Quantcast

Anykščių rajono savivaldybė atideda planus statyti Vorutos pilį

Trūkstant lėšų, Anykščių rajono savivaldybė atideda planus toliau statyti Vorutos pilį.

Mero Sigučio Obelevičiaus teigimu, šis projektas Anykščių savivaldybei yra per didelė finansinė našta. Pasak jo, darbai būtų tęsiami, sulaukus privačių investuotojų.

„Vien pirmas Vorutos pilies statybų etapas kainuotų 1,5 mln. eurų. Europinių projektų, kurie finansuotų tokias medines statybas, kol kas nėra. Dabar kaip ir baigiamas paruošti visas techninis projektas, tai jei atsirastų koks nors finansavimas, gal net privatus, tada mielu noru,“ – BNS sakė meras.

Sumanymą ant Šeimyniškėlių (Vorutos) piliakalnio pastatyti medinę gynybinę pilį Anykščiai puoselėja bene penkiolika metų. Pagal projektą, pilį turėtų sudaryti keturi bokštai, aptverti siena su galerijomis, vidinis kiemas. Prieš trejus metus statybos buvo pradėtos, bet dėl padarytų klaidų jas teko stabdyti.

Pasak S. Obelevičiaus, dabar yra parengtas naujas projektas, tačiau jis nėra patvirtintas, vyksta jo derinimas su paminklosaugininkais.

„Keistai, nes prieš keliolika metų iš Europos Sąjungos ekonominės pagalbos programos PHARE lėšų buvo parengtas Vorutos pilies projektas, su visais statybos leidimais ir paminklosaugininkų parašais, o dabar šiek tiek projektas pakoreguotas, tačiau paminklosaugininkai net nederina, nes kažką įžiūri, kad kažkas gali atsitikti. Čia gal po Gedimino pilies? Tai kol kas dar ir projektas yra derinimo stadijoje“, – teigė meras.

Kiek kainuotų ir kiek laiko užtruktų visa Vorutos pilies statyba, neturėdamas galutinio techninio projekto, Anykščių meras sakė negalįs prognozuoti.

2016 metais bendrovė „Povilo Gurklio firma“ buvo pradėjusi statyti pilį, bet nukrypus nuo techninio projekto, sutartis nutraukta. 2018 metų vasarą bendrovei „Urbanistika“ pavesta pateikti visą projektavimo dokumentaciją.

Voruta – istoriniuose dokumentuose minima pilis, garsi tuo, kad per susirėmimą jos teritorijoje 1251 metais Lietuvos karaliui Mindaugui pavyko apsiginti nuo lietuvių kunigaikščių, siekusių atimti iš jo valdžią. Dalis istorikų Vorutą laiko svarbiausia ar viena svarbiausių Mindaugo rezidencijų.

Istorikai ir archeologai nesutaria dėl tikslios vietos, kur buvo Voruta. Šeimyniškėlių piliakalnis Anykščių rajone, šalia šiaurinės Anykščių miesto ribos, yra viena labiausiai tikėtinų vietų.


Šiame straipsnyje: AnykščiaipilisVorutos pilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
NES PINIGŲ TRŪKSTA K A R I Š K I A M S .

ar

ar portretas
ne runkelidijotyzmas kuomet 1 pastatus griauna kitiems nera lesu o vaikai neturi kur igyvendint savo tikslus ir svajones vokietis to nedaleistu tik ne musu banditai prievartaujantys vaikus nes ju tevai itakingi tai ko noret juk tai socmafija susiliejusi su pasaulyne kur /istatymai/ grobuoniski.....

gobsumas

gobsumas portretas
visada kisa ranka i svetima pinigine .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių