Quantcast

Vyšyvanka pasipuošusi premjerė: tai simbolinis, bet palaikymo gestas Ukrainai

Premjerė Ingrida Šimonytė bei nemaža dalis parlamentarų ketvirtadienį minint ukrainietiškų siuvinėtų marškinių – vyšyvankos – dieną į darbą atėjo pasipuošę šiuo tradiciniu apdaru.

„Skatina puoštis vyšyvanka ir taip parodyti solidarumą ukrainiečių moterims ir visai tautai, kuri šiuo metu kovoja už mūsų europines vertybes. Labai gražu, kad daug kas taip ir padarė, ir man atrodo, kad tai toks simbolinis, bet palaikymo gestas“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Ji sakė tradicinį ukrainietišką rūbą užsisakiusi ir nusipirkusi: „Užsisakiau ir nusipirkau, buvo sudėtinga, bet tai tikrai ukrainiečių siuvinėta“.

Skatina puoštis vyšyvanka ir taip parodyti solidarumą ukrainiečių moterims ir visai tautai, kuri šiuo metu kovoja už mūsų europines vertybes.

Tradiciniai ukrainietiški siuvinėti marškiniai vyšyvanka turi savo tarptautinę dieną, minimą gegužės 19-ąją.

Vilniuje praėjusį savaitgalį buvo surengtos ukrainiečių dienos, pavadintos „Vilniushyvanka“, taip parodant solidarumą su Rusijos užpulta Ukraina.

„Vilniushyvanka“, tikime, atskleis sostinės svetingumą ukrainiečiams, o vilniečiai ir miesto svečiai geriau pažins ukrainietišką kultūrą per meną, maistą ir pažintines programas“, – sakė renginių ciklą inicijavusios Vilniaus miesto verslo ir turizmo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Į Lietuvą nuo karo pradžios jau atvyko per 53 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos. Nemaža dalis jų apsistojo Vilniuje.

LNK reportažas:

Suvienijo dešimtys Lietuvos ir Europos Sąjungos politikų

Trečias gegužės ketvirtadienis Ukrainoje – Vyšyvankos diena, kasmet minima ukrainiečių ir jų draugų visame pasaulyje, šiemet suvienijo dešimtys Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) politikų, diplomatų, scenos atlikėjų ir nuomonės lyderių, atsiliepusių į Lietuvos iniciatyvą „Vyšyvanka: vienybė težydi“.

Žinią, jog Ukraina yra neatskiriama Europos dalis drauge pasiuntė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir Vyriausybės ministrai, premjerės kvietimu prie iniciatyvos prisijungusios Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir vicepirmininkė Vera Jourova, Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, Lietuvos atstovė „Eurovizijoje“ Monika Liu ir kiti, pasipuošę tradiciniais vyšyvankos – tautinių ukrainietiškų marškinių – raštais. Gegužės pradžioje startavusios iniciatyvos dalimi tapo ir socialinių tinklų naudotojai, šia proga vyšyvankos spalvomis pažymėję savo paskyras – kartu visa tai padėjo sužydėti vienybei ir solidarumui, kurio ypač reikia Ukrainai, ginančiai savo laisvę.

Drauge tai yra simbolinis palaikymo ženklas Europoje įsikūrusioms ukrainiečių bendruomenėms, kurios sparčiai auga dėl Rusijos pradėto karo ir sukeltos humanitarinės krizės.

Lietuvoje registruota 52 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, daugiau nei 40 proc. jų yra vaikai. Pagal pabėgėlių skaičių, tenkantį vienam gyventojui, Lietuva yra trečia tarp visų ES šalių – tai statistika, rodanti Lietuvos žmonių, visuomeninių organizacijų ir institucijų geranoriškumą ir parodytą valią padėti ištiktiems karo nelaimės.

Vyšyvankos raštai, skirtingi dažname Ukrainos regione, pasakoja vietos tradicijas ir, kaip tikėta, telkia ir teikia jėgų. Žydint vienybei, didžiuojamės galėdami palaikyti Ukrainą, šių jėgų šiandien ypač reikalingą.


Šiame straipsnyje: Ingrida Šimonytėvyšyvankaparama Ukrainaikaras UkrainojeLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių