Quantcast

Pritarė: skiepai medikams ir socialiniams darbuotojams bus privalomi

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė Seimui priimti įstatymo pataisas, įvedančias privalomą skiepijimą nuo koronaviruso sveikatos apsaugos ir socialinio sektoriaus darbuotojams.

„Mūsų projektu siūloma, kad valstybės lygio ekstremalios situacijos ar karantino metu, kai yra prieinamos vakcinos, tam tikri darbuotojai galėtų dirbti tik pasiskiepiję pilna schema plius sustiprinančia doze. Skiepytis privalės darbuotojai, dirbantys darbus ir užsiimantys veikla dviejose srityse, tai asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir socialinės paslaugos ir veikla“, – per Vyriausybės posėdį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Jis pažymėjo, kad skiepai būtų privalomi ne tik sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų darbuotojams, bet ir teikiantiems paslaugas šiose įstaigose.

„Turima mintyje ne tik pačių įstaigų, kurios veikia socialinės ar sveikatos priežiūros srityje, darbuotojai, bet ir valymo, maisto tiekimo, kitos paslaugos, jei jos teikiamos būtent šiose įstaigose“, – sakė ministras.

Vyriausybei pritarus pataisų projektui, jis bus teikiamas Seimui, kuris ir priims gautinį sprendimą. Premjerė Ingrida Šimonytė pasiūlė pataisas svarstyti skubos tvarka, kad jos galėtų būti pateiktos per pratęstą Seimo sesiją sausio 11 dieną ir jos metu priimtos.

Turima mintyje ne tik pačių įstaigų, kurios veikia socialinės ar sveikatos priežiūros srityje, darbuotojai, bet ir valymo, maisto tiekimo, kitos paslaugos, jei jos teikiamos būtent šiose įstaigose.

Projektu siūloma nustatyti, kad dėl užkrečiamos ligos paskelbus ekstremalią situaciją ar karantiną tam tikrų sričių darbuotojai galėtų dirbti tik pasiskiepiję nuo tos užkrečiamosios ligos ir tik tol, kol bus laikomi įgijusiais imunitetą nuo minėtos ligos.

Siūloma, kad pataisos įsigaliotų vasario 14 dieną.

Anksčiau Sveikatos apsaugos ministerija buvo parengusi projektą, kuris numatė privalomą skiepijimą ir švietimo, viešojo administravimo sektorių darbuotojams bei kariuomenei, tačiau jų naujausioje versijoje atsisakyta.

„Mes buvom aptarę įvairias sritis, kurias tai galėtų liesti, bet po gruodžio 21 dienos papildomo aptarimo tarpinstituciniame pasitarime buvo nuspręsta pradėti nuo tų sričių, kur vykdant veikla yra labai sudėtinga arba praktiškai neįmanoma išvengti tiesioginio kontakto su pacientais arba asmenimis, kuriems yra teikiamos paslaugos“, – sakė A. Dulkys.

Premjerės duomenimis, šiuo metu sustiprinančiąja vakcinos nuo COVID-19 doze yra pasiskiepiję apie 50 proc. medicinos darbuotojų, socialinės globos sferoje – apie 40 procentų.

„Tas nėra blogai, bet turint minty, kad dauguma medikų buvo skiepijami prioriteto tvarka, tikimybė, kad jau yra praėjęs septynių mėnesių laikotarpis, yra didelis“, – sakė I. Šimonytė.

Išimtis dėl privalomų skiepų būtų taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių bei tiems, kurie yra persirgę koronavirusu, kol bus laikomi įgijusiais imunitetą.

Nepasiskiepiję ir išimtims nepriklausantys darbuotojai negalės dirbti kontaktiniu būdu: jei darbo pobūdis leidžia, jie galės būti skiriami dirbti nuotoliniu būdu, jei ne – perkeliami į kitas pareigas, kurioms nereikia skiepytis, o jei tokios galimybės nėra – nušalinami nuo darbo nemokant atlyginimo.

Praėjus trims mėnesiams nuo nušalinimo pradžios darbdavys galės nutraukti darbo sutartį be įspėjimo ir nemokėdamas išeitinės išmokos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Baikit prievartaut zmones. Gydytojams gal ir maziau alternatyvu, bet soc.darbuotojai ir slaugytojos tikrai gali susirast ir kitoki darba. Klausimas, kas beslaugys ligonius?

skaitytojas

skaitytojas portretas
Negyvenk, Vida, tu toj šaly, varyk į džiungles, ten nereikės skiepytis. Mano manymu, medikams ir socialiniams darbuotojams skiepai reikalingi

Vida

Vida portretas
GĖDA MAN GYVENTI TOKIOJE ŠALYJE,KURI TARNAUJA IR YRA PARSIDAVUSI PASAULINEI FAŠISTINĖJ SISTEMAI !!! VALDŽIAŽMOGIAI NEPAMIRŠKIT-LAZDA TURI DU GALUS !!! V
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių