Quantcast

Ž. Vaičiūnas viliasi, kad EK priims politinius sprendimus dėl Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuvos energetikos ministras viliasi, kad Europos Komisija (EK) priims politinius sprendimus dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės (AE) elektrinės. Pasak Žygimanto Vaičiūno,  Europos Sąjungos įsitraukimo techniniu lygiu nebeužtenka.

„Girdint Baltarusijos pareiškimus apie planus paleisti Astravo AE artimiausiais mėnesiais ir žinant, kad europinių streso testo reikalavimai iki šiol nėra įgyvendinti, akivaizdu, kad ES įsitraukimo techniniu lygiu nebeužtenka. Laukiame aktyvių EK politinių sprendimų ir lyderystės sprendžiant milijonams ES piliečių aktualią problemą ir grėsmę“, – pranešime sako Ž. Vaičiūnas, pirmadienį dalyvavęs ES energetikos ministrų vaizdo konferencijoje.

Ministro teigimu, bendras EK ir ES branduolinės saugos reguliavimo institucijos (ENSREG) vizitas į Baltarusiją ir po to sekęs EK kreipimasis į Baltarusiją kol kas nedavė rezultatų – nėra jokių garantijų, kad bus įgyvendinti branduolinės saugos reikalavimai iki Astravo AE paleidimo bei sukurtas nuolatinis stebėsenos mechanizmas, pranešė Energetikos ministerija.

Ž. Vaičiūnas sako, kad Baltarusijai, ignoruojančiai šiuos reikalavimus, turi būti pasiųstas aiškus politinis signalas, kad tai turės pasekmių ES ir Baltarusijos klausimuose.

„Kita vertus, EK ir ES nesiimant ryžtingų veiksmų, ES savo rankomis rizikuoja atidaryti „Pandoros skrynią“ – ateityje bet kuri šalis ES pašonėje galės statyti atominę elektrinę ir turės teisę ignoruoti branduolinę saugą. Tai pavojingas precedentas, kuriam privaloma užkirsti kelią“, – sako Ž. Vaičiūnas.

Ministerija pažymi, kad branduolinės saugos Astravo AE klausimai keliami nuolat – tai yra trečias iš eilės ES energetikos ministrų susitikimas, kuriame Lietuvos iniciatyva šis klausimas įtraukiamas į darbotvarkę.

Ž. Vaičiūną pastaruoju metu aktyviai kritikuoja opozicija – konservatorių ir liberalų atstovai reikalauja jį nusišalinti nuo derybų, kuriomis su kitomis Baltijos šalimis mėginama susitarti dėl elektros pirkimo sąlygų iš trečiųjų šalių vos tik pradės veikti Astravo AE. 

Pasak oponentų, ministro siūlomas susitarimo projektas per mažai ambicingas ir neužtikrina Latvijos ir Estijos įsipareigojimo nepirkti elektros iš Baltarusijos ar Rusijos. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius taip pat teigia, kad Ž. Vaičiūno siūlymas neatitinka Lietuvos interesų.

Energetikos ministras teigia, kad jo siūlomas kompromisinis variantas jau leistų užtikrinti Lietuvos priimtą vadinamąjį „antiastravinį“ įstatymą.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius pirmadienį paragino Lietuvos Vyriausybę pritarti ekonomikos ir energetikos ministrų lygiu suderintai politinei deklaracijai, pasak jo, „kas buvo pasiūlyta, yra geriausias visų pusių kompromisas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Normaliam elektrinės darbui būtina KRUONIO elektrinė o mums reikalinga elektra ,kodėl MŪSŪ žmonės nori kad mums būtų blogai ,norėdamas uždaryti turi Rusijai gražinti 10 milijardų dolerių ,nejaugi belarusai turi kentėti

Anonimas

Anonimas portretas
Koks nususęs tas mūsų ministras...ir vis dar kažko tikisi..lauk šuneli, kol padvės. kumelė...

Algirdas

Algirdas portretas
Siulau pasidometi Ziono atomine elektrine -ji yra apie 35 mylios i siaure nuo Chikagos-ji susprogo.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių