Quantcast

A.Baukutė su R.Žilinsku vėl aiškinsis dėl parlamentinių išlaidų

Du parlamentarai - Asta Baukutė ir Rokas Žilinskas - vėl papuolė į etikos sargų nemalonę. A.Baukutė turės pasiaiškinti, kaip sugebėjo naudoti sudaužytą automobilį, o R.Žilinskas gali būti priverstas grąžinti už tariamą biuro nuomą sumokėtus mokesčių mokėtojų pinigus.

Naudojosi nevažiuojančia mašina?

A.Baukutės parlamentinių išlaidų panaudojimo ataskaitoje už paskutinį praėjusių metų ketvirtį mirga tradicinis skaičius - daugiau kaip 8,3 tūkst. litų sumokėta už šviesoforą nulaužusio visureigio nuomą. Tačiau dar 930 litų parlamentarė teigė sumokėjusi už mašinos eksploatavimą - kurą, tepalus ir t.t. Keistas skaičius, atsižvelgiant į tai, kad mašina sudaužyta rugsėjį ir, kaip portalui prisipažino pati A.Baukutė, iki šio mėnesio niekur nevažinėjo.

Seimo narė teigė neatsimenanti, kada visureigis buvo suremontuotas. „Jisai važinėja pas rinkėjus, dirba, dūzgia. „Remontas padarytas iš mano asmeninių lėšų, - priminė A.Baukutė. - Suremontavo ir važinėju pas rinkėjus. Tiksliai nepasakysiu, bet ir praeitą savaitę važinėjau labai daug, (...) galiu tikrai pasakyti, kad nuo Naujųjų metų tikrai važinėju.“ Tiesa, šis mėnuo jau nepriskirtinas paskutiniam praėjusių metų ketvirčiui, o A.Baukutė taip ir nepaaiškino, kam išleido minėtuosius 930 litų.

Be to, ji teigė atsižvelgusi į prokurorų pareikštus įtarimus, esą pasibaigus nuomos laikotarpiui ji mašiną galėtų įsigyti už likutinę vertę. „Pakeičiau jų rekomenduotus punktus (mašinos nuomos sutartyje - red. past.), kad nebūtų jokių nesusipratimų ir kad galėčiau toliau vykdyti savo, kaip Seimo narės, parlamentinę veiklą“, - sakė A.Baukutė.

Kaip jau skelbėme, dar maždaug 15 Seimo narių įtariami neteisėtai susitarę su mašinas nuomojančiomis įmonėmis dėl automobilių išpirkimo už likutinę vertę.

Kvies pasiaiškinti

Tokios žinios sukėlė nerimą Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkui Algimantui Salamakinui. Jis portalui teigė, esą A.Baukutė gali būti dar kartą kviečiama pasiaiškinti dėl parlamentinių išlaidų panaudojimo.

„Galbūt keitė tepalus, gal techninį aptarnavimą darė, - svarstė A.Salamakinas. - Išsiaiškinsime. Matysim pagal čekius. Tik dabar renkame duomenis iš visų Seimo narių ir atliekame kontrolę.“

Klius už butą ir ataskaitą

Dviem Seimo nariams jau netrukus gali tekti apsilankyti pas etikos sargus. Krikščionių partijos atstovas Rokas Žilinskas jau vasarį turės pasiaiškinti dėl galimai fiktyviai nuomojamo biuro, o liberalcentristas Artūras Melianas įtariamas melagingai nurodęs išlaidas Seimo nario ataskaitos spausdinimui.

Abejotinam biurui R.Žilinskas nurodė per tris mėnesius išleidęs daugiau kaip 5,1 tūkst. litų. Tačiau į biurą nuvykę etikos sargai rado įstaigą, vargiai primenančią Seimo nario biurą. „Buvau nuvažiavęs pažiūrėti, tam tikrų abejonių sukėlė. Ten tarsi jo biuras, bet yra laiptai žemyn, į rūsį, o rūsyje - buvusi kavinė. Radome vieną žmogų ten sėdintį, jis pasistatęs kompiuterį - neva tai dirba, o gal ir iš tiesų dirba. Tas biuras - tarsi kavinės rūbinė. Gruodžio mėnesį gavome skundą, kad ten nėra jokios veiklos, o pinigai nukeliauja į kažkieno kišenę. Išsamiai ištirsime, ar ten tiktai priedanga“, - sakė A.Salamakinas. Pasak jo, etikos sargai verdiktą dėl R.Žilinsko turėtų priimti jau pirmoje vasario pusėje.

A.Melianą etikos sargai stebi jau pusmetį. „Jis leidžia kažkokį tai laikraštį. Po trečiojo ketvirčio išsiaiškinome, kad tas laikraštis nėra ataskaita apie jo nuveiktus gerus ar nelabai gerus darbus. Pasirodė, kad tai kažkokia brošiūra, neturinti nieko bendro su ataskaitomis“, - sakė Etikos ir procedūrų komisijos vadovas.

Jeigu Seimo narių veikloje bus nustatyti pažeidimai, jie turės grąžinti neteisėtai panaudotas lėšas į biudžetą.

Seimas taupyti neišmoko

Naujausi Seimo narių parlamentinių išlaidų duomenys šokiruoja ir patį A.Salamakiną.

Tarp Seimo narių išlaidų - gėlės, tušinukai bei mašinų remontai už tūkstančius litų. Štai Valstiečių-liaudininkų sąjungai priklausantis parlamentaras Antanas Baura nurodė beveik 2,1 tūkst. litų išleidęs gėlėms ir suvenyrams.

Du Seimo nariai - konservatorius, buvęs ministras Rimantas Dagys bei „Tvarkos ir teisingumo“ delegatas Jonas Ramonas - mašinų remontui teigė išleidę beveik po 5 tūkst. litų. „Už penkis tūkstančius galima gerai „sukaltą“ mašiną atremontuoti“, - stebėjosi A.Salamakinas.

Tarp įtartinų automobilistų - ir dar vienas „prisikėlėlis“, šoumenas Antanas Nedzinskas. Jis savo automobiliui kas ketvirtį išleidžia solidžias sumas ir, A.Salamakino teigimu, bus tikrinamas.

Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį Seimo nariai parlamentinėms išlaidoms panaudojo daugiau kaip 1,25 mln. litų.

K.Rupulevičius neranda darbo

A.Baukutės vyras Kęstutis Rupulevičius, rugsėjį netekęs aplinkos ministro patarėjo posto, jau keturis mėnesius sėdi be darbo.

„Jis dabar bedarbis, ir nematau tame problemų. Tikrai su jumis neaptarinėsiu savo šeimos dalykų. Man atrodo, kad kiekvienai šeimai yra sunku, bet gyvenu taip, kaip visi, pinigų nepiešiu - juos uždirbu. Gyventi padoriai - sunkiau, bet patikimiau“, - į kalbas apie savo sutuoktinio darbo paieškas nesileido A.Baukutė.

Tiesa, darbo paieškos nėra vienintelis K.Rupulevičiaus rūpestis. Jis mėgina panaikinti teismo sprendimą, kuriuo jam uždrausta 4 metus ir 3 mėnesius sėsti prie automobilio vairo. Tokia nuobauda jam paskirta už garsiąją avariją, kuomet jis su tuo pačiu visureigiu trenkėsi į šviesoforą Vilniaus centre ir paspruko iš įvykio vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių