Quantcast

VTEK: J. Narkevičius pažeidė įstatymą, pietavęs pavaldžių įstaigų sąskaita

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pažeidė įstatymą, pietavęs pavaldžių įstaigų ir įmonių sąskaita, trečiadienį konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Komisija nusprendė, jog ministrui kilo interesų konfliktas, kai jo pietus pernai komandiruotės Minske metu apmokėjo ministerijai pavaldi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o išlaidas Abu Dabyje padengė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

VTEK tyrimų skyriaus vyresnioji patarėja Jurgita Jurkienė per posėdį sakė, kad įstatymas neleidžia valstybės tarnautojams priimti dovanų, jeigu dėl jų gali kilti interesų konfliktas.

Tuo tarpu susisiekimo ministras su Lietuvos automobilių kelių direkcija bei Klaipėdos uostu yra susijęs „ne tik valdymo ir kontrolės, bet ir tarnybinio pavaldumo ryšiais“, todėl J. Narkevičiui anksčiau ar vėliau atsiras būtinybė priimti su įstaigomis ir įmonėmis susijusius sprendimus, tvirtino komisijos specialistė.

„Šis veiksmas (priimami sprendimai), aišku, yra tarnybinių pareigų dalis, tačiau turint omenyje, kad sprendimai bus priimti dovanotųjų atžvilgiu, tai kelia abejonių dėl ministro veikimo interesų konflikto situacijoje“, – teigė J. Jurkienė.

„Ta aplinkybė turėtų lemti ministro sprendimą atsisakyti tokios dovanos iš pavaldžių subjektų“, – pridūrė ji.

Prezidentas Gitanas Nausėda ne kartą ragino susisiekimo ministrą atsistatydinti, tačiau jis to daryti neketina ir po VTEK sprendimo, nes, anot J. Narkevičiaus, nustatytas pažeidimas yra mažareikšmis.

„Aš manau, kad nėra tokio masto, nes būčiau apsisprendęs kitaip“, – žurnalistams sakė J. Narkevičius.

Sprendimą svarsto apskųsti

J. Narkevičius neatmeta galimybės, kad sprendimą skųs.

„Manau, kad tai buvo darbinis susitikimas. (...) Laikau save absoliučiai nepaperkamu. Dirbau savo darbą sąžiningai. Minske, jei neklystu, pietūs buvo apie 10 eurų, Abu Dabyje (...) išėjo apie 70 eurų“, – po posėdžio žurnalistams sakė ministras.

Anot jo, tai nebuvo tokio masto sprendimas, kuris priverstų atsistatydinti.

„Nėra tokio masto, nes kitaip būčiau apsisprendęs“, – pridūrė J. Narkevičius.

Laikau save absoliučiai nepaperkamu. Dirbau savo darbą sąžiningai. Minske, jei neklystu, pietūs buvo apie 10 eurų, Abu Dabyje (...) išėjo apie 70 eurų.

Iki 2019 m. galo galiojęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas draudė valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims priimti interesų konfliktą keliančią dovaną.

J. Narkevičius VTEK posėdyje sakė manantis, kad nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo.

„Ir aš, ir mano komanda esame atviri. (...) Manau, kad nenusižengiau, nepažeidžiau privačių ir viešųjų interesų derinimo, minėti faktai arba teiginiai buvo darbo eigoje. Manau, kad vertinu juos kaip darbo eigą. Susitikimai buvo darbinio pobūdžio, buvo analizuojama keletas klausimų, jokios dovanos nebuvo paimta, susitikimai neturėjo ir negalėjo turėti įtakos mano, kaip ministro, darbo sprendimams“, – teigė J. Narkevičius.

VTEK narys Virginijus Kanapinskas ministro klausė, kodėl jis nusprendė grąžinti savo maitinimo išlaidų dalį, jeigu nesijautė padaręs nusižengimo.

„Grąžinimas lėšų už vakarienę ir pietus nereiškia mano prisipažinimo, kad padariau pažeidimą. Iki tol, kol bus priimtas sprendimas, jei viešojoje erdvėje formuojamas ažiotažas, nusprendžiau kompensuoti lėšas, pabrėždamas, kad nemanau, jog priėmiau dovaną, nes tai buvo darbinis susitikimas prie pietų. Sprendėme tikrai ne laisvalaikio, o darbinę tematiką. Tai nereiškia, kad grąžinimas yra prisipažinimas, kad padariau kažkokį nusižengimą“, – atsakė J. Narkevičius.

Jo pirmtakas Rokas Masiulis pernai taip pat dukart pietavo susisiekimo sektoriuje veikiančių valstybės valdomų įmonių sąskaita, anksčiau rašė žiniasklaida.

Taip pat VTEK nutraukė tyrimą dėl to, ar J. Narkevičius tinkamai deklaravo sutuoktinės vykdomą individualią nekilnojamojo turto nuomos veiklą ir 3 tūkst. eurų vertę viršijančius iš šios veiklos galbūt kylančius sandorius, taip pat ir dėl to, ar politikas laiku ir tinkamai deklaravo, kad vadovauja Lietuvos lenkų sąjungos filialui Trakų rajono skyriui.

„Nuo šių metų įsigaliojo nauja privačių interesų deklaravimo tvarka. Joje šiek tiek keičiasi kai kurie dalykai. Pernai buvo privalu deklaruoti individualią veiklą, jei ją vykdo sutuoktinis ar deklaruojantis asmuo. Nuo šių metų galiojančiame reglamentavime nėra tokio reikalavimo“, – žurnalistams sakė VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė.

Susisiekimo ministras teigė, kad šiose situacijose nesistengė kažko nuslėpti.

„Deklaracijoje aš ir mano žmona pakankamai kruopščiai pateikėme duomenis, galbūt net buvo perteklinė informacija. Nesistengėme kažko slėpti. (...) Taip pat ir su Lietuvos lenkų skyriaus veikla, ir mano užimamomis pareigomis. Mes deklaravome, kad esu narys. Tikrai nebuvo siekio nuslėpti, juolab jokio sąryšio dėl galimų interesų konfliktų kaip ministro ir asociacijos nėra ir nematau, kur jis galėtų kilti. (...) Vertinu, kad viešojoje erdvėje (klausimas. – ELTA) yra eskaluotas, politizuotas, stengiuosi labai subtiliai į tai reaguoti, nesileisti į papildomas interpretacijas“, – posėdyje kalbėjo susisiekimo ministras.

ELTA primena, kad po virtinės viešojoje erdvėje dėmesio sulaukusių skandalų, kuriuose figūravo J. Narkevičius, prezidentas Gitanas Nausėda susisiekimo ministrui pareiškė nepasitikėjimą. Tuo metu valdančiųjų lyderiai nuosekliai gynė ministrą, sakydami, kad J. Narkevičiui reiškiama kritika yra tendencingai pučiamas informacinis burbulas, o prezidentas yra klaidinamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ups

ups portretas
o VTEKas netirs kaip ir kas apmokėjo Nausėdos kelionę pas dukrą ?

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis  portretas
Dar 1841 metais Karlas Marksas pastebėjo kad biurokratija į valstybę žiūri kaip savo nuosavybę. Visi ,kas taip mano ,Karbauskis ,Skvernelis , Narkevičius pietauti turi valstybės sąskaita. Juos reikia pakviesti ir pavalgyti maltiečių pietų, ko gera ateis...Net kirminai keičiasi ir mutuoja. O čia stabiliai gyvena kaip 200 metų atgal...

Viskas

Viskas portretas
aišku. Narkevičius jau padėtas ant stalo suėsti. Galės savo smegenis iš sovietinio ministro pareigų supratimo valyt. Pats kalts.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių