Quantcast

ADVOKATO RAIMONDO DILIO KONTORA

Advokatai pataria

Mokesčių našta kiekvienam

KLAUSIMAS: Ar visiems gyventojams reikės deklaruoti savo pajamas? Kas laukia nedeklaravusiųjų?

Kiekvieni metai atneša savų naujovių. Mokesčių sferoje įvyko radikalių pasikeitimų, kai 2003 m. sausio 1 dieną įsigaliojo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas. Kaip ir dauguma mokesčių teisės aktų, ir šis pasižymi ne tik kalbos, bet ir turinio sudėtingumu, komplikuotumu. Ne kiekvienas sugeba suprasti mokesčių reguliavimo vingrybes. Tačiau galiu jus patikinti, ateina tokie laikai – suprasti reikės! Na, jei ne suprasti, tai bent pasiklausti žinantįjį.

Taip bus todėl, kad nuo 2004 m. sausio 1 dienos iki 2004 m. gegužės 1 dienos beveik visi gyventojai turės užpildyti pajamų mokesčio deklaracijas, apskaičiuoti savo pajamas, gautas per visus 2003 metus, minusuoti tai, ką galima minusuoti, sumokėti tai, kas priklauso valstybei, ir pateikti deklaracijas Mokesčių inspekcijai. Nuo šios pareigos bus atleisti tik tie gyventojai, kurie dirba pagal darbo sutartis, už kuriuos mokesčius sumoka įmonė ar įstaiga, kurioje jie dirba, ir tie asmenys nepageidauja pasinaudoti galimybe sumokėti valstybei mažiau, tai yra atimti metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį - 3480 Lt per metus (290 Lt kas mėnesį). Antros grupės invalidai galės atimti 4560 Lt per metus (380 Lt kas mėnesį), pirmos grupės invalidai bei asmenys, auginantys tris vaikus, – 5160 Lt per metus (430 Lt kas mėnesį) ir t.t. Kitaip tariant, pateikus deklaraciją, dirbančiam žmogui bus galima sutaupyti 33 procentus minėtų sumų. Nesusigaudančių, ką daryti, ar numojusių ranka, žinoma, bus ne vienas, o valstybei nuo kiekvieno tokio automatiškai kris po gerą tūkstantį. Be to, aptariami asmenys, kad neprivalėtų teikti deklaracijos, per visus metus neturi būti gavę jokių kitų pajamų: nei palūkanų iš bankų, nei pajamų už parduotą turtą – jokių.

p>Taip pat deklaracijos galės neteikti tie gyventojai, kurie gavo su darbo santykiais susijusių pajamų, bet nepageidauja iš jų atimti tam tikrų per tuos metus patirtų išlaidų, pavyzdžiui, gyvybės draudimo įmokų, palūkanų už paimtą kreditą gyvenamajam būstui statyti, už savo ar savo vaikų studijas sumokėtų sumų ir kitų išlaidų. Deklaracijos galės neteikti ir tie gyventojai, kurie, nors ir pageidauja atimti minėtas išlaidas, kad mažesnė dalis tektų valstybei, o didesnė - pačiam, bet apsileidžia arba nesugeba to padaryti.

Visi kiti privalės užpildyti pajamų mokesčio deklaracijas, apskaičiuoti savo pajamas, minusuoti tai, ką galima minusuoti, sumokėti tai, kas priklauso valstybei, ir pateikti deklaracijas Mokesčių inspekcijai… Visi kiti – tai dauguma.

Į šią daugumą patenka ir asmenys, įsigiję verslo liudijimus – besiverčiantys išnešiojamąja ar išvežiojamąja prekyba, teikiantys apgyvendinimo paslaugas (užsiimantys kaimo turizmu), kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų ir kitokia veikla. Jie taip pat privalės pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją.

Šią pareigą turės nepriekaištingai įvykdyti ir ūkininkai bei ūkio nariai, kurie per 2003 metus bus gavę pajamų už ūkyje vykdomą žemės ūkio veiklą. Už parduotas bulves, grūdus, morkas…

Visais laikais buvo ir nepaklusniųjų, kurie pagal įstatymus privalo, bet nedaro, tuo labiau kai tas darymas – skaudus kąsnio nuo savęs plėšimas. Kas bus su tokiais? Į šį klausimą atsakyti pakankamai sudėtinga, kadangi tokios praktikos, kai masiškai tikrinamos ne įmonės, įstaigos ar organizacijos, bet fiziniai asmenys, dar nebuvo, o formuosis ji tik po 2004 m. gegužės 1 dienos. Žinoma, įstatymai, reguliuojantys nepaklusniųjų atsakomybę, yra. Pavyzdžiui, Administracinių teisės pažeidimų kodekso 1721 straipsnyje nustatyta, kad “fizini asmen dokument apie savo pajamas ir mokesius pateikimo tvarkos pa˛eidimas, neteising duomen apie pajamas ir mokesius pateikimas – užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų litų. Ta pati veika, padaryta asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų”. Mokesčių administravimo įstatymo 50 straipsnio 2 dalyje taip pat numatyta sankcija: “Jei patikrinimo metu mokesčių administratorius nustato, kad mokesčio mokėtojas nepagrįstai sumažino mokesčio bazę ar (ir) neteisėtai pritaikė mažesnį mokesčio tarifą ir dėl to nedeklaravo deklaruojamo mokesčio, mokesčio mokėtojui priskaičiuojama mokesčio suma ir skiriama nuo 10 iki 50 procentų nedeklaruoto deklaruojamo mokesčio dydžio bauda”. Tačiau atsakymą į klausimą dar labiau apsunkina tai, jog, kaip patirtis rodo, tai, kas parašyta popieriuje, ne visada atsispindi realiame gyvenime. Kaip mokesčių administratoriui pavyks patraukti neklaužadas atsakomybėn, parodys ateitis. Mano galva, tai bus nelengva padaryti, kadangi vien fiziškai sudėtinga patikrinti visų gyventojų – ir kurie teikė deklaracijas, ir kurie neteikė – duomenis apie pajamas, jų apskaičiavimą ir sumokėjimą. O valdžia tikisi žmonių geranoriškumo, atsakingumo ir sąmoningumo. Tai taip zuokiška ir sveikintina. Kaip ir visais laikais – bus sąžiningų ir atsakingų, bus tų, kurių pasigailėta, bus išsisukusių ir nubaustų. Kaip danguje, taip ir žemėje…



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių