Quantcast

Vyriausybėje – pratybos prieš hibridines grėsmes per rinkimus

  • Teksto dydis:

Vyriausybės kanceliarijoje šią savaitę vyko mokymai ir stalo pratybos, skirtos kovai su hibridinėmis grėsmėmis per rinkimus.

Kaip informavo Vyriausybė, renginiuose antradienį ir trečiadienį dalyvavo Vyriausiosios rinkimų komisijos, prezidento ir Vyriausybės kanceliarijų, Krašto apsaugos, Užsienio reikalų, Teisingumo ministerijų, Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, teisėsaugos institucijų, žvalgybos tarnybų, kariuomenės atstovai.

Antradienį mokymuose ekspertai iš Švedijos, Suomijos bei Lenkijos dalinosi įžvalgomis apie visuomenės atsparumo svarbą rinkimų metu, patirtimi užkardant trečiųjų šalių pastangas neigiamai paveikti rinkimų eigą. Seminare nagrinėtas Švedijos parlamento rinkimų 2018 metais atvejis.

Kompanija „Microsoft“ pasidalino mintimis apie galimą viešo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą, ir turimais įrankiais užtikrinant informacinių tinklų saugumą rinkimų metu.

Pasak Vyriausybės, buvo aptartas atskirų institucijų vaidmuo stebint trečiųjų šalių bandymus daryti įtaką rinkimams, pristatytas galimas reagavimo į informacinius išpuolius modelis.

Antrą seminaro dieną Lietuvos valstybės institucijų atstovai dalyvavo stalo pratybose, kuriose imituojant fiktyvų užsienio valstybės kišimąsi į rinkimus, buvo siekiama pagerinti Lietuvos tarpinstitucinį bendradarbiavimą.

Renginius organizavo Europos kovos su hibridinėmis grėsmėmis kompetencijų centras Helsinkyje.

Lietuvoje šiemet vyks treji rinkimai: kovą – savivaldos ir merų, gegužę – prezidento ir Europos Parlamento.

Dėl galimo Rusijos kišimosi į rinkimus nuogąstauja kai kurie politikai, taip pat šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos žvalgyba teigia kol kas nefiksuojanti ryškių požymių, jog Rusijos žvalgybos bandytų daryti įtaką rinkimams, nors tokios tikimybės neatmeta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių