Quantcast

Vilniaus rajono savivaldybė neigia ministro žodžius dėl premjero gatvės

Vilniaus rajono savivaldybė pripažino neteikusi jokių garantijų dėl to, kad Upės gatvė Smiglių kaime Vilniaus rajone, kur gyvena premjeras, bus išasfaltuota iki šių metų pabaigos, nes įstatymai nenumato tokios būtinybės.

„Šiuo metu galiojantys teisės aktai nenumato garantijų teikimo būtinumo ar garantijos formų dėl lėšų įsisavinimo. Pagal finansavimo sutartį su Lietuvos automobilių kelių direkcija atliktų darbų aktus turime pateikti iki 2019 gruodžio 12 dienos“, – pirmadienį atsakyme BNS nurodė Vilniaus rajono savivaldybės atstovė spaudai Jolanta Gulbinovič.  

Ši savivaldybės informacija prieštarauja susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus teiginiams. Jis praėjusią savaitę aiškino, kad 300 tūkst. eurų Sauliaus Skvernelio gyvenamai gatvei skirti, gavus rajono savivaldybės garantijas, kad spalio pabaigoje perskirstytas lėšas bus spėta panaudoti iki šių metų pabaigos.

„(Vilniaus rajono) savivaldybė, kaip ir kitos savivaldybės, kreipėsi su tam tikrų lėšų poreikiu arba darbams jau atliktiems, ten, kur yra padaryti darbai, bet galbūt pritrūko pinigų, arba tiems darbams, kurie bus atlikti. Savivaldybė garantavo, kad tie darbai bus atlikti, o kokiai gatvei – sprendė savivaldybės taryba“, – praėjusią savaitę LRT teigė J. Narkevičius. 

Paklausta, kaip, kada ir kam Vilniaus rajono savivaldybė garantavo, jog iš rezervo numatomas skirti papildomas lėšas spės panaudoti dar šiemet, Susisiekimo ministerija nurodė, kad „garantijos pateiktos Vilniaus rajono savivaldybės merės 2019 metų spalio 22 dienos rašte“.  

Tačiau šiame Vilniaus rajono merės Marijos Rekst rašte, kaip jau anksčiau rašė BNS, nėra nurodyta nei konkretaus kelio, kuriam prašoma papildomai skirti lėšų, nei prašomos sumos. Šiame rašte taip pat neužsimenama nei apie terminus, nei apie garantijas, kad darbai bus atlikti iki metų pabaigos.

Merė Susisiekimo ministerijai spalio 22 dieną siųstame rašte nurodė, kad Vilniaus rajonas yra priemiestinis, tiek Vilniaus miesto, tiek rajono gyventojai naudojasi bendru vietos kelių tinklu. Jį sudaro daugiau kaip 2,5 tūkst. kilometrų, iš jų asfalto dangą turi apie 18 proc. visų kelių, likusieji yra su žvyro ar grunto danga. Be to, nuo 2015 metų rajono savivaldybė, kaip gausiai gyvenama tautinių mažumų, turėjo gauti papildomai po 10 proc. lėšų keliams, tačiau tik nuo 2018 metų jos papildomai skiriamos.

„Prašome papildomai skirti Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, remiantis Lietuvos Vyriausybės 2015 01 14 protokolo Nr. 2 punkto nuostatomis“, – rašoma M. Rekst rašte.

Šio merės rašto, nors jame nėra nurodyta konkretaus lėšų poreikio, pakako, kad Susisiekimo ministerijos siūlymu ir Vyriausybės sprendimu Vilniaus rajono savivaldybei keliams tvarkyti būtų skirta papildomai 300 tūkst. eurų iš rezervo lėšų. Kaip yra rašęs portalas 15min.lt, visą šią sumą rajono savivaldybė skyrė premjero S. Skvernelio gyvenamai gatvei asfaltuoti.

Kaip anksčiau yra teigusi Susisiekimo ministerija, Vilniaus rajono savivaldybei papildomos lėšos skirtos pagal 2015 metų Vyriausybės protokolo nuostatą, numatančią šešioms tautinių mažumų gausiai gyvenamoms savivaldybėms skirti keliams tvarkyti „preliminariai 10 procentų“ daugiau lėšų. Be to, paaiškėjo, kad skirtingai nei kitoms savivaldybėms, Vilniaus rajono savivaldybei, kaip ir Trakų rajono savivaldybei, pagal šią protokolo nuostatą šiemet Vyriausybė atseikėjo papildomai lėšų dukart – šių metų gegužę ir spalio pabaigoje.

Jei savivaldybė neteikė konkrečios paraiškos, nenurodė objekto, kuriam prašoma pinigų, taip pat ir reikalingos lėšų sumos, kaip Susisiekimo ministerija apskaičiavo, kad Vilniaus rajonui papildomai reikia atriekti būtent 300 tūkst. eurų – ne mažiau ir ne daugiau?

Vilniaus rajono savivaldybei šiemet skirta 3 mln. 926 tūkst. eurų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP), 10 proc. sudaro 392 tūkst. eurų. Vilniaus rajono savivaldybė KPPP rezervo skirstymo metu gegužės mėnesį tiek ir gavo, aiškina Susisiekimo ministerija.

„KPPP rezervo perskirstymo metu (Vilniaus rajonui – BNS) planuota skirti dar 10 proc., t. y. 392 tūkst. eurų, tačiau dėl kitų savivaldybių poreikių suma sumažinta iki 300 tūkst. eurų“, – teigiama ministerijos atsakyme.

„Atkreipiame dėmesį, kad Vyriausybės protokolinis pavedimas galioja nuo 2015 metų sausio mėnesio, tačiau papildomos KPPP lėšos savivaldybėms, kuriose gausiai gyvena tautinės mažumos, pradėtos skirti tik 2018 metais. Siekiant kompensuoti negautas papildomas lėšas už praėjusius metus, Vilniaus rajono savivaldybei buvo skirta šiek tiek daugiau papildomų KPPP rezervo lėšų“, – pažymi Susisiekimo ministerija.

Tačiau ji jau anksčiau yra pripažinusi BNS, jog kitos keturios iš šešių gausiai tautinių mažumų gyvenamos savivaldybės, nebuvo informuotos apie galimybę dar kartą šiemet gauti papildomai po 10 proc. lėšų keliams tvarkyti. 

Premjeras S. Skvernelis praėjusią savaitę pareiškė nesikišęs į klausimus, susijusius su jo kelio asfaltavimu už jo vadovaujamos Vyriausybės Vilniaus rajonui papildomai skirtus 300 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių