Quantcast

Vyriausybei pristatyta valstybės valdomų įmonių veiklos ataskaita

Vyriausybės pasitarime trečiadienį buvo pristatyta valstybės valdomų įmonių (VVĮ) veiklos ataskaita už 2020 metus. VVĮ praėjusiais metais į valstybės biudžetą skyrė 150,3 mln. eurų dividendų, tai buvo 28 mln. eurų didesnė suma negu ankstesniais metais.

Ataskaitą parengusio VšĮ Valdymo koordinavimo centro direktorius Vidas Danielius teigė, kad praėjusiais metais pagal visus pagrindinius finansinius rodiklius buvo fiksuojami teigiami rezultatai.

„Nepaisant įsivyravusios pandemijos, praėję metai buvo sėkmingi valstybės valdomoms įmonėms. Ne visiems sektoriams, tačiau, kalbant apie visą portfelį, fiksuotos teigiamos tendencijos visų pagrindinių finansinių rodiklio plotmėje. Grąža valstybei buvo net 20 proc. didesnė nei 2019 metais“, – Vyriausybei VVĮ rezultatus pristatė V. Danielius.

Tačiau jis kartu pažymėjo, kad tokių pozityvių rodiklių kitoje ataskaitoje stebėti greičiausiai neteks, kadangi santykiai su Baltarusija gali atsiliepti ir susisiekimo sektoriaus įmonių pelningumui.

„Kalbant apie prognozes kitiems metams, kalbant apie VVĮ grąžą ir indėlį į biudžetą, šiek tiek mažės. Tai sąlygoja ne tik pandemijos padariniai konkrečiai susisiekimo sektoriuje, bet taip pat ir dėl geopolitinių santykių su Baltarusija ir krovinių mažėjimo“, – prognozavo Valdymo koordinavimo centro vadovas.

Praėjusių metų pabaigoje valstybė valdė 49 įmones. Tai yra viena įmone mažiau nei 2019 metais. Šių įmonių savininko teisės ar akcijų valdytojo funkcijos priklausė 11 institucijų, iš kurių 4 valdė po 1 įmonę.

Didžiausią dalį portfelio turto valdo 10 susisiekimo sektoriaus įmonių. Jos sudaro beveik pusę – 48,7 proc. turto, kurio vertė siekia 6,6 mlrd. eurų. Šios įmonės uždirbo 28,8 proc. viso valstybės valdomų įmonių portfelio pajamų, kurios sudaro 767,2 mln. eurų.

Tuo metu energetikos sektorių sudaro 4 valstybės valdomos įmonės, disponuojančios 43,6 proc. portfelio turto. Šio sektoriaus pardavimo pajamos 2020 metais sudarė 1,6 mlrd. eurų. Vien AB „Ignitis grupė“ įmonių apyvarta sudarė net 45,9 proc. visos metinės VVĮ portfelio apyvartos.

Miškininkystės sektoriui priklauso vienintelė po reorganizacijos likusi valstybės įmonė – Valstybinių miškų urėdija. Šios įmonės turtas sudaro 1,4 proc. portfelio vertės, o pajamos – 5,6 proc.

Kitų 34 įmonių pardavimo pajamos sudarė 171,8 mln. eurų pajamų, o turtas – 6,3 proc. portfelio pajamų.

2020 m. pabaigoje VVĮ dirbo 31 tūkst. 558 darbuotojai. Tai buvo 563 darbuotojais mažiau nei prieš metus. Daugiau nei pusė darbuotojų dirbo susisiekimo sektoriuje, o trys didžiausi darbdaviai – įmonių grupės AB „Lietuvos geležinkeliai“, AB Lietuvos paštas ir AB „Ignitis grupė“ – kartu buvo įdarbinusios 54,6 proc. visų darbuotojų.

Vidutinis VVĮ vadovų darbo užmokestis per 2020 metus padidėjo 4,7 proc. ir siekė 5 tūkst. 852 eurus. Žemiausias vadovų mėnesinis darbo užmokestis siekė 2 tūkst. 794 eurus, didžiausias – 15 tūkst. 528 eurus. Metinis darbo užmokestis vidutiniškai sudaro apie 50–70 proc. rinkos vidurkio.

 

 


Šiame straipsnyje: Vyriausybėposėdis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių