Quantcast

Apklausa: lietuviams trūksta informacijos apie vaistus ir valdžios paramą

Karantino sąlygomis gyvenantys šalies piliečiai tvirtina, kad jaučiasi gerai žiną, kaip išvengti rizikų plintančios koronaviruso epidemijos metu. Tačiau kartu jie įvardina, kad labiausiai trūksta informacijos apie valdžios paramą nuo krizės nukentėjusiems bei vaistus, kurie galėtų padėti apsisaugoti nuo viruso. Ekspertų teigimu, valdžia turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad visuomenė pažymi informacijos stoką dėl vaistų. Jų teigimu, tokios informacijos trūkumas yra palanki terpė apgavikams, siūlantiems žmonėms „stebuklingų“ priemonių.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai” atliktos apklausos rodo, kad gyventojai mano gerai žiną, ką gali padaryti išvengiant rizikų, kurias kelia šalyje plintanti epidemija. Kovo 24–26 d. atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 58 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų labai gerai žino, ką patys gali  padaryti, kad išvengtų rizikos, 38 proc. apie tai žino, bet jiems kyla papildomų  klausimų. Tuo tarpu 4 proc. apklaustųjų šiek tiek žino, bet jiems kyla daug neaiškumų.

Labiausiai trūksta informacijos dėl valdžios paramos ir vaistų

Visgi, sekant „Baltijos tyrimų“ apklausos metu surinktais duomenimis, po pirmosios karantino savaitės gyventojams labiausiai trūko informacijos apie tai, kokią paramą valdžia teiks gyventojams ir įmonėms bei kokias priemones ar vaistus naudoti prevenciškai.  

Apklausą atlikusi visuomenės nuomonės tyrimų kompanija išskyrė svarbiausias klausimų grupes, kurias gyventojai dažniausiai paminėjo paklausti apie informacijos poreikius karantino metu.

Pirmiausia tai informacija apie pandemijos sukeltos krizės ekonomines ir finansines pasekmes bei jų valdymą.

Tai pat pageidaujama informacijos apie sveikatą ir susirgimų prevenciją bei informacijos apie taikomis apribojimus, teisėsaugos ir teisėtvarkos klausimus. Logistikos klausimai, grįžimo iš užsienio karantino metu galimybės taip pat atsidūrė klausimų grupėje, kuriais visuomenė norėtų turėti daugiau informacijos.

„Baltijos tyrimai“, vertindami apklausos rezultatus, atkreipia dėmesį, kad gyventojai aktyviai ieško informacijos apie vaistus ar kitas medicinines priemones, galinčias apsaugoti nuo užkrato. Todėl, pasak tyrimų kompanijos, atsiranda palanki terpė apgavikams, siūlantiems žmonėms „stebuklingų“ prevencinių priemonių.

„Savigyda ir tokia „saviveikla“ gali baigtis sunkiais apsinuodijimais bei kitomis sveikatai bei gyvybei pavojingomis pasekmėmis, todėl specialistai gyventojams turėtų teikti kuo daugiau pagrįstos informacijos šiais klausimais“, – rašome Eltai atsiųstame „Baltijos tyrimų“ pranešime.

Kaip rodo atliktas tyrimas, klausimų, kaip elgtis, dažniau kyla vyrams ir vidutinio amžiaus žmonėms.

Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ 2020 m. kovo 24–26 d. atliko reprezentatyvią 18 m. ir vyresnių Lietuvos gyventojų apklausą (CAWI). Iš viso apklausta 517 gyventojų. Rezultatų paklaida neviršija 4,4 procentinio punkto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių