Quantcast

„Alma littera“ oficialiai nutraukė bendradarbiavimą su R. Vanagaite: knygos grąžintos autorei

Leidykla „Alma littera“ sutarė su Rūta Vanagaite, kad autorei bus grąžintos visos leidyklos išleistos jos knygos.

Leidykla ketvirtadienį informavo oficialiai nutraukusi bendradarbiavimą su rašytoja. Dar spalio pabaigoje leidykla pranešė, jog iš prekybos išims visas R. Vanagaitės knygas dėl jos nepriimtinų pasisakymų apie su sovietų okupacija kovojusį partizanų vadą Adolfą Ramanauską - Vanagą.

Pagal susitarimą, visos knygos į autorės nurodytą vietą turės būti grąžintos per 40 dienų.

Pati R. Vanagaitė socialiniame tinkle „Facebook“ teigia, kad jai bus grąžinta 26,7 tūkst. egzempliorių, bei siūlo knygas užsisakyti kreipiantis į ją asmeniškai.

„Alma littera“ nurodo, kad daugiausia grąžinama naujausios knygos – „Višta strimelės galva“ – egzempliorių – apie 14,5 tūkst., taip pat – per 2,5 tūkst. knygų „Mūsiškiai“. Anot leidyklos, visos autorinės teisės į knygas dar anksčiau grąžintos autorei.

Nusprendėme knygas atiduoti autorei. Tai yra geriausias įrodymas, kad jos nesunaikintos, autorė nebegalės eskaluoti šios temos.

Leidyklos vadovė Danguolė Viliūnienė sako, kad sprendimas išimti R. Vanagaitės knygas iš prekybos buvo „nuoširdi leidyklos reakcija ir beprecedentis vertybinis sprendimas“, o „tolesni rašytojos veiksmai ir pasisakymai bei tendencingas faktų iškraipymas užsienio žiniasklaidoje“, pasak jos, dar kartą parodė, kad leidyklos ir R. Vanagaitės vertybės skiriasi.

Anot D. Viliūnienės, knygos po leidyklos sprendimo jų nebepardavinėti laikytos saugiai, autorė šį faktą žinojo, todėl užsienio žiniasklaidoje pasirodę autorės teiginiai, kad knygos naikinamos, neatitiko tikrovės.

„Nusprendėme knygas atiduoti autorei. Tai yra geriausias įrodymas, kad jos nesunaikintos, autorė nebegalės eskaluoti šios temos. Dabar knygų likimas yra R. Vanagaitės rankose. Ji su jomis galės elgtis savo nuožiūra, o visuomenė spręs, ar jai reikia šios autorės knygų“, – teigė D. Viliūnienė.

Knygų autorė, viešųjų ryšių specialistė pernai spalio pabaigoje sulaukė daug kritikos, kai remdamasi KGB dokumentais pareiškė, esą A. Ramanauskas - Vanagas nebuvo kankinamas, o pats bandė nusižudyti. Istorikai teigia, kad šie teiginiai neatitinka tikrovės.

Alytaus mokytojų seminarijoje dėstęs A. Ramanauskas partizanu tapo 1945 metais. Po poros metų jis ėmė vadovauti Dainavos apygardai, o 1948 metais paskirtas Pietų Lietuvos partizanų srities vadu. 1956 metais Kaune A. Ramanauskas ir jo žmona buvo suimti, po metų nuteistas mirties bausme.

Minint jo šimtąsias gimimo metines, Seimas šiuos metus paskelbė Adolfo Ramanausko-Vanago metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pūtėsi pūtėsi ir susprogo

pūtėsi  pūtėsi ir  susprogo  portretas
ka norėjo ta turi iš didės žinovės išėjo mažas burbuliukas

...

... portretas
Galės dabar savo 'produkciją' vežt į Lenkiją Osvencimo krosnims užkurt.

Emigrantas

Emigrantas portretas
"Kur NKVD, kur Sv. Inkvizicija, kur caro ochranka ir kur KGB? Kodel tokios autores nesuima tardymams?" Klausia tikri patriotai
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių