Quantcast

Apklausa: prezidento rinkimus laimėjo D.Grybauskaitė

Balsavusiųjų rinkėjų apklausa rodo, jog prezidento rinkimus jau pirmajame ture turėtų laimėti savarankiškai rinkimuose dalyvaujanti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, pranešė Lietuvos radijas.

BNS ir rinkos tyrimų bendrovės RAIT apklausos duomenimis, už ją balsavo 67,9 proc. rinkėjų. Antrojoje vietoje liko 11,8 proc. balsų gavęs socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, trečias – partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis. Jį teigė palaikę 6,5 proc. balsavusiųjų.

Už Darbo partijos kandidatę Loretą Graužinienę balsus atidavė 4,6 proc. prie balsadėžių atėjusiųjų, už Lenkų rinkimų akcijos lyderį Valdemarą Tomaševskį – 4,2 proc. Apklausos duomenimis, mažiausio rinkėjų palaikymo sulaukė Česlovas Jezerskas, už kurį balsavo 0,5 proc. apklaustųjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, sekmadienį iki 19 val. rinkimuose balsavo 44,28 proc. rinkėjų.

Pagal Prezidento rinkimų įstatymą, išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant ir dalyvaujant ne mažiau kaip pusei visų rinkėjų, gavo daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip pusė visų rinkėjų, išrinktu laikomas tas kandidatas į Prezidentus, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip 1/3 visų rinkėjų balsų.

Jeigu pirmajame rinkimų ture Prezidentas nebus išrinktas, pakartotinis balsavimas bus surengtas kartu su Europos Parlamento rinkimais birželio 7 dieną.

Pakartotiniame balsavime dalyvautų du kandidatai, pirmajame rinkimų ture gavę daugiausiai balsų. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų.

33 proc. apklaustųjų nenorėjo pasakyti, už ką jie balsavo.

Rinkos analizės ir tyrimų grupė RAIT gegužės 17 dieną atliko reprezentatyvią balsavusiųjų piliečių apklausą 220 rinkiminių apylinkių.

Rinkimų dieną nuo 8 val. iki 18 val. 4616 Lietuvos gyventojų buvo klausiama „Už kurį kandidatą į Lietuvos respublikos prezidentus balsavote?“. Rezultatų paklaida neviršija 1,5 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių