Quantcast

Z. Vaigauskas apie siūlymą keisti rinkimų sistemą: nebūtų pražūvančių balsų

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) narių Gedimino Kirkilo ir Juozo Bernatonio bei buvusio Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, dabartinė Seimo rinkimų sistema neatitinka rinkėjų poreikių, kurie, anot jų, nori balsuoti už asmenybes.

Dėl to, sako politikai, jie inicijuoja diskusiją, į kurią norima įtraukti ne tik politinių partijų lyderius, tačiau ir ekspertus.

„Mes prieš kiekvienus rinkimus pakeičiame beveik trečdalį apygardų ribų. Suformuojame vienmandates apygardas, kurios neatspindi jokios bendruomenės. (...) Didelės prasmės išsaugoti tą mažoritarinę dalį nėra, jau nekalbant apie tai, kad mes praktiškai išrenkame dviejų rūšių parlamentarus ir tas atsispindi Seimo darbe, ypatingai svarstant biudžetą. O svarbiausia priežastis – mūsų žmonės, rinkėjai nori balsuoti už asmenybes. Šitas projektas būtent suteikia tokią galimybę“, – trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Kirkilas.

„Į diskusiją reikės įtraukti ne tik politinių partijų lyderius, (...) įtraukti reikėtų ir ekspertus“, – teigė LSDDP lyderis.

Jam antrino ir LSDDP narys, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas J. Bernatonis. Idėja, kad Lietuvoje reikia keisti esamą parlamento rinkimų sistemą, anot politiko, jam kilo, kai jis dirbo ambasadoriumi Estijoje.

„Pradėjau domėtis ir susipažinau su ta sistema, kuri yra ženkliai modernesnė ir supratau, kad ji labiau atitinka mūsų rinkėjų lūkesčius“, – kalbėjo J. Bernatonis.

Jo teigimu, kuriant dabartinę Seimo rinkimų sistemą Aukščiausioje Taryboje buvo labai skubėta.

„Tokia sistema – likusi mažoritarinė – yra Baltarusijoje, kur yra galimybė nuspręsti, kas bus išrinkta ir iš dalies, pusiau Lietuvoje. Ir Lenkija, ir Latvija, ir Estija grįžo prie tų rinkimų sistemų, kai jos buvo tuomet, kai jos buvo išties laisvos, nepriklausomos valstybės“, – tvirtino parlamentaras.

Buvęs VRK pirmininkas Z. Vaigauskas taip pat teigė, kad siūlomi pakeitimai būtų patogesni rinkėjams.

„Jeigu keičiasi gyventojų skaičius, tai keičiasi ne apygardos, kaip dabar, (...), o keičiasi mandatų skaičius“, – apie siūlomų pokyčių privalumus kalbėjo Z. Vaigauskas, paaiškinęs, kaip atrodytų Seimo rinkimai, įgyvendinus siūlomus pakeitimus.

„Svarbiausia, kad nebus pražūvančių rinkėjų balsų“, – konstatavo Z. Vaigauskas, pabrėžęs, kad įgyvendinti pokyčiai taip pat taupytų valstybės lėšas.

ELTA primena, kad LSDDP pirmininkas G. Kirkilas, pirmadienį susitikęs su prezidentu Gitanu Nausėda aptarė „socialdarbiečių“ siūlymą parlamento rinkimuose atsisakyti vienmandačių apygardų. Pagal šį sumanymą, Lietuvoje turėtų būti sudaryta 13 daugiamandačių apygardų. Taip pat yra numatyta galimybė steigti papildomą apygardą užsienio lietuviams.

Partijos kiekvienoje apygardoje keltų savo kandidatų sąrašus, o save savarankiškai iškėlę kandidatai būtų surašyti į atskirą sąrašą. Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad rinkėjas balsuotų tik už vieną pasirinktą kandidatą. „Socialdarbiečiai“ pabrėžia, kad pokyčiai, jeigu šiems būtų pritarta, įsigaliotų 2024 m. Seimo rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha nepakeiciams vaigauskas pragydo...

cha  nepakeiciams  vaigauskas  pragydo... portretas
po kiek siandienai maisas balsu VRK turgelyje ?????

...

... portretas
CHM: "Taip pat yra numatyta galimybė steigti papildomą apygardą užsienio lietuviams" - o KAM ta Žiurkių apygarda? Nes - tie kurie išvykę laikinai, tie lieka SAVO apygardose; kurie JAU pilnai parsidavė svetimiems, tai jie PATYS prarado teisę mums gyvenimą lemt.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Vėl komunizmas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių