Quantcast

W. Tomaszewskis: rezultatai Vilniaus rajone – politinio turgaus pasekmė

Rezultatai Vilniaus rajone – „politinio turgaus“, šalies vadovų intervencijos pasekmė, jų negalima vadinti laisvais, sako Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Waldemaras Tomaszewskis.

Partijos atstovai taip pat teigia dar vertinantys informaciją dėl galimų rinkimų pažeidimų ir svarstys, ar kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją.

„Konstatuojam tą faktą – po nešvarios ir nešališkos kampanijos rinkimų negalima pavadinti laisvais, deja“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė W. Tomaszewskis.

Anot jo, rezultatus, kai Vilniaus rajone pirmą kartą nuo 1995 metų šios partijos kandidatas, šįkart –  Waldemaras Urbanas, pralaimėjo užleisdamas vietą socialdemokratui Robertui Duchnevičiui, partija sutiko „ramiai“.

„Pasitikome ramiai, prognozavom panašią situaciją. Tai vadinu situacija, kadangi tai nėra kažkoks pralaimėjimas, tai yra pasekmė politinio turgaus, kada vienijasi ne tik partijos, kurios nedalyvauja net nedalyvauja rinkimuose šioje apygardoje, bet ir aukščiausi šalies vadovai kreipėsi naudodamiesi savo tarnybine padėtimi, kreipėsi ir palaikė vieną iš kandidatų“, – kalbėjo partijos vadovas.

Pasitikome ramiai, prognozavom panašią situaciją.

Anot jo, nuolatinių rinkėjų ši partija rajone turi apie 40 proc., Vilniaus rajone gyvena 42 proc. lenkų tautybės gyventojų.

„O Waldemaras Urban gavo virš 49 proc., taigi rezultatas, kaip matote, iš šių skaičių išplaukia, yra geras“, – sakė W. Tomaszewskis.

Jo teigimu, Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus rezultatus aptikta ir pažeidimų. Rudaminoje, anot partijos vadovo, tarp kandidatų esant vos kelių šimtų balsų skirtumui, apie šimtas jų buvo „paslėpti“, priskirti socialdemokratų kandidatui. 

„Pastebėjo po pusvalandžio atstovai kiti, bet čia ryškus pavyzdys nesąžiningų rinkimų, kada komisijos nariai paslepia šimtą balsų, skiria kitiems kandidatams. Jei yra tokia nesąžininga kova, tokių nepastebėtų įvykių gali būti dar daugiau“, – teigė W. Tomaszewskis.

Vilniaus rajone iš viso dirbo apie 800 stebėtojų – daugiau nedirbo nė viename rajone. Partijos lyderis teigė, kad kai kurie stebėtojai rinkimuose trukdė pareikšti valią rinkėjams. W. Tomaszewskis spaudos konferencijoje tvirtino, kad ties apylinkėmis budėjo „sukarintų struktūrų“ atstovai.

„Kai kažkas atvažiuoja balsuoti, kaimyną paveža, iškart dešimt stebėtojų, sukarinta struktūra terorizuoja, negali įeit į apylinkę“, – kalbėjo partijos vadovas.

Namuose balsavusieji asmenys, anot jo, juto psichologinį spaudimą, kai į namus ateidavo iki aštuonių stebėtojų. Pagrindiniu pažeidimu jis įvardijo trukdymą pasinaudoti rinkimų teise, visgi nepatikslino, ar ketina kreiptis į teisėsaugą.

Partijos lyderis savo pasisakyme ne kartą akcentavo, kad pralaimėti galima tik sąžiningoje kovoje.

„Kadangi pralaimėti galima tik kovoj sąžiningoj, kai laisvi rinkimai, mes šitą rinkimų antrą ratą negalim pavadint laisvais, tai pralaimėjimo nėra, tiktai konstatuojamas faktas pagal VRK duomenis – mūsų kandidatas nėra pirmas, tą galime konstatuot, nieko daugiau. VRK pranešimai po teismo sprendimo anuliuojami, masiškai anuliuojami“, – kalbėjo W. Tomaszewskis.

„Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga Vilniaus rajone pelnė daugumą taryboje, iš 31 mandato 18 atiteko šiai partijai.

Mero posto siekęs W. Urban teigė, jog meras R. Duchnevičius turės paisyti gyventojų interesų, tuomet ir taryba dirbs vienu požiūriu.

„Jeigu meras matys gyventojų interesą virš savo interesų, tai taryba su meru bendradarbiaus ir dirbs vienu požiūriu. Reikia pabrėžt, kad mero funkcija tarybos veikloj kaip moderatoriaus, jis neturės balso teisės. Taip, meras galės kaišiot pagalius į ratus, jei matys savo interesą aukščiau gyventojų interesų. Taip, galės stabdyt projektus, darbas nebus toks sklandus, viskas priklauso noro ir bendro matymo“, – teigė W. Urban.

Anot jo, partija kol kas renka informaciją dėl pažeidimų ir spręs, ar kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl balsų perskaičiavimo.

„Tai yra du momentai – pažeidimai susiję su procesais rinkimų apylinkėse, mes ir naktį ir dabar renkame stebėtojų informaciją, turime terminą apskundimui, jei informacija bus pakankamai rimta", - teigė W. Urban.


      Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.
      Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

padainuokim

padainuokim portretas
Suplėšysim į gabalus tuos kolorado vabalus ir bulvės vėl žydės...

Pagaliau

Pagaliau portretas
Koloradinis velnias, tautos skaldytojas, išeina į praeitį.

Artūras

Artūras portretas
Čia Woldamortui tiktų jo pačio atsakymas- ne viskas čia taip vienareikšmiška…….
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių