Quantcast

VTEK nariai prakalbo apie netiesioginį spaudimą

Nors Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai ginasi patyrę politikų spaudimą ir tikina galintys tokiam atsispirti, jei jis kiltų, kai kurie politikų pareiškimai vis dėlto verčia susimąstyti apie galimą siekį daryti įtaką.

Seimo Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos nariams apie susidariusią situaciją pasakoję komisijos atstovai Virginijus Kanapinskas ir Saulius Katuoka į klausimus, ar jaučia politikų spaudimą, atsakė neigiamai, tačiau pastebi, kad kritika ir įvairūs į jų pusę nukreipti epitetai išmuša iš vėžių.

LRLS pirmininkui Eugenijui Gentvilui pasiteiravus, ar VTEK nariai nemano, kad bandoma koreguoti instituciją reguliuojančią teisinę aplinką, V. Kanapinskas užsiminė, kad kai kurių Seimo narių pareiškimai, esą vieną ar kitą tyrimą atliks jau kitos sudėties komisija, verčia nerimauti.

„Atskirų politikų pasisakymus sunku vertinti, tačiau tokie pasisakymai, kad švietimo ministrės (Jurgitos Petrauskienės. - ELTA) veiklą vertins naujos sudėties komisija, savaime yra tam tikras netiesioginis spaudimas“, - sakė V. Kanapinskas.

VTEK narys paaiškino, kad vienas iš komisijos nepriklausomumo aspektų yra teisinis atleidimo reglamentavimas, o ne politiniais motyvais grįstas pašalinimas.

„Ne tai, kad sprendimai vienai ar kitai daugumai nepatinka, bet yra konkretus teisės pažeidimas, už kurį būtų galima atleisti iš pareigų. Ir šiuo aspektu kelia susirūpinimą tam tikrų politikų neatsakingi pareiškimai“, - dėstė V. Kanapinskas.

Ne tai, kad sprendimai vienai ar kitai daugumai nepatinka, bet yra konkretus teisės pažeidimas, už kurį būtų galima atleisti iš pareigų. Ir šiuo aspektu kelia susirūpinimą tam tikrų politikų neatsakingi pareiškimai.

Tuo tarpu S. Katuoka pridūrė, kad dabartinė situacija kažkiek veikia pasąmonę, ypač kai kritikuojama VTEK reputacija.

„Nėra labai lengva tai daryti (spręsti Seimo narių keliamus klausimus. - ELTA) - o jūs tvirtinate mus. Jei mes priimsime apie jus neigiamą sprendimą, tai negaliu būti tikras, kaip jūs balsuosite mano atžvilgiu“, - tikino S. Katuoka bei paragino Seimo narius dažniau kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, geriau išmanančią parlamento darbą.

S. Katuoka priminė, kad jį skyrė prezidentė, todėl turėdamas šalies vadovės pasitikėjimą neabejoja savo galimybėmis likti nepriklausomu.

ELTA primena, kad dėl galimo spaudimo VTEK nariams, opozicija buvo parengusi rezoliuciją, raginančią Seimo narius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos pirmininką Ramūną Karbauskį, partietę Agnę Širinskienę „nenaudoti Seimo narių mandatų neteisėtam VTEK šantažui, ir pažymi, kad tokie veiksmai nedera su Seimo narių priesaika „sąžiningai tarnauti demokratijai“.

Teigiama, kad valdančiosios daugumos nariai slapta įrašinėjo VTEK narių pokalbius ir vėliau bandė juos šantažuoti. Anksčiau R. Karbauskis žurnalistams buvo užsiminęs, kad norint išsaugoti VTEK reputaciją visi komisijos nariai turėtų atsistatydinti.

Neeilinio posėdžio metu antradienį daugumos balsais rezoliucija buvo atmesta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių