Quantcast

Žaliųjų dešimtukas: dešimt žalsvų atspalvių

Pusė dešimtuke jau yra kandidatavę su kitomis partijomis, o du – net buvę tarp jų lyderių. Pora prisiekusių žaliųjų, bet kiti – kas iš kalbininkų, kas iš teisininkų, kas iš švietimo bendruomenės ar verslo elito.

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią žinią apie save partijos siunčia rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama Žaliųjų partijos elitą.

Ekspirmininkas – su socialdemokratais

Iki 2016-ųjų Žaliųjų partijos pirmininku buvęs Linas Balsys iš posto pasitraukė po praėjusių Seimo rinkimų, kurie vėl buvo sėkmingi jam, bet vėl nesėkmingi jo vadovaujamai partijai. Sako bandęs ją keisti, mat ji iš pradžių formavosi kaip aplinkos apsaugos valdininkų partija, norėjo ją padaryti europietiškų žaliųjų partija. Bet susidūrė su tam tikra stagnacija, kai kurių žmonių manymu, kad tai jų kišeninė partija. Nebuvo žaliesiems palankūs ir rinkėjai. Tad, dar kiek pabuvęs eiliniu partijos nariu, nors jokios veiklos su ja nebevykdęs, maždaug prieš metus L.Balsys ją paliko.

"Mano ideologija ir toliau tokia pati, o į rinkimus einu su socialdemokratais, nes jie neblogai žaliai mąsto. Manau, su jais perspektyvu, o su Žaliąja partija, ypač pamačius jų sąrašą, – ne, – sako jau treti metai prie Socialdemokratų frakcijos, bet ne partijos prisijungęs L.Balsys. Jis stebisi: Algirdas Butkevičius ar Vydas Gedvilas gyvenime nesiangažavo kaip žalieji, o pažiūrėjus į visus jų balsavimus Seime turbūt paaiškėtų, kad balsavo priešingai. Tarp žaliųjų jam neteko matyti ir nemažai kitų esančių sąraše. "Negalima priimti atsitiktinių žmonių į sąrašą manant, kad jie žinomesni ir todėl partija gaus vieną kitą papildomą balsą. Kad už ją balsuotų, partijai reikia stiprinti ideologiją, o ne ieškoti ryškesnių veidų", – mano L.Balsys.

Žaliųjų dešimtuke – kitų partijų elite žibėję ekspremjeras A.Butkevičius (dešinėje) ir V.Gedvilas. (kairėje) (K. Kavolėlio/Fotobanko ir P. Paleckio/Fotobanko nuotr.)

Nebent labai užsislėpę

Atvėrus Žaliųjų partijos tinklalapį užplūsta žalia spalva, o galiausiai pasirodo užrašas "Daugybė daiktų atrodo žali. Bet tik iš tikrųjų žali sužaliuoja" ir nuoroda, kad ši partija – tikrai žalių. Vis dėlto dauguma pirmojo rinkimo dešimtuko lig šiol buvo nebent labai gerai užsislėpę žalieji.

Paskelbus, kad su šia partija kandidatuos buvęs socialdemokratų pirmininkas ekspremjeras A.Butkevičius, šaipytasi, kad pomidoras iš žalio tampa raudonas, o čia bandoma padaryti atvirkštinį procesą.

Pats A.Butkevičius sako nesantis šios partijos narys, pats save išsikėlė Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje, o į partijos sąrašą ėjęs, kad galėtų dalyvauti debatuose, nes vienmandatininkams tokios galimybės menkesnės.

Žaliųjų partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas sako dažnai sulaukiantis klausimo, kodėl A.Butkevičius yra jų sąraše, ir turintis į jį atsakymą: tose srityse, kuriose jam teko dirbti su Vyriausybe, politikais, A.Butkevičiaus pozicija – ir kaip premjero, ir kaip žmogaus – sutapo su žaliųjų.

Beje, po socialdemokratų skilimo A.Butkevičius buvo prisijungęs prie "socialdarbiečių" frakcijos (bet ne partijos), paskui trumpam – prie buvusios "Tvarkos ir teisingumo" frakcijos "Lietuvos gerovei", kur puoselėjo planus gauti ekonomikos ir inovacijų ministro postą, o nuo šių metų sausio pasuko į Mišrią Seimo narių grupę. Ir štai po klajonių jis – trečias žaliųjų sąraše. Nors tokios partinės klajonės nėra unikalios, bet vis dėlto tai anomalija.

Gyvenime nesiangažavo kaip žalieji, o pažiūrėjus visus jų balsavimus Seime turbūt paaiškėtų, kad balsavo priešingai.

Negarsėjo kaip žaliasis ir dabar aštuntas jų sąraše Darbo partijos elitui anksčiau priklausęs Vydas Gedvilas. Jis triskart su Darbo partijos nariais išrinktas į Seimą, net buvo jų deleguotas į Seimo pirmininkus. Bet šiame poste buvo neilgai: pasitraukė paklusęs Viktoro Uspaskicho reikalavimui jį užleisti vadui nuolankesnei Loretai Graužinienei.

Paskui V.Gedvilo partiniai keliai pasuko pas "socialdarbiečius". Kaip jų atstovas, jis pretendavo tapti Žemės ūkio ministerijos kancleriu. Galiausiai posto negavo, o iš šios partijos pernai spalį pasitraukė, tiesa, tikino, kad tai tarpusavyje nesusiję.

Bet V.Gedvilas ryškia politine lyderyste nepasižymėjo, o jo šlovė, kaip Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio, pirmą kartą krepšinio istorijoje ją atvedusio iki Europos čempionių, lig šiol gyva. "Šiems rinkimams buriama krepšininkų partija, tad gal būtų logiškiau, jei žinomas krepšinio treneris eitų su savo srities žmonėmis. Bet gal jis labai sužaliavo?" – svarsto L.Balsys.

Šeštos sąraše Rūtos Andriuškevičienės pavardė visuomenėje taip pat žinoma, tačiau kitame nei žaliųjų tiek problematikos, tiek ir partijos kontekste. Ji – mokytoja, Lietuvos mokytojų sąjūdžio įkūrėja ir pirmininkė, profesinės sąjungos "Sandrauga" tarybos narė, Lietuvos trišalės tarybos ir jos Švietimo komiteto narė. Pernai ji kandidatavo, bet nesėkmingai į Kauno miesto merus ir savivaldybės tarybą, jos pavardė buvo pirma partijos, tik kitos – Centro – sąraše.

Po jos sąraše einantis Antanas Smetona – irgi garsus visuomenėje žmogus, bet taip pat ne kaip žaliasis. Jis – kalbininkas, humanitarinių mokslų daktaras, Vilniaus universiteto dėstytojas, buvo Filologijos fakulteto dekanas, išbandė save ir kaip TV laidos "Krašto garbė" vedėjas. Bet politikoje jis – debiutantas. Visi kiti dešimtuke – buvę Seime ar savivaldybių tarybose ar į juos kandidatavę.

Į politiką nutaręs nerti populiarus kalbininkas A.Smetona lig šiol žaliosiomis idėjomis negarsėjo. (V. Skaraičio/Fotobanko nuotr.)

Devintas sąraše – taip pat žinomas, bet irgi kitoje srityje – teisininkas, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius ir buvęs dekanas, habilituotas teisės daktaras Vytautas Nekrošius. Beje, jis – partijos pirmininko R.Lapinsko buvęs kursiokas.

O tarp emigrantų, bet ne tarp žaliųjų geriau žinomas dešimtuką užbaigiantis Dovydas Petrošius, asociacijos "Eks Emigrantai" įkūrėjas ir prezidentas. Prieš šešerius metus grįžęs iš užsienio jaunuolis pradėjo burti grįžtančių tautiečių savitarpio pagalbos bendruomenę, kurioje šiandien per 20 tūkst. narių.

Iš tikrųjų žaliuoja

Žaliausi dešimtuke – du jauni šios srities judėjimų aktyvistai. 28-erių Ieva Budraitė – sąraše iš karto po partijos pirmininko. Bet pelnytai: ji – ir Jaunųjų žaliųjų organizacijos, ir Sąjūdžio prieš Astravo AE, ir Sąjūdžio už Lietuvos miškus viena iš steigėjų ir valdybų narė, nuo 2018 m. – Žaliosios politikos instituto vadovė. Pagal išsilavinimą viešosios politikos analizės magistrė aktyviai reiškia savo nuomonę viešumoje.

Plynai iškirstame miške pristatydami savo programą Žaliųjų partijos pirmininkas R.Lapinskas ir jo pavaduotoja I.Budraitė žadėjo gamtos apsaugą paversti lygiaverčiu politinės diskusijos elementu. (lzp.lt nuotr.)

Prie Žaliųjų partijos I.Budraitė prisijungė vos 22-ejų, dabar yra jos pirmininko pavaduotoja, dirbo partijos administracijos vadove. Pernai rugsėjį ji jau kandidatavo į atsilaisvinusią Seimo nario vietą sostinės Žirmūnų apygardoje, bet nesėkmingai – surinko vos 4 proc. balsų. Bet nebuvo ir paskutinė: liko šešta tarp vienuolikos varžovų.

Aplinkosauginių judėjimų bendruomenei gerai žinomas ir 34-erių Laurynas Okockis. Dabar Valstybės sienos apsaugos tarnyboje dirbantis tarptautinio bendradarbiavimo specialistas 2012 m. su bendraminčiais inicijavo Lietuvos žaliųjų susivienijimą (Žali.LT), buvo jo vadovas, dabar – pavaduotojas, jis – vienas iš Jaunųjų žaliųjų organizacijos steigėjų, neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius, Ornitologų draugijos, Sąjūdžio prieš Astravo AE tarybos narys. Jau vienuolika metų jis neatlygintinai jaunimui skaito paskaitas gamtosaugos temomis.

Žaliųjų partijoje jis nuo 2012 m. Dabar sąraše – penktas, o 2016 m. rinkimuose buvo trečias. Beje, jis vienintelis šios partijos dešimtuke buvo ir prieš ketverius metus. L.Okockis yra kandidatavęs į Druskininkų tarybą, Europos Parlamentą, bet kol kas sėkmė rinkimuose jo nelydėjo.

Beje, prieš ketverius metus traukdamasis iš partijos pirmininko posto L.Balsys ir siūlęs kam nors iš žaliosioms idėjoms atsidavusio partijos jaunimo aplink save burti bendraminčius. Bet partija pirmininku išsirinko iki tol tarybos pirmininko pareigas ėjusį teisininką, verslininką, atsinaujinančios energetikos ekspertą R.Lapinską. Jis jau dešimtmetį investuoja į atsinaujinančiąją energetiką, buvo Biomasės energetikos asociacijos "Litbioma" vienas iš steigėjų ir vienuolika metų jos prezidentas, šiuo metu – valdybos narys, pastaruosius ketverius metus buvo Pasaulio biomasės energetikos asociacijos prezidentas. 2011 m. kartu su žalias idėjas palaikančiais kolegomis įsteigė VšĮ Žaliosios politikos institutą, šiemet – Nacionalinio neliečiamojo miško paramos fondą. Nuo pat Lietuvos žaliųjų partijos įsteigimo 2011 m. yra jos narys.

"R.Lapinskas – puikus žmogus, puikus verslininkas, turi ir idealizmo. Bet jei turi biokuro verslą, tai savas verslas ir svarbus", – svarsto L.Balsys.

Beje, paties R.Lapinsko visiškai netrikdo, kad dešimtuke žaliųjų entuziastų – mažuma: "Žaliųjų partija – ne koks sodininkų klubas, o klasikinė politinė partija su visų klausimų spektru. Mums rūpi visi klausimai. Esminis skirtumas, kad į politinį diskursą įtraukiamas gamtosaugos aspektas."

Jis sakosi nesąs naivus, supranta, kad gal kas šioje partijoje atsidūrė laikinai. Bet teigia, kad žaliųjų politika turi natūralią savybę traukti geros valios žmones, kuriems rūpi ateitis, o vienintelis kelias – žaliasis.

Pusė – partiniai migrantai

R.Lapinsko netrikdo ir tai, kad pusė dešimtuko jau buvo susisiejusi su kitomis partijomis. A.Butkevičius – socialdemokratų buvęs lyderis, V.Gedvilas – buvęs Darbo partijos elite, R.Andriuškevičienė anksčiau atstovavo Centro partijai, D.Petrošius yra kandidatavęs su Liberalų sąjūdžiu, o ketvirta sąraše Gema Umbrasienė – buvusi ilgametė aktyvi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė, Panevėžio skyriaus pirmininkė, pirmoji šio miesto merė po nepriklausomybės atgavimo, buvusi Panevėžio apskrities viršininkė. Nuo 2002 m. ji – šio miesto savivaldybės tarybos narė, šįsyk į tarybą ir merus kandidatavusi jau kaip Žaliųjų partijos atstovė. Iki tol ją kėlė LVŽS.

Tačiau 2015 m. ji pateko į partijos pirmininko Ramūno Karbauskio nemalonę. LVŽS Panevėžio skyriaus veikla sustabdyta, G.Umbrasienė pašalinta iš partijos. Politikė įtarė, kad čia ranką pridėjusi ir paskui skandalingai pagarsėjusi R.Karbauskio artima bendražygė Greta Kildišienė.

Netrukus politikos veteranė ėmėsi steigti naują partiją, pavadintą "Neapmokestinamųjų pajamų didinimas" (NPD), kuri buvo siejama su parlamentaru Nagliu Puteikiu. Bet Teisingumo ministerija jos neregistravo ir dėl klaidinančio pavadinimo, ir dėl minimalaus narių skaičiaus. Tada G.Umbrasienė rado politinį prieglobstį tarp žaliųjų.

Beje, nors pusė dešimtuko – partiniai migrantai, dabar visi, išskyrus A.Butkevičių, yra Žaliųjų partijos nariai. R.Lapinskas džiaugiasi, kad R.Andriuškevičienė partijos narė tik nuo šio pavasario, bet jau atgaivino Kauno skyrių, yra šio skyriaus vadovė. A.Smetona ir V.Gedvilas prie partijos prisijungė pernai rudenį, o V.Nekrošius – jau treji ketveri metai, ir yra Molėtų savivaldybės narys nuo Žaliųjų partijos.

"Kad vienas kitas – buvęs kitų partijų narys, tai jie nusikaltimo nepadarė, tai paplitęs reiškinys. Bet džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad mums nereikia skolintis sąrašo vedlio – patys prisiimame atsakomybę", – sako R.Lapinskas, pridurdamas, kad visame sąraše patyrusių politikų – tik penki: ekspremjeras, Seimo buvęs pirmininkas, du buvę ministrai – Raimundas Šukys ir Artūras Melianas, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus. "Ir nė dėl vieno jų nėra kilę klausimų, susijusių su korupcija. Mums tai buvo pagrindinis dalykas", – pabrėžia partijos pirmininkas.

Tiesa, į tokius klausimus tenka atsakinėti jam pačiam, mat jis buvo vienas iš įmonių grupės "Rubicon" (vėliau – "Icor") steigėjų ir akcininkų. "Rubicon" skandalingai pagarsėjo, kai į viešumą pateko jos juodoji buhalterija su daugybės politikų inicialais ir nurodytomis sumomis šalia jų, o Artūrui Zuokui nuo tų laikų taip ir prilipo pravardė Abonentas.

Šiandien R.Lapinskas aiškina: "2004 m., kai vyko tie dalykai, vedžiau ilgą diskusiją su savo buvusiais partneriais ir nesugebėjau įrodyti, kad teisybė mano pusėje. Tad 2008 m. pradėjau trauktis iš visų "Rubicon" valdybų, o 2010 m. visai išėjau. Pagrindinė to priežastis – aš nepritariau agresyviai verslo plėtrai, kuri praktikuojama. Džiaugiuosi, kad taip pasielgiau." Jam asmeniškai teisėsauga pretenzijų nereiškė.

Dauguma pirmojo rinkimo dešimtuko lig šiol buvo nebent labai gerai užsislėpę žalieji.

Po to verslininkas ėmė investuoti į atsinaujinančios energetikos, nekilnojamojo turto, pramogų verslo įmones. Jis nuolat patenka į turtingiausių politikų sąrašus, pavyzdžiui, TV3.lt portalo skaičiavimais, pernai jis turėjo sukaupęs turto už 7,68 mln. eurų, jo valdoma bendrovė "Seven Entertainment" sėkmingai valdo "Siemens" ir "Cido" arenas ir bilietų pardavimo sistemą "Tiketa". Pagal turtus jis buvo trečias tarp visų kandidatų savivaldos rinkimuose.

Tiesa, rinkimuose tokia sėkmė nelydėjo: kandidatuodamas į Vilniaus merus jis tepelnė 0,47 proc. balsų.

Tikisi turėti frakciją

2011 m. įsteigtai Žaliųjų partijai (tada – Žaliųjų sąjūdžiui) rinkimuose nesiseka. 2012-aisiais į rinkimus ėjo bendru sąrašu kartu su LVŽS, bet telaimėjo vieną mandatą, tiksliau, laimėjo L.Balsys vienmandatėje apygardoje. Po ketverių metų istorija pasikartojo: L.Balsys laimėjo, partija – ne. Pernai savivaldybių tarybose iš 1 052 mandatų žalieji pelnė penkis, dar porą pateko į tarybas kaip visuomeninių rinkimų komitetų atstovai.

Partijos ekspirmininkas L.Balsys netiki Žaliųjų partijos sėkme ir šiuose rinkimuose, nes praėjo tas laikas, kai buvo galima tikėtis, kad už grynai nišines žaliąsias idėjas kažkas labai balsuos. Dabar visos partijos tik ir žaliuoja – gamtą saugo, žiedinę ekonomiką skatina, nes privalome vykdyti europines žaliosios politikos direktyvas.

Pasak jo, jei tokia partija nori laimėti balsų, reikia turėti kitokią narių bazę. "Žalią verslą plėtojantis turtingas verslininkas nori turėti žalią partiją ir ją turi. Tai nerimta. Turi susiburti bendraminčių būrys", – mano L.Balsys. Perklaustas, ar, kalbėdamas apie verslininką, jis turi omeny konkrečiai dabartinį partijos pirmininką, sako, kad kalba apskritai, bet taip, R.Lapinskas – vienas tokių.

Bet iš L.Balsio partijos vairą perėmęs R.Lapinskas trykšta optimizmu: "Išsigryninome, dabar žinome, kokia kryptimi norime vesti Lietuvą. O kai po poros savaičių paskelbsime savo šešėlinę vyriausybę, žmonės supras, kad mes esame pasirengę." Pasak jo, partija kelia sau tikslą tapti parlamentine, turėti savo frakciją Seime.

Iš tiesų kiekybiškai jos kandidatų sąrašas gerokai pilnesnis nei per praėjusius rinkimus: daugiamandatėje kelia 126, vienmandatėse 56 savo atstovus, o 2016 m. – atitinkamai 38 ir 10. Tačiau visuomenės apklausose ši partija dažniausiai lieka eilutėje "Kitos", kurioms nelieka nė 1 proc. balsų.


Žaliųjų partijos dešimtukas

1. Remigijus Lapinskas

2. Ieva Budraitė

3. Algirdas Butkevičius

4. Gema Umbrasienė

5. Laurynas Okockis

6. Rūta Andriuškevičienė

7. Antanas Smetona

8. Vydas Gedvilas

9. Vytautas Nekrošius

10. Dovydas Petrošius


Statistika

Esami Seimo nariai: 1

Esami savivaldybių tarybų nariai: 2

Buvo 2016 m. rinkimų sąrašo dešimtuke: 1

Amžius: nuo 28 iki 62 metų, vidurkis 50,6 metų

Lyčių lygybė: 7 vyrai, 3 moterys

Politikos debiutantai: 1

Partijų perbėgėliai: 5

Ne partijos nariai: 1

Kontroversiški atvejai: 1



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ž. Valstiečių Beretininkė

Ž. Valstiečių Beretininkė portretas
Yra net penki.....makaliai ....................tame lyderių dešimtuke . Primenu, jog tikrasis Makalius , didžiąja raide rašomas , yra turizmo verslininkas , makaluoja po planetą mūsų : )

Buvęs komunistas

Buvęs   komunistas portretas
Butkevičiui reikia prisiblatninti prie bet kurios partijos , kad iki pensijos ramiai pratrauktų .

Remygos kaimynas

Remygos kaimynas portretas
Pirmyn Lapinai padaryk tvarka tu gali
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių