Quantcast

Žmogaus teisių komitetas pritarė neteisėtų migrantų apgręžimo įteisinimui įstatymu

  • Teksto dydis:

Seimo Žmogaus teisių komitetas trečiadienį pritarė neteisėtai į Lietuvą atvykusių migrantų apgręžimo įteisinimui įstatymu.

Kaip teigė komiteto pirmininkas, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius toks sprendimas priimtas „pro sukąstus dantis“, suteikiant teisės aktui „žmogišką veidą“.

Pasak jo, įstatyme patikslinta, kad apgręžimas būtų galimas tik pasienio ruože.

„Individualaus vertinimo metu Valstybės sienos apsaugos tarnyba pareigūnai galės taikyti išimtį, jei asmens gyvybei ar sveikatai gresia pavojus“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė politikas.

Individualaus vertinimo metu Valstybės sienos apsaugos tarnyba pareigūnai galės taikyti išimtį, jei asmens gyvybei ar sveikatai gresia pavojus.

Jis pabrėžė, kad savo siūlymais komitetas pabandė „sutaisyti tai, kas nepataisoma“.

„Lietuva ir toliau privalo dėti visas įmanomas pastangas, kad Baltarusijos ir Rusijos diktatoriai nebevykdytų prekybos žmonėmis schemų, siųsdami žmones per miškus į Europos Sąjungos teritoriją“, – sakė T. V. Raskevičius.

Jis atkreipė dėmesį į Teisingumo ministerijos siekį dėl neteisėtos migracijos patraukti Baltarusiją patraukti į tarptautinę atsakomybę.

Valstybės sienos ir jos apsaugos bei Užsieniečių teisinės padėties įstatymų pataisas parengė Vidaus reikalų ministerija. Jomis siekiama įtvirtinti migrantų apgręžimą pasienyje, iki šiol vykdomą vadovaujantis vidaus reikalų ministrės įsakymu.

Įstatymų pataisomis norima įtvirtinti tokią galimybę valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu.

Pagal projektą, nuostata dėl apgręžimo būtų taikoma individualiai kiekvieno užsieniečio atžvilgiu, ji būtų netaikoma, kai siekiama užtikrinti užsieniečių, besitraukiančių nuo karinės agresijos, persekiojimo, patekimą ar humanitarinį patekimą į Lietuvos teritoriją.

Neįleidžiamiems užsieniečiams turėtų būti atliktas pagalbos poreikio įvertinimas. Jei būtų nustatyta, kad jos reikia, migrantams būtų suteikiama reikalinga neatidėliotina medicinos ar kita būtinoji pagalba.

Numatyta, kad pakeitimai, pritarus Seimui, įsigaliotų nuo birželio 1-osios dienos.

Kritikai sako, kad Lietuvos veiksmus apgręžiant migrantus atgal į Baltarusiją galima laikyti išstūmimais, kurie pažeidžia tarptautinę teisę. Vyriausybė apgręžimą teisine kalba įvardija kaip užsieniečio neįleidimą į Lietuvą, nors jie ir būna jau kirtę sieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Seniai laikas ,tu fasistu mums nereikia,istorija dave mums pamoka gera, ne vieno begancio,savu uztenka,

Atacams

Atacams portretas
Vyti visas bjaurybes is Lietuvos, ypac slaviskos kilmes rasistus ir bulbasus!

>Anonimas

>Anonimas portretas
ziurek i savo nupiepusi karlika, jis jau prie liepto galo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių