Quantcast

N. Pašinianas dėkoja Lietuvai už indėlį ES sprendžiant Kalnų Karabacho konfliktą

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas dėkoja Lietuvai už jos „subalansuotą poziciją“ dėl Kalnų Karabacho konflikto ir jos vaidmenį Europos Sąjungoje siekiant suvaldyti Armėnijos ir Azerbaidžano nesutarimus.

Po pirmadienio susitikimo su Lietuvos premjere Ingrida Šimonyte surengtoje spaudos konferencijoje Vilniuje jis išreiškė viltį, jog sprendžiant konfliktą ir toliau sėkmingai tarpininkaus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Minsko grupės pirmininkai.

„Aš ypač pabrėžiau tai, kad galutinis Kalnų Karabacho konflikto susitarimas turi būti pasiektas remiantis puikiai žinomais principais, kuriuos remia Minsko grupės pirmininkai. Mes remiame Lietuvos subalansuotą ir konstruktyvią poziciją dėl Kalnų Karabacho konflikto, mes taip pat labai vertiname humanitarinę paramą, kurią suteikia jūsų Vyriausybė“, – spaudos konferencijoje Vilniuje sakė N. Pašinianas.

Armėnijos premjeras sako, jog padedant ESBO Minsko grupei, Niujorke jau susitiko Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai, Armėnija išreiškė savo pasiryžimą pradėti sienos demarkacijos procesą. Jis pats sako esantis pasiruošęs susitikti ir su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu.

„Esu pasirengęs susitikti su Azerbaidžano prezidentu būtent ESBO Minsko grupės pirmininkų formate. Azerbaidžanas kėlė minų lauko klausimą, keliantį humanitarinę grėsmę. Mes perdavėme kai kuriuos žemėlapius Azerbaidžanui ir, kaip sakiau, esu pasirengęs su savimi atsivežti visus tokius minas ženklinančius žemėlapius, rodančius humanitarinę grėsmę, nes jie Armėnijai nevaidina esminio saugumo vaidmens“, – sakė Armėnijos Vyriausybės vadovas.

N. Pašinianas pabrėžė, kad Lietuva Armėnijai „yra draugiška valstybė“ ir „pagrindinė partnerė Europos Sąjungoje“, remianti Rytų partnerystės politiką ir tai „gali suvaidinti esminį vaidmenį padedant plėtoti Armėnijos dialogą su Europos Sąjunga“.

Jis patikino, kad Armėnijos Vyriausybė yra pasiruošusi siekti „taikaus mūsų žmonių ir regiono vystymosi“, bet tvirtino, kad tam trukdo „nuolatiniai paliaubų pažeidinėjimai, karo belaisvių gražinimo problemos“ bei „netinkama retorika, kuri trukdo pasiekti tvarios taikos“.

Premjeras taip pat padėkojo I. Šimonytei ir už Lietuvos dovanojamas 50 tūkst. dozių COVID-19 „Moderna“ vakcinos dozių bei pakvietė premjerę apsilankyti atsakomojo vizito Armėnijoje.

Savo ruožtu I. Šimonytė sako, kad Lietuva „yra pasirengusi Europos Sąjungoje būti gerais Armėnijos draugais“ ir padėti užsitikrinti Bendrijos paramą reformoms regione bei taip pat vylėsi, kad „kuo greičiau bus grįžta prie politinio konflikto sureguliavimo“ Minsko grupės pirmininkų formate.

„Manau, kad Europos Sąjungos vadovybėje yra ne vienas lyderis, kuriam nuoširdžiai rūpi stabilumas, taika ir saugumas regione. Todėl nė kiek neabejoju, kad tam Europos Sąjunga skirs pakankamą dėmesį, galbūt, pasidalins ir tam tikrais sprendimais, pasiūlymais ar praktiniais žingsniais, kurie galėtų palengvinti sureguliavimą praktiniu aspektu“, – sakė ji.

I. Šimonytė, be kita ko, su N. Pašinianu aptarė ir COVID-19 pandemijos valdymo klausimus – Lietuva teikia ekspertinę pagalbą Armėnijos medikams, yra skyrusi iš viso per 70 tūkst. vakcinos nuo koronaviruso dozių. Ji padėkojo už Armėnijos pagalbą sprendžiant nelegalios migracijos iššūkius, ypač už skirtus vertėjus.

Premjerė pasidžiaugė Lietuvos ir Armėnijos diplomatinių santykių trisdešimtmečiu bei žinia, kad Vilnių ir Jerevaną netrukus turėtų sujungti tiesioginiai skrydžiai.

„Labai džiaugiuosi, kad artimiausiu metu mūsų sostines turėtų sujungti tiesioginiai skrydžiai, kurie turėtų labiau prisidėti ir prie mūsų žmonių galimybių pažinti vienas kito kraštą, ir prie verslo, galbūt verslo ryšių ir kitų ryšių, kuriuos esame sutarę intensyvinti“, – bendroje spaudos konferencijoje su sakė Armėnijos premjeru pirmadienį sakė I. Šimonytė.

Pirmadienį Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas lankosi Lietuvoje su oficialiu vizitu.

N. Pašinianas vizito Lietuvoje metu taip pat susitiks su prezidentu Gitanu Nausėda, Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Po premjerų susitikimo numatoma pasirašyti Lietuvos ir Armėnijos sveikatos apsaugos ministerijų bendradarbiavimo susitarimą. Premjerai taip pat planuoja dalyvauti Armėnijos nepriklausomybės dienai, dvišalių diplomatinių santykių 30-mečiui paminėti skirtame koncerte Kauno filharmonijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ČIA PAŠINIANAS IŠ MANDAGUMO

ČIA PAŠINIANAS IŠ MANDAGUMO portretas
Visi puikiai supranta, kad jeigu neįsikištų Rusija - Turkija su Azerbaidžanu Armėniją sutrintų į miltus ir trečią kartą Armėnija būtų išžudyta. Nelabai suprantu Pašiniano tokio mandagaus žesto Lietuvos atžvilgiu.

>

> portretas
Manau,nebutu jokiu konfliktu,jei okupantas atvirai prisipazintu ... ir apleistu,be karo,uzgrobtas svetimas teritorijas.

123

123 portretas
Ko vėl tas ubagas čia kaulys ?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių