Quantcast

Vilniuje – galimas balsų pirkimo atvejis, Šalčininkų rajone – neantspauduoti biuleteniai

  • Teksto dydis:

Vienoje Šalčininkų rajono rinkimų apylinkėje renkant vietos valdžią naudoti neantspauduoti rinkimų biuleteniai, sekmadienį pranešė nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“.

„Tai fiksavo mūsų stebėtojai, turime nuotraukas, įrodymus. Atsižvelgę į tą informaciją išsiuntėme mobiliuosius stebėtojus stebėti ten balsų skaičiavimo“, – BNS sakė „Baltųjų pirštinių“ vadovas Laimonas Petreikis.

Anot jo, kol kas nežinia, kiek panaudota neantspauduotų biuletenių. „Baltųjų pirštinių“ atstovai tokius fiksavo kelis.

„Ten esant mūsų stebėtojams skaičiuojant balsus paaiškės, kiek tų biuletenių įmesta neantspauduotų“, – teigė L. Petreikis.

Informacija apie galimą rinkimų tvarkos pažeidimą perduota tiek Šalčininkų rinkimų apygardos komisijai, tiek Vyriausiajai rinkimų komisijai.

„Baltųjų pirštinių“ atstovai pranešė, kad Vilniuje galėjo būti organizuotas neteisėtas rinkėjų pavėžėjimas.

Iki 19 val. ši organizacija gavo informacijos 323 pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus: 189 atvejus fiksavo nepriklausomi stebėtojai, o 134 pranešimai gauti iš gyventojų.

Anot „Baltųjų pirštinių“, didžiąją gyventojų atsiųstų pranešimų dalį sudaro pranešimai apie galimus politinės reklamos skelbimo pažeidimus rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu, tuo metu stebėtojai praneša apie netinkamą rinkimų apylinkių komisijų darbą – blogai užplombuotas balsadėžes, nenaudojamus duomenų apsaugai užtikrinti skirtus juodus lakštus ir kitas komisijų darbo klaidas.

Ten esant mūsų stebėtojams skaičiuojant balsus paaiškės, kiek tų biuletenių įmesta neantspauduotų.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimus iš viso stebi beveik 300 „Baltųjų pirštinių“ stebėtojų. Jie iki 19 val. aplankė ir patikrino maždaug 400 apylinkių visoje Lietuvoje. Pusėje jų fiksuoti reikalavimų neatitikimai, kai kuriose – ir ne po vieną.

82 kartus pranešta apie netinkamai plombuotas balsadėžes, 68 kartus – apie nenaudojamus juodus duomenų apsaugos lakštus, daugiau nei 50 kartų fiksuoti su balsavimo kabinomis susiję pažeidimai (kabinos buvo su užuolaidėlėmis, rinkėjai nepagrįstai balsuoti ėjo po kelis į vieną kabiną), taip pat fiksuoti kiti pavieniai pažeidimai.

Sekmadienį Lietuva tiesiogiai renka merus ir savivaldybių tarybas.


Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai dar

tai dar portretas
ant bajerio Vilniuj perskaičiuokit balsus pasirinkę netyčiniu būdu maišus, ir sutikrinkit su skaičiuotojų dokumentais

Makas

Makas portretas
Ar bus nepriklausomi stebetojai? Ten visokios pirstines ar uniformuoti, tai nulis...

Gal

Gal portretas
Nesistebėkit, net VRK pirmininkė pareiškė, kad balsų skaičiavimas užtruks
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių