Quantcast

Vyriausybė pritarė dviejų prezidentės patarėjų skyrimui ambasadoriais

Vyriausybė trečiadienį pritarė dviejų kadenciją baigiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjų skyrimui ambasadoriais.

Šalies vadovės vyriausiąjį patarėją užsienio politikos klausimais Nerijų Aleksiejūną planuojama skirti ambasadoriumi Prancūzijoje nuo rugpjūčio 2 dienos, o vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė turėtų tapti ambasadore Izraelyje nuo rugpjūčio 8 dienos.

Ambasadorius Lietuvoje skiria prezidentas Vyriausybės teikimu, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

N. Aleksiejūnas vyriausiuoju prezidentės patarėju užsienio politikos klausimais pradėjo dirbti 2016 metais, iki tol metus jis D. Grybauskaitės užsienio politikos patarėjų grupėje kuravo Europos Sąjungos (ES) klausimus.

Anksčiau diplomatas ėjo įvairias pareigas Užsienio reikalų ministerijoje, dirbo ministru patarėju ir antruoju sekretoriumi Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES, buvo deleguotas nacionalinis ekspertas Europos Komisijoje.

L. Antanavičienė tapo vyriausiąja prezidentės patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais 2015 metais. Iki tol ji dirbo ambasadore Kinijoje, ėjo vadovaujančias pareigas įvairiuose Užsienio reikalų ministerijos departamentuose ir skyriuose, buvo patarėja Lietuvos ambasadoje Norvegijoje.

Premjeras Saulius Skvernelis, vasarį kritikavęs prezidentę, kad „saviems“ ruošia minkštas kėdes ambasadose, birželį pareiškė, jog nedarys dirbtinių kliūčių tęsti karjerą D. Grybauskaitės patarėjams, kurie į jos komandą buvo deleguoti iš kitų institucijų.

Ministras pirmininkas žadėjo spręsdamas dėl jų ateities atsižvelgti į pretendentų kompetenciją ir ar aukštų postų jie siekia skaidriai.

Po trečiadienį vykusio Vyriausybės posėdžio S. Skvernelis pareiškė, kad jį įtikino kandidatų kompetencija.

„Užsienio reikalų ministras tikrai įtikino ir pateikė argumentus, kad jie kompetetingi ir gali užimti šias pareigas, o darbo rezultatai parodys“, – sakė ministras pirmininkas.

„Kalbant apie ponią Antanavičienę, ji jau buvo ambasadorė, ponui Aleksiejūnui tai yra pirmas tokio rango postas, bet kažkada turi būti pirmas kartas“, – pridūrė jis.

N. Aleksiejūną ir L. Antanavičienę dirbti Prezidentūroje delegavo Užsienio reikalų ministerija.

Šiuo metu Lietuvos atstovu Izraelyje dirba Edminas Bagdonas, o Prancūzijoje – Dalius Čekuolis.

E. Bagdonas turėtų būti skiriamas ambasadoriumi naujai steigiamoje atstovybėje Jungtiniuose Arabų Emyratuose nuo rugpjūčio 8 dienos, o D. Čekuolis taps ambasadoriumi ypatingiems pavedimams.

Vyriausybė taip pat pritarė, kad nuo rugpjūčio 14 dienos ambasadoriumi Vengrijoje būtų skiriamas Vytautas Pinkus. Jis pakeis Rasą Kairienę.

Diplomatė Violeta Motulaitė ambasadore Rumunijoje vietoje Arvydo Pociaus skiriama nuo spalio 1 dienos.

Nuo rugpjūčio 19 dienos ambasadore Armėnijoje skiriama Inga Stanytė-Toločkienė. Ambasada Jerevane šiuo metu neturi nuolatinio vadovo.

Lietuvos ambasadoriumi Azerbaidžane nuo rugsėjo 2 dienos taps Egidijus Navikas. Jis pakeis Valdą Lastauską.

Kadencijas baigiantys R. Kairienė ir V. Lastauskas bus paskirti Užsienio reikalų ministerijos ambasadoriais ypatingiems pavedimams, o dėl A. Pociaus ateities pareigų kol kas neapsispręsta.

Ambasadoriaus kadencija paprastai trunka trejus metus, tačiau ji gali būti pratęsiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių