Quantcast

Advokatas: nudistų pliažai turėtų būti reglamentuoti vietos valdžios

Pagal dabar galiojančius įstatymus nuogam pasirodyti ar maudytis galima tik privačiose vietose, o vis dėlto pabandžius tai padaryti kitur, gali grėsti tiek administracinė, tiek baudžiamoji atsakomybė. Tai nurodo advokatas Remigijus Rinkevičius, kurio nuomone, turėtų būti leidžiama kurti nuogalių pliažus ir juos turėtų reglamentuoti vietos valdžia.

„Jeigu bandytume klausti, ar kažkur galima išsimaudyti nuogam, įstatymas nurodo – tai galima daryti tik privačioje erdvėje. Jeigu jums priklauso vandens telkinys ar kita vieta, nebaudžiamas galite maudytis, bet, jeigu tai yra vieša vieta (o įstatymas numato, kas yra vieša vieta), to daryti negalite“, – LRT Radijui sako R. Rinkevičius.

Jo manymu, galiojantys įstatymai nėra per griežti, tačiau trūksta aiškaus reglamentavimo. Jis pateikia pavyzdį, kad Nidoje veikia nuogalių pliažas, pažymėtas iškabomis. R. Rinkevičius svarsto, kad šis pliažas turėtų būti reglamentuotas Neringos savivaldybės vidaus taisyklėmis. „Tokiu pačiu būdu galėtų būti reglamentuotos ir kitos vietos, kur asmenims galėtų būti suteikta galimybė maudytis nuogiems“, – tvirtina R. Rinkevičius.

Jam antrina Palangos sveikatos mokyklos direktorius Dainius Kepenis. Jo teigimu, Palangos pakraštyje įrengtas nereglamentuotas nudistų pliažas, tačiau jis veikia bene antrą dešimtmetį.

„Žmonės ten renkasi, nusirengia, maudosi. Dažniausiai – šeimomis. Jie puikiai jaučiasi ir niekam netrukdo. Tokių vietų Lietuvoje yra ne viena. [...] Žmogui, kuris nori pasigaminti vitamino D, atvėrus savo kūną saulei, tokios galimybės yra. Tie, kurie jų ieško, nesunkiai randa“, – įsitikinęs D. Kepenis.

Jis pabrėžia, kad visiškai kitaip reikėtų vertinti situaciją, kai žmogus nusprendžia nuogas išsimaudyti viešame fontane ar kitoje panašioje vietoje. D. Kepenio įsitikinu, tai – egzibicionizmo forma.

Alytaus policijos komisariato atstovė Kristina Janulevičienė atkreipia dėmesį, kad, pagal galiojančią tvarką, į fontanus draudžiama pilti atliekas, valiklius, chemines medžiagas, higienos priežiūros priemones. Taip pat draudžiama juos gadinti, teršti, šiukšlinti, naudoti vandenį. Pasak policijos atstovės, draudimas pilti valiklius netaikomas tik fontanų prižiūrėtojams.

„Galų gale, žmogiškai galime suprasti – nehigieniška. Fontanas – uždaras vandens telkinys. Jame yra ribotas vandens kiekis, kuris greitai užsiteršia. Reikėtų pagalvoti, kad tai nėra vieta, kur tikrai derėtų maudytis“, – sako K. Janulevičienė.

Pirmadienį Alytuje sulaikytas fontane besimaudęs vyriškis. Pavakare bendruoju pagalbos telefonu buvo gautas pranešimas, kad Senamiesčio skvero fontane maudosi nuogas asmuo, nurodo K. Janulevičienė. Paaiškėjo, kad vyriškis fontane muilu skalbė drabužius. Pareigūnams sudrausminus vienais apatiniais stovintį žmogų, šis atsakė keiksmažodžių lavina, tvirtina policijos atstovė. Jos teigimu, vyras pareigūnams gerai žinomas – Balbieriškyje registravęs gyvenamąją vietą, tačiau dažnas svečias Alytuje. Jam pradėta administracinė teisena už nedidelį chuliganizmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių