Quantcast

G. Nausėda su Norvegijos premjere telefonu aptarė aktualijas

Premjerui Sauliui Skverneliui dėl pablogėjusios sveikatos atšaukus pirmadienio susitikimą su Norvegijos premjere, su ja telefonu kalbėjosi prezidentas Gitanas Nausėda.

Nei prezidento atstovai, nei Norvegijos premjerė Erna Solberg nekomentuoja, ar pokalbio metu buvo aptarti ir galimi šnipų mainai su Rusija.

„Planavau susitikti su premjeru, bet jis gydosi, turėjo susitikimą atšaukti. Aš kalbėjausi telefonu su prezidentu šiandien, bet nedetalizuosiu, ką mes aptarėme“, – žurnalistams pirmadienį Seime sakė E. Solberg.

Ji teigė žinanti apie Lietuvos parlamente nagrinėjamą klausimą, detalizuojantį prezidento teisę suteikti malonę dėl šnipinėjimo nuteistiems asmenims, ir pavadino tai „svarbia ir gera diskusija“. Ministrė pirmininkė taip pat pabrėžė, kad Norvegija visomis išgalėmis sieks sugrąžinti už šnipinėjimą nuteistą norvegą Frodę Bergą.

G. Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis sako, kad G. Nausėda su Vilniuje viešinčia Norvegijos Vyriausybės vadove pasirinko kalbėtis telefonu, nes susitikimas nebuvo planuotas.

„Kadangi premjerė nesusitiko su premjeru, prezidentas kalbėjo telefonu su ja, aptarė politines aktualijas Lietuvoje, dvišalius santykius. To (galimų šnipų mainų – BNS) klausimo nekomentuosiu“, – BNS sakė A. Bubnelis.

Norvegijos Vyriausybės vadovė žurnalistams taip pat sakė, jog anksčiau keliskart buvo susitikusi su G. Nausėda, pastarąjį kartą – Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje diskutavo saugumo ir kitais klausimais.

Seimas yra apsvarstęs pataisą, detalizuojančią prezidento teisę suteikti malonę dėl šnipinėjimo nuteistiems asmenims. Dar liko vienas balsavimas dėl jos priėmimo.

BNS šaltinių teigimu, šis projektas susijęs su planuojamais Lietuvos, Rusijos ir Norvegijos mainais, apsikeičiant šiuo metu kalinamais piliečiais.

Neoficialiomis žiniomis, prezidento Gitano Nausėdos vadovaujama Valstybės gynimo taryba dėl šnipų apsikeitimo apsisprendė spalį.

Lietuva Rusijai turėtų perduoti prieš dvejus metus nuteistą Rusijos federalinės saugumo tarnybos agentą Nikojalų Filipčenko, o Rusija – 2016 metais nuteistus Lietuvos piliečius Jevgenijų Mataitį ir Aristidą Tamošaitį.

Į mainų susitarimą taip pat įtrauktas Rusijoje nuteistas Norvegijos pilietis ir dar vienas Rusijos pilietis, nurodė šaltiniai.

BNS šaltinių teigimu, Lietuvos derybos su Norvegija ir Rusija dėl apsikeitimo šnipais vyko ne vienus metus.

Maskvos malonės komisija spalio pabaigoje rekomendavo suteikti malonę Rusijoje už šnipinėjimą 14 metų nelaisvės nuteistam norvegui F. Bergui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuosėdai

nuosėdai portretas
Ir ką jau tokio svarbaus aptarei su tuo vištgaidžiu,suski? Eilinės atimtų Lietuvos vaikų partijos tiekimą norvegų iškrypėliams? Vien už tokio tautos genocidą įteisinančio įstatymo priėmimą tokius padarus ir pasodinti ant kuolo per maža...

senjoras

senjoras portretas
taip kom pasisakymai labai taiklus ir teisingi Tamstos atzvilgiu ir jei nutarete ir tik pazadejote imtis priemoniu tai pats laikas nemulkint zmoniu ir uzbaigt visas /gastroles/ zinoma jei tamsta esat pastatytas ne tautos o kazkokiu jegu kurioms ipareigotas tai tauta pasmerkta isnykimui kaip prusai ir d kt. saliu nes tokie zmones vykdydami imperiju uzgaidas ir suzlugdo vienybe kuria deja griauna visokie vundersionistai

...

... portretas
Norvegijos premjerė nematė reikalo su tokiu 'prezidentu' susitikt, jai buvo pasakyta kad jis - laikinai, o Broileriukas - amžinai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių