Quantcast

Duris lankytojams ir vėl atvėrė nacionaliniai muziejai

Nuo antradienio veiklą atnaujinus keturiems didiesiems nacionaliniams muziejams, į juos patraukė ir pirmieji lankytojai. Vis dėlto, muziejų atstovai pastebi, kad žmonių srautai, lyginant su laikotarpiu prieš karantiną, yra sumažėję.

„Pirmą dieną žmonės į muziejus rinkosi labai atsargiai, o srautai nėra tokie dideli kaip prieš karantiną, tačiau džiaugiamės, kad gyvenimas atgyja, kad gyvybė grįžta į muziejus“, – BNS antradienį sakė Valdovų rūmų atstovė Ramunė Vaičiulytė.

Jos teigimu, iki trečios valandos popiet keturis didžiuosius nacionalinius muziejus – Lietuvos nacionalinį muziejų, Valdovų rūmus, Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės ir Nacionalinį dailės muziejų – aplankė 134 žmonės. Į juos dažniausiai rinkosi šeimos su vaikais.

Nors iš šių keturių muziejų į Valdovų rūmus, anot R. Vaičiulytės, atėjo daugiausiai lankytojų – 53 žmonės – tai neprilygsta srautams iki karantino, kai per visą dieną susirinkdavo „mažiausiai šimtas žmonių“. Vis dėlto, kaip teigia muziejaus atstovė, tą nulėmė ne vien lankytojų atsargumas.

„Daug lemia sezoniškumas, yra šilta, žmonės laiką leidžia lauke, taip pat nėra Vilniuje turistų, neveikia mokyklos, darželiai, kas sudarydavo pakankamai didelę dalį, nes mokiniai ateidavo pamokas istorijos leisti Valdovų rūmuose“, – sakė ji.

Kaip teigia muziejų atstovai, antradienį į meno, kultūros įstaigas patraukę žmonės elgėsi atsakingai ir laikėsi visų karantino reikalavimų.

Nors lankytojų dar negausu, bet visi dėvi apsaugos priemones ir yra išskirtinai žingeidūs.

„Nors lankytojų dar negausu, bet visi dėvi apsaugos priemones ir yra išskirtinai žingeidūs. Viena lankytoja net sakė, kad karantinas turi ir gerų savybių, nes žmonės buvo pripratę keliauti po pasaulį, o savo kraštui vis laiko nerasdavo“, – BNS antradienį sakė Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui priklausančio Palangos gintaro muziejaus atstovė Regina Makauskienė.

„Lankytojai ateina jau dėvėdami apsaugines veido kaukes, įėję dezinfekuoja rankas, laikosi saugaus atstumo. Džiaugiamės, kad švelninant karantiną tėvai su vaikais gyvai atranda muziejus, kurie karantino metu eksponatus lankytojams galėjo pristatyti tik virtualiai“, – kalbėjo Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovas Arminas Šileikis.

Anot jo, šiuo metu duris atvėrė tik trys iš dešimties muziejaus padalinių, tačiau artimiausiu metu planuojama atidaryti ir likusius.

Ne visi padaliniai atverti ir kituose nacionaliniuose muziejuose. Dėl lankytojų saugumo iš devynių Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinių kol kas veikia tik trys. M. K. Čiurlionio dailės muziejuje duris lankytojams atvėrė penki padaliniai – pusė jos valdomų meno įstaigų.

Mažiausiai lankytojų antradienį sulaukusio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus laikinoji direktorė Daina Kamarauskienė, sako, kad neaktyvi pirmoji diena – į naudą įstaigos darbuotojams.

„Iki trečios valandos į muziejaus padalinius atėjo apie 15 žmonių. Džiaugiamės, kad pirmą dieną srautai nėra dideli, nes tai leidžia darbuotojams sugrįžti į įprastą rimtą, atgaminti primirštus įgūdžius“, – BNS kalbėjo D. Kamarauskienė.

Pasak jos, prieš karantiną į muziejus kasdien rinkdavosi ir „po kelis šimtus žmonių“.

Siekiant užtikrinti lankytojų ir darbuotojų saugumą, muziejų kasose sumontuotos apsauginės sienelės, pasirūpinta dezinfekcinėmis priemonėmis, Valdovų rūmuose pastatytas termovizorius.

Muziejai, kaip ir kitos kultūrinės įstaigos, buvo laikinai uždarytos lankytojams Lietuvoje paskelbus karantiną – koronavirusui slopstant, Vyriausybė muziejams lankytojus vėl priimti leido prieš savaitę, užtikrinant būtinas saugumo priemones.

Karantinas, sušvelninus jo sąlygas, kol kas pratęstas iki gegužės 11 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių