcinas nuo COVID-19. „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas Vladas Bumelis sako, kad sudarius sutartį su vakcinų gamintojais, aktyviąją vakcinų medžiagą Lietuvoje būtų galima pradėti gaminti po metų.

* Ekonomikos ministerija pranešė, kad galimybių pasą bus galima gauti specialiai sukurtame interneto puslapyje – jau baigiami techniniai jo kūrimo darbai. Norint gauti dokumentą, reikės per elektroninius valdžios vartus suvesti autentifikavimo duomenis ir išsisaugoti suteiktą QR kodą telefone ar kompiuteryje.

* Estijoje nuo gegužės 24-osios galės veikti teatrai ir kino teatrai, uždaros kavinių erdvės. Nuo kito pirmadienio į kontaktinį ugdymą šalyje grįš visi moksleiviai ir studentai.

*JAV patvirtino „Pfizer-BioNTech“ vakciną 12–15 metų paaugliams nuo COVID-19 skiepyti. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad leidus Europos vaistų agentūrai, tai galėtų būti daroma ir Lietuvoje.

* Europos Sąjunga padavė į teismą „AstraZeneca“, siekdama priversti farmacijos bendrovę iki liepos pristatyti papildomas 90 milijonų dozių vakcinos šalia 30 milijonų, kurias bendrovė jau pristatė pirmąjį ketvirtį.

* Australija nusistatė naują tikslą paskiepyti nuo koronaviruso visus to pageidaujančius suaugusiuosius iki šių metų pabaigos. Šalis koronaviruso pandemiją suvaldė faktiškai užsidarydama nuo likusio pasaulio ir paskelbusi keletą lokalių karantinų.

Užsienio žvalgyba. Valstybės saugumo departamento duomenimis, praėjusiais metais nustatyta daugiau kaip 200 Lietuvos piliečių, su kuriais kontaktavo ar bandė užmegzti ryšį užsienio žvalgybos atstovai, o kai kurie iš šių ryšių peraugo į bandymą verbuoti.

Vyriausybės vertinimas. Pasirodė dvi apklausos apie Vyriausybės darbą. „Spinter tyrimai“ portalo delfi.lt užsakymu išsiaiškino, kad teigiamai ar greičiau teigiamai Ministrų kabineto darbą vertina 35,1 proc. žmonių, kai prieš mėnesį taip sakė 40,8 proc. LRT skelbiama „Norstat“ apklausa rodo, kad 46 proc. Lietuvos gyventojų yra patenkinti premjerės I. Šimonytės Vyriausybės darbu. Premjerė Ingrida Šimonytė sako mažėjančius Vyriausybės reitingus vertinanti kaip natūralų dalyką.

Minimali alga. I. Šimonytė sako, kad minimali mėnesio alga, dabar siekianti 642 eurus, nuo kitų metų turėtų didėti, tačiau kiek, priklausys nuo prognozuojamo darbo užmokesčio. „Tas kausimas daugiau mažiau depolitizuotas ir daugiau mažiau automatinis. Kažkoks didinimas bus, kokia suma – tikrai negaliu pasakyti, nes tai priklausys nuo projekcijų“, – sakė ji.

Prezidentūros apklausa. Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodžius kelioms Prezidentūros atliktos apklausos dalims, paaiškėjo, kad užsakyta buvo gerokai platesnė apklausa apie vidaus ir užsienio politiką, vakciną ir karantiną. Joje buvo ir klausimas apie apie Seimo narių atšaukimą, kurio Prezidentūra iš pradžių nenorėjo viešinti.

Susisiekimo strategija. Susisiekimo ministerija pranešė sieksianti per artimiausią dešimtmetį gerokai sumažinti keliones automobiliais bei persodinti žmones į autobusus, traukinius, ant dviračių. Pasak ministro Mariaus Skuodžio, senas automobilių parkas yra viena iš priežasčių, kodėl 30 proc. visos aplinkos taršos sudaro transportas. Ministerija taip pat žada elektromobilių infrastruktūros plėtrą bei peržiūrėti finansines paskatas elektromobiliams įsigyti.

Kandidatūros. Seime pristatytos kelios kandidatūros į parlamento skiriamas pareigas. Dėl jų bus balsuojama vėliau.

* Kandidatė vadovauti Vyriausiajai rinkimų komisijai Jolanta Petkevičienė prisistatydama didžiausiu laukiančiu iššūkiu įvardijo elektroninio balsavimo sistemos sukūrimą ir įdiegimą.

* Į Konstitucinio Teismo teisėjus siūlomas advokatas Vytautas Mizaras kalbėjo, jog Konstitucijos stabilumas yra jos vertybė, tačiau ne mažiau svarbu ir jos gyvybingumas bei aktualumas. Jis sulaukė klausimų apie savo veiklą ginant seksualinių mažumų atstovų teises.

* Į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą kandidatuojantis Algimantas Valantinas apgailestavo, kad teisės aiškinimas Lietuvoje formuojamas per bylas ir teigė, kad Aukščiausiasis Teismas turėtų aktyviau dalyvauti teisėkūros procese.

Butų kainos. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje balandį didėjo tiek pirminės rinkos, tiek bendri butų pardavimai. Butų kainos augo visuose didmiesčiuose, labiausiai – Vilniuje, rodo Registrų centro, skelbimų portalų bei analitikų duomenys.

Žudynės Kazanėje. Per šaudynes Kazanės mokykloje antradienį žuvo septyni moksleiviai ir vienas mokytojas bei darbuotoja, dar keliolika žmonių sužeisti. Tatarstano regiono vadovo Rustamo Minnichanovo teigimu, 12 iš nukentėjusių yra vaikai. Sulaikytas devyniolikmetis įtariamasis – vietos gyventojas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po šaudynių nurodė peržiūrėti šalies ginklų kontrolės įstatymus.

Įtampa Gazos Ruože. Per ugnį tarp Izraelio pajėgų ir islamistų „Hamas“ Gazos Ruože iki antradienio popietės žuvo 26 palestiniečiai ir du izraeliečiai. Izraelio kariuomenė 130 karinių taikinių Gazos Ruože smogė atsakydama į „Hamas“ ir kitų palestiniečių kovotojų paleistas raketas. Izraelis skelbia apie džihadistų vadų žūtis. Palestiniečių kovotojai iš anklavo nuo pirmadienio paleido į Izraelį daugiau kaip 200 raketų. Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras pareiškė susirūpinimą dėl smurto atsinaujinimo okupuotuose palestiniečių teritorijose, Rytų Jeruzalėje ir Izraelyje. Tuo tarpu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu žada dar suintensyvinti atakas.

Auksiniai gaubliai. NBC televizija paskelbė netransliuosianti kitų metų „Auksinių gaublių“ ceremonijos. Po šio ilgamečio transliuotojo sprendimo ir keleto ryškių Holivudo žvaigždžių, tokių kaip Tomas Cruise'as ir Scarlett Johansson, kritikos dėl skaidrumo ir įvairovės, apdovanojimų ateičiai iškilo grėsmė. Apdovanojimų organizatoriai kritikuoti dėl rasizmo, seksizmo, patyčių ir korupcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių