Quantcast

Akredituotas naujasis Nyderlandų gynybos atašė Lietuvai

  • Teksto dydis:

Penktadienį Krašto apsaugos ministerijoje vyko atsisveikinimo su kadenciją baigusiu Nyderlandų gynybos atašė Lietuvai plk. ltn. Benedictus Rijnenbergu ir naujojo gynybos atašė plk. ltn. Laine den Hollanderio akreditavimo ceremonija.

Pasak pranešimo, ceremonijos metu plk. ltn. Benedictus Rijnenbergui už asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Nyderlandų kariuomenių bendradarbiavimą krašto apsaugos viceministras Eimutis Misiūnas įteikė krašto apsaugos sistemos medalį „Už nuopelnus“.

„Reikšmingas Nyderlandų Karalystės indėlis į NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę yra ypač svarbus Lietuvai ir visam regionui. Dalyvaudami NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse ir siųsdami personalą į NATO pajėgų integravimo vienetą Lietuvoje, Nyderlandai siunčia aiškią žinutę apie sąjungininkų vienybę ir pasirengimą juos ginti“, – sakė viceministras E. Misiūnas.

Naujasis gynybos atašė plk. ltn. Laine den Hollanderis prieš paskyrimą ėjo vyr. štabo karininko pareigas Civilių ir karių bendradarbiavimo centre Nyderlanduose, kur buvo įsitraukęs į veiklas, susijusias su NATO ir Jungtinėmis Tautomis. Darbas su Lietuva naujajam gynybos atašė nėra naujas, kadangi anksčiau plk. ltn. Laine den Hollanderis yra prisidėjęs rengiant ir įgyvendinant įvairias programas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje. Karininkas yra dalyvavęs misijose Izraelyje, Afganistane, Indonezijoje, Irake, Kambodžoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Lietuvos ir Nyderlandų Karalystės dvišalis karinis bendradarbiavimas yra aktyvus, ypač suintensyvėjęs per pastaruosius metus. Nyderlandų karių dalyvavimas Lietuvoje NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės sudėtyje yra priskirtas prie šalies gynybos užduočių. Olandai į Vokietijos vadovaujamą NATO tarptautinio bataliono kovinę grupę Lietuvoje kasmet skiria apie 250 karių su kovinės paramos ir aprūpinimo elementais.

Nyderlandai taip pat yra skyrę kelis savo atstovus į 2015 m. viduryje Lietuvoje veiklą pradėjusį NATO pajėgų integravimo vienetą Vilniuje. Šis NATO štabas yra atsakingas už Lietuvoje dislokuotų sąjungininkų pajėgų atvykimą į Lietuvą, pratybų organizavimą ir ryšio tarp jų ir NATO operacinių vadaviečių palaikymą.

Olandijos karinės jūrų pajėgos su kitomis NATO šalimis reguliariai dalyvauja išminavimo pratybose Baltijos jūroje, tuo metu Lietuvos karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono kariai dukart per metus nemokamai treniruojasi su itin moderniais treniruokliais Nyderlanduose.

Nyderlandų karinės oro pajėgos dalyvauja NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse – pastarąjį kartą su keturiais F-16 naikintuvais vykdė NATO oro policijos misiją Šiauliuose 2017 metais.

Be to, sąjungininkai yra prisijungę prie Lietuvos vadovaujamo ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų ir tarpusavio pagalbos kibernetinio saugumo srityje projekto.

Šalys taip pat aktyviai bendradarbiauja karinių įsigijimų srityje. Lietuvos kariuomenė, siekdama papildyti savo autoparką, iš Nyderlandų kariuomenės yra įsigijusi ir toliau įsigyja įvairios modifikacijos naudotų transporto priemonių ir kitos technikos.


Šiame straipsnyje: KAMgynybos atašėNyderlandai

NAUJAUSI KOMENTARAI

ka?...

ka?... portretas
vel rusai puola/////////? turbut greiciau sulauksim liberjuockiu su visais briuspydais tai reikes 1 /breivyko/ be jokiu ambasadu ....

visokiu A-tasiu , Nato prietranku , is visu

visokiu  A-tasiu , Nato  prietranku , is visu  portretas
ES skyliu ,,,akredituotu lietuvoje,,,,, bus daugiau nei kad yra siuo metu kariuomenes lietuvoje...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių