Quantcast

Alytaus gaisras: ministerija gavo ugniagesių sveikatos tyrimų rezultatus

„Ekologistikos“ gaisrą Alytuje gesinusių ugniagesių organizme dioksinų kiekiai neviršijo normos, trečiadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

„Kiekvieną pacientą skubiai supažindinsime su jo gautais tyrimais, duosime konkrečias rekomendacijas, kaip elgtis toliau“, – išplatintame pranešime cituojamas Medicinos centro direktorius Marius Buitkus.

„Planuojama, kad nuo trečiadienio visi ugniagesiai gelbėtojai, ištirti dėl sunkiųjų metalų, dioksinų ir kitų toksinių medžiagų jų biologinėse terpėse, bus organizuotai siunčiami į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę individualioms ambulatorinėms gydytojų toksikologų konsultacijoms“, – pridūrė jis.

Pasak VRM ministrės Ritos Tamašunienės patarėjos Boženos Zaborovskos-Zdanovič, skubus supažindinimas su rezultatais bei nukreipimas pas specialistus nereiškia, jog ugniagesių sveikatai kyla rizika, tai – natūralus tolesnis procesas, kuriuo siekiama, kad „ugniagesiai patektų pas specialistus ir jiems nereikėtų laukti eilėse“.

Iš viso buvo paimti 30 statutinių pareigūnų bei 10 nestatutinių ir kitų asmenų biologiniai mėginiai. Tyrimai buvo atlikti akredituotos pasaulinės ALS kompanijos Prahos laboratorijoje.

Kiekvieną pacientą skubiai supažindinsime su jo gautais tyrimais, duosime konkrečias rekomendacijas, kaip elgtis toliau.

Šie 40 ugniagesių anksčiau buvo tirti ir dėl sunkiųjų metalų. Ugniagesių organizme iš aštuonių tirtų metalų normą viršijo penki: labiausiai, iki 10 kartų, normą visų ugniagesių organizme viršijo aliuminis, normą viršijančią chromo koncentraciją parodė devynių iš dešimties pareigūnų tyrimai.

Kaip teigia VRM, artimiausiu metu dėl sunkiųjų metalų ir dioksinų planuojama tirti ir kitą – 76 ugniagesių gelbėtojų – grupę, kuri yra didesnė. Medicinos centras jau atliko pirminę šios grupės patikrą.

Iš viso Medicinos centre ištirti 163 ugniagesiai gelbėtojai bei šeši kiti darbuotojai, dalyvavę gesinant gaisrą Alytuje.

Su ugnimi ir jos padariniais „Ekologistikoje“ ilgiau nei savaitę kovojo daugiau nei 320 ugniagesių.

VRM teigia, kad jeigu kiti statutiniai pareigūnai, kurie pirminiame etape – iš karto po gaisro – nesutiko atlikti neplaninio išsamaus sveikatos patikrinimo Medicinos centre, pakeitė savo nuomonę ir norės išsitirti, jiems tokia galimybė bus sudaryta.

Nepanorusiųjų iš karto tirtis sveikatos buvo daugiau kaip 100, todėl jų sveikata bus tikrinama etapais: iš pradžių jie bus konsultuojami Medicinos centro gydytojų, paskui jiems reikės atlikti visus būtinus laboratorinius ir instrumentinius tyrimus, atspindinčius bendrą organizmo būklę.

Dar vėliau, atsižvelgus į centro gydytojų rekomendacijas, jie bus tiriami ir dėl sunkiųjų metalų ir dioksinų bei kitų toksinių medžiagų.

Sveikatos apsaugos ministerija dėl gaisro Alytuje esančioje padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ už 399,4 tūkst. eurų planuoja patikrinti kelių šimtų žmonių sveikatą.

Tyrimo metu ketinama patikrinti šimto gaisrą gesinusių ugniagesių, šimto Alytaus mieste ir rajone gyvenančių žmonių sveikata. Šiuos duomenis planuojama sulyginti su šimto gaisro teritorijoje negyvenančių žmonių sveikatos rodmenimis.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių