Quantcast

VRM viceministrė: nebandome išbraukti valstybės tarnautojų garantijų

Prezidentui Gitanui Nausėdai įspėjus, jog svarstant valstybės tarnybos pertvarką negalima „išmesti į šiukšlių kibirą“ valstybės tarnautojų socialinių garantijų, vidaus reikalų ministerijos atstovai teigia to daryti nesirengiantys.

„Iš tikrųjų galime paantrinti prezidentui, kad vienodai matome tas problemas“, – BNS sakė vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė.

Pasak jos, siekiama, kad „žmonės, kurie dirba, jaustų tą teisingumo jausmą“.

„Iš tikrųjų visos kitos socialinės garantijos – tai mes matome jas kaipo tokias, per socialinį dialogą, per profesinių sąjungų įsitraukimą, ir, na, kaip sakant, derybos būtų, kad valstybės tarnautojai irgi turėtų tas socialines garantijas“, – kalbėjo viceministrė.

„Tai tikrai nesutiktumėm, kad bandome išbraukti socialines garantijas iš įstatymo projekto“, – pažymėjo ji.

Tai tikrai nesutiktumėm, kad bandome išbraukti socialines garantijas iš įstatymo projekto.

Seimas praėjusią sesiją pradėjo svarstyti valstybės tarnybos pertvarką, kuri dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai dar iki pateikimo nepasiekė Seimo salės ir buvo grąžinta iniciatorei Vyriausybei svarstyti. Be kitų pakeitimų, reforma būtų atsisakoma priedų už tarnybos valstybei stažą.

Pasak viceministrės, teikiant projektą į galimą prieštaravimą Konstitucijai buvo atsižvelgta.

„Iš esmės projekte buvo atsižvelgta į galimą prieštaravimą Konstitucijai. Didžiausias ginčas kilo dėl darbo užmokesčio sureglamentavimo, įstatyme yra įtvirtinti minimalūs pareigybių algų dydžiai, taip pat lieka ir maksimali darbo užmokesčio dydžio riba – tai yra prilyginama vadovo atlyginimui, bet įstatyme yra sudėti saugikliai“, – kalbėjo ji.

„Konstitucinio Teismo doktriną stengiamės atliepti ir iš tikrųjų ieškojome tų kompromisinių dalykų. Įstatyme irgi yra įtvirtinti kriterijai kaip bus tas, darbo užmokestis, sureglamentuotas ir nustatytas“, – sakė viceministrė.

Prezidentas taip pat patvirtino, kad tuo atveju, jei reforma strigtų Seime, Prezidentūra teiktų pataisas dėl teisėjų ir prokurorų atlyginimų koeficientų kėlimo – tai irgi numatyta reformos pakete.

S. Ščajevienės teigimu, šiuo metu reforma nuosekliai apima visas grandis, todėl turėtų būti įgyvendinama nuosekliai.

„Reforma yra suprojektuota praktiškai, ją matome kaip nuoseklią, visas grandis apimančią – tiek politikus, tiek teisėjus, tiek valstybės tarnautojus, tiek statutinius, ir iš tikrųjų kažkokio tai atsarginio varianto neturime“, – sakė ji.

Iš tikrųjų galime paantrinti prezidentui, kad vienodai matome tas problemas.

Ji įspėjo, kad bet kokie „segmentiniai projektai“ toliau gilins „prarają viešajame sektoriuje ir dar labiau gilins problemą“.

Valstybės tarnybos pertvarką parengusi Vidaus reikalų ministerija ją argumentuoja siekiu stiprinti vadovų korpusą, sudaryti jiems galimybes lanksčiau tvarkytis su žmogiškaisiais ištekliais. Pasak konservatorių lyderių, tai viena svarbiausių jų kadencijos pertvarkų.

Įstatymų pataisų paketu būtų keičiama valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo tvarka: pareiginė alga būtų skaičiuojama pagal vidutinį šalies darbo užmokestį, atsisakoma priedų už tarnybos valstybei stažą. Taip pat siūloma stiprinti vadovų įgaliojimus, centralizuoti jų atrankas, Valstybės tarnybos departamentą perorganizuoti į Viešojo valdymo agentūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau  portretas
Priėmus naują valstybės tarnybos įstatymą vien VRM statutinių pareigūnų trūkumas bus katastrofinis.

Greitai visos socialinės garantijos VRM sistemos pareigūnams

Greitai visos socialinės garantijos VRM sistemos pareigūnams portretas
dings.......iki 1991 metų pareigūnams išeinant į pensiją buvo garantuota, kad jų pensiją sudarys 75 % gauto uždarbio, galėjai naudotis su didele nuolaida tiek reabilitacijos, tiek poilsio paslaugomis ir ne tik pats buvęs pareigūnas, bet ir jo šeimos nariai.......po 1991 metų tiek pats V.Landsbergis, tiek Lietuvos Vyriausybė garantavo, kad pareigūnams pereinant iš milicijos į policiją bus išsaugotos visos socialinės garantijos........įdomu kiek VRM sistemos pareigūnų, esančių pensijoje ar dar tik būsimų pensininkų gauna arba gaus tuos 75 % savo uždarbio ar naudojasi kitomis tada garantuotomis socialinėmis garantijomis?.......Hmmm.....

Kilkė

Kilkė portretas
Kad valstybės tarnautojai irgi turėtų tas socialines garantijas... Viskas tuo ir pasakyta. Tai tas priedas už stažą ir buvo šiokia tokia garantija, dabar nei tos neliks.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių