Quantcast

G. Landsbergis: Lietuva yra pasirengusi plėsti mokymus Ukrainos kariams

Augant Vakarų karinei paramai Ukrainai, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad šalis gali apmokyti ukrainiečių karius naudotis modernia teikiama ginkluote ir taip plėsti dabartinę treniruočių programą.

„Jei mūsų partneriams reikėtų apmokyti Ukrainos karius, kaip naudotis pažangia technika, Lietuva gali pasiūlyti mūsų instruktorių kompetenciją, įrangą, poligonus ir kitą reikalingą pagalbą“, – bendroje spaudos konferencijoje Vilniuje su Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) penktadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Mes jau dabar apmokome ukrainiečių karius, tad nematome kliūčių apmokymo programą plėsti“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Lietuva apmoko Ukrainos karius naudotis amerikietiška prieštankine ginkluote.

Berlynas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad apmokys Ukrainos karius naudotis vokiečių gamybos savaeigėmis haubicomis „Panzerhaubitze 2000“. Jų, kaip pranešama, atsiųs Nyderlandai.

Mes jau dabar apmokome ukrainiečių karius, tad nematome kliūčių apmokymo programą plėsti.

Paklaustas, ar šia ginkluote Ukrainos kariai galėtų būti apmokyti Lietuvoje, nes šalis pati yra įsigijusi vokiškų haubicų, G. Landsbergis atsakė, kad Lietuva yra tam pasiruošusi, tačiau „sprendimą priima už gynybą atsakingi pareigūnai, ar tai būtų Berlyne, ar kitose sostinėse“.

„Mano užduotis – pakviesti, nepamiršti, kad galime tai daryti“, – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad Lietuva tam yra tinkama šalis tiek dėl geografinio artumo, tiek dėl patirties.

„Lietuva geografiškai yra arti prie Ukrainos, lygiai taip pat turime privalumą, kad esame susipažinę su Vokietijos kariuomene“, – sakė G. Landsbergis.

Spaudos konferencija:

„Ginkluotė toliau bus tiekiama“

Berlynas ketvirtadienį taip pat pranešė pasiekęs susitarimą su partneriais Rytų Europoje dėl naujos sunkiosios ginkluotės partijos tiekimo Ukrainai „artimiausiomis dienomis“.

Pasak jos, šalys tieks Ukrainai savo turimą ginkluotę, o vėliau Vokietija papildys ištuštėjusias atsargas.

„Rezervai mūsų šalyje nėra dideli, mes dirbame ties šiuo klausimu. Bet kai kalbame apie efektyvumą ir spartą, reikia sutelkti karinius pajėgumus ir juos sujungti“, – Vilniuje kalbėjo A. Baerbock.

Pasak jos, detaliau šiuos klausimus dėl mainų kitą savaitę turėtų aptarti NATO šalių gynybos ministrai.

Savo ruožtu G. Landsbergis pasidžiaugė, jog  „apsisprendimas Aljanse yra pasiektas“.

„Ginkluotė toliau bus tiekiama, ir sunki ginkluote“, – teigė jis.

Invaziją į Ukrainą tęsiančiai Rusijai pradėjus mūšį dėl šalies rytuose esančio Donbaso, Kyjivas ragina Vakarų šalis nedelsti ir kuo greičiau suteikti papildomų ginklų.


Šiame straipsnyje: Annalena Baerbockkaras Ukrainojepagalba UkrainaivokietijaGabrielius Landsbergis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių