Quantcast

Abiturientų brandos egzaminai: privalomi du, bet laikys ir po šešis

Kaune, kaip ir visoje šalyje, pirmadienį abiturientams prasideda brandos egzaminų sesija. Ji startuoja privalomuoju lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminu. Įtampą jaučia ne tik jaunuoliai.

Keletas naujovių

"Kauno miesto abiturientai rodo stabilius ir gana aukštus brandos egzaminų rezultatus, pagal kuriuos Kauno miesto savivaldybė tiek 2019-ųjų, tiek 2020-ųjų reitinge užimą pirmą vietą", – teigė Vilija Adaškevičienė, jaunuoliams linkėdama kuo geresnių balų ir šiemet.

Šiųmetė egzaminų sesija prasideda dviem savaitėmis anksčiau nei pernai. Dar viena naujovė – visų egzaminų laikas pailginamas po 15 min.

Atsižvelgiant į daug nuotolinio mokymo, per egzaminus šiemet nebus užduočių, kurioms atlikti būtų reikėję praktinių užsiėmimų ir eksperimentų.

Nepaisant to, dvyliktokų, kurių šiemet Kaune – 3 337, širdyse – suprantamas jaudulys ir įtampa. Egzamino rezultatai lems, ar pavyks įstoti į norimą mokyklą, pasirinkti norimas studijas. Nuo rezultatų priklausys, ar pavyks gauti nemokamą vietą.

Vėl bandys laimę

Su dvyliktokais į suolus prie brandos egzaminų užduočių sės ir nemažai jaunuolių, mokyklą baigusių pernai ar dar ankstesniais metais,  taip pat užsienio mokyklos vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai.

Pastarųjų arba dar kartą bandančiųjų laimę daugiausia šiemet bus matematikos valstybiniame brandos egzamine (112), o iš viso jį laikys tik šiek tiek mažiau žmonių nei privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.

Vienoje patalpoje – devyni kandidatai ir vienas vykdytojas. Iš viso ne daugiau kaip dešimt asmenų.

Jį kas trečias laikys ne valstybinį, o mokyklinį. Iš daugiau kaip 2,2 tūkst. valstybinį egzaminą laikysiančių jaunuolių – 76 ankstesniais metais mokyklą baigusieji, skaičiavo Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė V. Adaškevičienė.

Sunkesnįjį – valstybinį – anglų kalbos brandos egzaminą pasirinko dešimtadaliu daugiau jaunuolių nei lietuvių kalbos (2 452). Anglų kalbos egzaminų rezultatai ir išlaikiusiųjų procentas kasmet būna kur kas geresni nei lietuvių kalbos, tad toks atsargumas nestebina.

Biologijos valstybinį brandos egzaminą perlaikyti nusprendė net 73 jaunuoliai, nors bendras jo populiarumas sudaro tik trečdalį matematikos ar lietuvių kalbos egzamino (824). Populiarumu biologiją lenkia istorija (947 kandidatai, iš jų 19 eksternų).

Chemijos, geografijos, fizikos ir informacinių technologijų valstybinių brandos egzaminų laukia atitinkamai – 228, 237, 292 ir 330 kauniečių.

Be konkurencijos

Kaip jau matyti iš statistikos, populiariausi pasirinkimai be privalomojo lietuvių egzamino – be konkurencijos anglų kalbos ir matematikos, jų pasirenkamumas šiemet dar labiau pakilo. Šiek tiek išaugo ir biologijos, fizikos valstybinio brandos egzaminų poreikis.

Tiesa, dar nežinia, kiek šiųmečių abiturientų galės laikyti egzaminus. "Tokios informacijos kol kas neturime, nes iki birželio 3 d. kandidatai, turintys neigiamus pasirinkto egzamino dalyko metinius įvertinimus, gali atsiskaityti už paskirtus vasaros darbus ir, gavę teigiamą įvertinimą, laikyti pasirinktą brandos egzaminą", – komentavo V.Adaškevičienė ir pridūrė, kad dar yra jaunuolių, kurie gydytojų sprendimu yra atleisti nuo brandos egzaminų.

"Brandos atestatui gauti mokinys ir buvęs mokinys turi išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą (išskyrus tuos atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino direktoriaus įsakymu bus atleistas) ar atliko brandos darbą", - aiškino V. Adaškevičienė.

Egzaminai – ne pati maloniausia procedūra, tačiau kiekvienais metais daugybė jaunuolių dviem neapsiriboja. Anot V. Adaškevičienės, dažniausias variantas – keturi egzaminai. Daugiausia leidžiama pasirinkti šešis. Po tiek jų užsimojo laikyti ir savo jėgas išbandyti 45 kandidatai.

LRT nuotr.

Kaip viskas vyks?

Pandemija jau antrus metus koreguoja brandos egzaminų laikymo tvarką. Kaip ir pernai mokiniai bus išskaidyti mažomis grupelėmis. "Vienoje patalpoje – devyni kandidatai ir vienas vykdytojas. Iš viso ne daugiau kaip dešimt asmenų", – dėstė V. Adaškevičienė.

Atvykstant į brandos egzaminą būtina turėti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, būtina dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, galima turėti geriamojo vandens.

Į brandos egzaminą negalima vykti, jeigu pasireiškė ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.).

Jei paskirta privaloma izoliacija ir nepasibaigęs izoliacijos laikotarpis, abiturientas apie tai turi iš anksto informuoti atsakingus asmenis, ne anksčiau kaip nei 48 valandos iki egzamino atlikti PGR tyrimą.

Jei jo rezultatas – neigiamas ir egzamino dieną nebus ūmiai viršutinių kvėpavimo takų infekcijai būdingų požymių, o prieš patenkant į brandos egzamino centrą atliktas greitasis antigeno testas parodys neigiamą rezultatą, egzaminą galės laikyti.

Kaip informavo V. Adaškevičienė, susirgusiems prieš egzaminą teisės aktų nustatyta tvarka bus sudarytos sąlygos egzaminą laikyti pakartotinėje sesijoje arba nuo egzamino bus atleisti.

Norintys prieš egzaminą gali pasinaudoti teise atlikti profilaktinį tyrimą dėl COVID-19 ligos. Nemažai abiturientų jau yra pasiskiepiję – tai jie galėjo padaryti prioriteto tvarka.

Rezultatai – liepos vidury

Pagrindinės sesijos lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino rezultatus planuojama paskelbti liepos 15 d., visų kitų valstybinių brandos egzaminų balai bus viešinami liepos 23 d. Apeliacijas ketinama išnagrinėti iki rugpjūčio 3 d.

Pagrindinės sesijos paskutinis valstybinis brandos egzaminas – fizikos – numatytas birželio 21 d. Pagrindinė egzaminų sesija baigsis liepos 2 d.

V. Adaškevičienė priminė, kad pagrindinės sesijos rezultatai skelbiami ir brandos atestatai gali būti išduodami nelaukiant pakartotinės sesijos ar apeliacijos rezultatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viskas bus gerai

Viskas bus gerai portretas
Sėkmės abiturientams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių