Quantcast

Advokatūra renkasi į neeilinį posėdį: aptars situaciją dėl įtariamų advokatų

Advokatų taryba pirmadienį renkasi į neeilinį posėdį aptarti situacijos dėl neteisėtu poveikiu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnams įtariamų advokatų Giedriaus Danėliaus, Valdo Rakausko ir Dainiaus Barono.

Taryba svarstys advokatų sulaikymo ir pateiktų įtarimų aplinkybes, bet darbotvarkėje nenumatytas klausimo dėl laikino advokatų išbraukimo iš praktikuojančių advokatų sąrašo svarstymas, pranešė Advokatų taryba.

Posėdyje nuotoliniu būdu ketina dalyvauti visi trys ketvirtadienį iš sulaikymo paleisti advokatai.

STT praėjusią savaitę dėl įtarimų neteisėtu poveikiu buvo sulaikiusi tris sostinės advokatus – advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatą G. Danėlių bei advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatus V. Rakauską ir D. Baroną.

Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė sako, jog viešai paskelbti duomenys rodo, kad „ikiteisminis advokatų persekiojimas buvo pradėtas dėl jų vykdytos konstitucinės advokato pareigos ginti asmenis baudžiamojoje byloje, rinkti bylos duomenis ir įrodymus bei teikti juos teismui“.

„Nerimą Advokatų tarybai kelia žinia, jog advokatų kontorų atžvilgiu, galimai nepagrįsto įtarimo pagrindu, slapto sekimo priemonėmis buvo renkama informacija apie visus advokatų kontoros klientus, o kratų metu paimta daugiau kliento paslaptį sudarančios informacijos, nei buvo būtina ir sankcionuota teismo“, – pranešime cituojamas I. Vėgėlė.

Slapto sekimo priemonėmis buvo renkama informacija apie visus advokatų kontoros klientus, o kratų metu paimta daugiau kliento paslaptį sudarančios informacijos, nei buvo būtina ir sankcionuota teismo.

G. Danėlių teisėsauga įtaria neteisėtu poveikiu STT direktoriui Žydrūnui Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje.

Kartu Su G. Danėliumi bei advokatais V. Rakausku ir D. Baronu buvo sulaikytas bendrovės „Solis Tribus“ akcininkas Antanas Petrošius.

Šiam verslininkui G. Danėlius atstovauja STT tyrime dėl Nacionalinio kraujo centro.

V. Rakauskas ir D. Baronas į laisvę išleisti trečiadienį, G. Danėlius ir A. Petrošius – ketvirtadienį, teismui atmetus prokurorų prašymą juos suimti.

BNS gauta teismo nutartis rodo, kad įtarimai G. Danėliui yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT kriminalinės žvalgybos pareigūną Renatą Martišių. Įtarimuose teigiama, kad kompromituojančią medžiagą STT tyrėjai V. Kerbelienei parodęs G. Danėlius jai pasakė, kad „turimą medžiagą panaudos teisminio bylos nagrinėjimo metu“, jei nebus nutrauktas ikiteisminis tyrimas A. Petrošiaus atžvilgiu.

Pats advokatas neigia šantažavęs Ž. Bartkų ir tvirtino, kad STT savo veiksmais „pasitarnavo perpaskirstant tam tikrą rinką – iš vieno verslininko perduoti kitam“, t.y. tuo buvo suinteresuotas Latvijos verslininkas Aleksandras Cesas.

STT laikosi pozicijos, jog prielaidomis apie neteisėtus tarnybos veiksmus siekiama nukreipti dėmesį nuo pagrindinio klausimo – šantažo, kuriuo siekta nutraukti STT vykdomą tyrimą dėl Nacionalinio kraujo centro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina Budginaitė

Regina Budginaitė portretas
Jeigu tikite, kad viskas su advokatais gerai, tai tikiliyzija, dalis visiškai nežino dalies įstatymų, yra korumpuoti ir žiūri kaip padėti saviems.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių